Η ΔΗΜΑΡ δεν πάει …σπίτι της μετά τη διαγραφή του προέδρου απ΄ το ΚΙΝΑΛ

Τόνισε το στέλεχος του κόμματος Φώτης Λαμπρινίδης

Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα πάει σπίτι της, μετά τη διαγραφή του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και δεν θα είναι τα στελέχη της διορισμένα σε ψηφοδέλτια, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» το μέλος του κόμματος Φώτης Λαμπρινίδης. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι τα δύο πολιτικά κόμματα που υπάρχουν σήμερα εντός του ΚΙΝΑΛ, με αυτόνομη λειτουργία. «Όσοι έλαβαν αυτή την εσπευσμένη πρωτοβουλία και την ευθύνη να διαγράφουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, μια λέξη τους ταιριάζει, το κρίμα», τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης, που πρόσθεσε ότι ούτε τα καταστατικά κείμενα του ΚΙΝΑΛ προβλέπουν τέτοιες διαδικασίες.
Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί ενιαίο κόμμα με απόφαση των πλειοψηφούντων και όχι της ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε προτείνει την αυτοδιάλυση των σχημάτων και τη δημιουργία ενός κόμματος από τη βάση εξαρχής.
Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της δυνατότητας που της δίνει η ίδια η λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής, διαμορφώνει μια διαφοροποιημένη θέση, από θέσεις αρχών.
Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Λαμπρινίδης είπε ότι οι δύο προτάσεις που υπήρχαν δεν διαφοροποιούνταν επί της ουσίας, γιατί πάγια θέση όχι μόνο της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά παραδοσιακά της Αριστεράς, ήταν η επίλυση του μεγάλου εθνικού θέματος στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής από τη δεκαετία του ’90, με τις βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν στην εποχή μας.
Σύμφωνα με τον Φ. Λαμπρινίδη, η συμφωνία που ήρθε στη Βουλή, κατά κάποιο τρόπο καλύπτει στον μεγαλύτερο βαθμό – γιατί πρόκειται για έναν συμβιβασμό – αυτή την εθνική γραμμή, που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ’90 και την οποία υιοθετεί η Ανανεωτική Αριστερά. «Απ’ αυτή την άποψη, δεν υπήρχε διαφοροποίηση μέσα στη ΔΗΜΑΡ και η μόνη διαφοροποίηση ήταν ως προς την τακτική. Εάν δηλαδή έπρεπε να επικυρωθεί η συνθήκη ή έπρεπε να φανεί ότι υπάρχει αποδοκιμασία της κυβέρνησης για άλλους λόγους», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Φ. Λαμπρινίδη, πλειοψήφησε η άποψη με σαφή πλειοψηφία, της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών που φέρνει η κυβέρνηση, δια της ψήφου του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Νέα δεδομένα
Το ζήτημα για μας, είναι ότι τι κάνει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης, είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του ΚΙΝΑΛ και εκεί συντάσσονται οι δυνάμεις μας γι’ αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει όλοι για τη διαμόρφωση ενός άλλου φορέα της Κεντροαριστεράς, επισήμανε ο κ. Λαμπρινίδης.
Η διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ δημιουργεί νέα δεδομένα, πιθανώς τις επόμενες μέρες να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσει την τακτική της από δω και πέρα. «Το σίγουρο είναι ότι σπίτι μας δεν θα πάμε», είπε ο κ. Λαμπρινίδης, ενώ τα παραπολιτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας για παζάρια και αλισβερίσια, δεν μας ακουμπάνε τέτοια ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ διορισμένα σε ψηφοδέλτια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.