Η ετήσια συνάντηση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας

Του Στέφανου Ανδρινού

Στο Πήλιο το βουνό των Κενταύρων διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η 33η ετήσια συνάντηση της Ένωσης Παλαιών προσκόπων Μαγνησίας την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018. Στο μαγευτικό Πήλιο που ο ποιητής το ύμνησε ως ≪βουνό, βουνών καμάρι≫ και στα δροσόλουστα Χάνια αρχίσαμε τις προετοιμασίες για την συνάντηση μας.

Εκεί μας περίμενε ο ≪Κένταυρος≫ το Προσκοπικό Εκπαιδευτικό καταφύγιο μας, όπου περάσαμε αξέχαστες παιδικές και εφηβικές στιγμές.

Μέσα στη μαγεία της φύσης , την δροσιά του αγέρα, τον ήχο από το Θρόισμα των φύλλων της οξιάς, αισθάνθηκα το μυαλό μου να γεμίζει από στιγμές ξενοιασιάς, δράσης, ευτυχίας και αγάπης για όλους και για όλα και να απομακρύνονται αισθητά τα προβλήματα της καθημερινότητας από την σκέψη μου.

Διακρίνω στα πρόσωπα των αδελφών Προσκόπων πλατιά χαμόγελα, ανοιχτές αγκαλιές, καλοκάγαθες νεανικές καρδιές. Βλέπω ομάδες που ενδιαφέρονται για το Παιδί, τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον. Δεν χάθηκε από μέσα τους, όλα όσα μόνο ο Προσκοπισμός μπορεί να μας διδάξει και να τα συντηρήσει ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Τι κι αν τα χρόνια περνούν, τι κι αν ο καθένας από μας καταξιώθηκε στο κοινωνικό, πνευματικό, πολιτικό, επιστημονικό, επιχειρηματικό, οικονομικό τομέα που διάλεξε; Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε μια μεγάλη ομάδα, μια μεγάλη Προσκοπική δύναμη που θα πρέπει όσα ο Προσκοπισμός μας χάρισε απλόχερα – αρχές και αξίες, να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στους νέους μας.

Όσα λοιπόν σμίλευσαν τη δική μας ψυχή μέσα από την προσκοπική ζωή, θα πρέπει να τα μεταδώσουμε στους νεότερους σαν ένα ελάχιστο και επικουρικό δείγμα αναγνώρισης.

Αδελφοί Πρόσκοποι που ήλθαν στα Χάνια το Σάββατο κατέλυσαν στο ξενοδοχείο ≪Χάνι του Ζήση≫. Αφού τακτοποιήθηκαν μαζεύτηκαν σε αίθουσα του Ξενοδοχείου και άρχισαν με συγκίνηση να διηγούνται τις αναμνήσεις τους με τρόπο τόσο ζωντανό σαν να τις ζούσαν εκείνη τη στιγμή. Από τη διήγηση δεν έλειπε το χιούμορ αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Μετά ακολούθησε δείπνο και η βραδιά έκλεισε με το σιωπητήριο ≪Η μέρα πάει≫, που αποδόθηκε κατανυχτικά με τη φυσαρμόνικα του Νίκου Τσαούτου.

Την Κυριακή το πρωί ο πατήρ Κωνσταντίνος, ο Εφημέριος στη Δράκεια ήλθε και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στο Ναΐδριο του Αγ. Γεωργίου και Αγ. Παρασκευής που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Προσκοπικού καταφυγίου Κένταυρος.

Στη θέση του ψαλτηρίου ήταν ο παλαιός πρόσκοπος Χάρης Σαχίνης της Ένωσής μας και ο υιός του ιερέα πατέρα Κωνσταντίνου.

Στη Θεία Λειτουργία παρεβρέθησαν εκτός των Παλαιών Προσκόπων πιστοί από τη Δράκεια και τα Χάνια. Με συγκίνηση αλλά και θαυμασμό είδαμε να είναι παρών ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Μαγνησίας Αντώνης Τζουβάρας. Κατόπιν του τέλους και της Αρτοκλασίας προσφέρθηκαν καφές, λουκούμια και χυμοί ≪ΕΨΑ≫.

Τελειώνοντας κατευθυνθήκαμε στο χώρο της ΠΥΡΡΑΣ όπου τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα θύματα της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

Κατόπιν με επιμέλεια της Υπαρχηγού Προγράμματος Λευκοθέας Φωτίου διεξήχθη βιωματικό παιχνίδι προσκοπικών αρχών μέσα από την ιστορία του Κενταύρου Χείρωνα.

Του Κενταύρου που έχει το όνομα του, το εκπαιδευτικό κέντρο και καταφύγιο στο Πήλιο και είναι έμβλημα και της Περιφέρειας Προσκόπων Μαγνησίας. Η εκπαίδευση του χθες σε σχέση με το σήμερα στον ίδιο χώρο … το όμορφο ενεργειακό Πήλιο.

Ακολούθησε από τον Αρχηγό Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Μαγνησίας Στέφανο Ανδρινό η απονομή των αναμνηστικών συμμέτοχής προς τις Ενώσεις του 3ου Σ.Α/Π Ν. Ιωνίας, 6ου Σ.Α/Π Βόλου, 9ου Σ.Δ/Π Βόλου και 58ου Σ.Ν/Π Βόλου. Στον Έφορο Παλαιών Προσκόπων Ιορδάνη Φλαμουρτζόγλου στον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Κώστα Μαγαλιό και σε δύο μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. Νίκο Χαλιάσο και Παντελή Προπονά.

Ο Έφορος Παλαιών Προσκόπων Ιορδάνη Φλαμουρτζόγλου μετά από πρόταση της Περιφέρειας, προχώρησε στην ονομασία του κ. Κώστα Οικονομίδη ως επίτιμο Αρχηγό της Ένωσης Παλαιών Π.Ε. Μαγνησίας για την πολύτιμη προσφορά του στον Προσκοπισμό.

Κατόπιν εκπληρώθηκε η επιθυμία του αείμνηστου αρχηγού Αντώνη Ζιούρα απονομής του παράσημου ≪Αθανάσιος Λευκαδίτης≫ στην Γιούλα Αθανασίαδου, από το μέλος του Δ.Σ. Παντελή Προπονά.

Η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστική φωτογραφία της 33ης συνάντησης.


Το μεσημέρι είχε φθάσει και κατευθυνθήκαμε όλοι προς το ≪Χάνι του Ζήση≫ που ήταν όλα έτοιμα για το καθιερωμένο γεύμα.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η συμβολή στην οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης και των : Υπαρχηγό Οικονομικών Αρβανίτη Κώστα, Αθανασιάδη Γιάννη, Παναγιωτόπουλο Μίλτο, Τριγκώνη Αθανάσιο, Γεωργιάδη Γεώργιο και της συζύγου του. Ακόμη όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και είχαν φορέσει προσκοπικό μαντήλι.

Η 33η συνάντηση έφτασε στο τέλος της. Σε κλίμα συγκίνησης, φιλική, αδελφική ατμόσφαιρα, ζωντάνια, κέφι , τραγούδι κυριαρχούν μέχρι την ώρα που με σφιχτά ενωμένα τα χέρια με τους διπλανούς μας, στον κύκλο του αποχαιρετισμού με το ≪Όχι δεν χωριζόμαστε…≫.

Ο Αρχηγός Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Μαγνησίας Στέφανος Ανδρινός αφού χαιρέτισε όλους τους συμμετέχοντες τους επέδωσε το αναμνηστικό συμμετοχής τους.

Καλή αντάμωση
με Υγεία το 2019»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.