Ι. Γιαβάσης: «Πρέπει να κάνουμε αξιοποίηση υποπροϊόντων και ανακύκλωση»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Για την αποφυγή της αναδυόμενης επισιτιστικής κρίσης

Για το μείζον ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης που αρχίζει να δημιουργείται παγκοσμίως έκανε λόγο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Γιαβάσης, με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση γνωστής εταιρείας, η οποία παρουσίασε το 57,6% των συμμετεχόντων να έχουν περιορίσει την κατανάλωση ειδών διατροφής, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους. Μιλώντας, μάλιστα στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη γνωστοποίησε ότι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Π.Θ. διοργανώνει επιστημονική ημερίδα σχετικά με το θέμα της επισιτιστικής κρίσης και την απαραίτητη και περαιτέρω ανάδειξή του.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το θέμα της επισιτιστικής κρίσης ήδη συζητιέται πάρα πολύ, απασχολώντας πολύ κόσμο, πριν ακόμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και το οποίο έχει ενταθεί στο παρόν με την ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί και την αύξηση στις τιμές πρώτων υλών.
Δεδομένης της αύξησης τιμών και άρα της έλλειψης διαθεσιμότητας μέχρι και των βασικών αγαθών ως επακόλουθο, ο καθηγητής συμβουλεύει να προχωρήσουμε στην μείωση της σπατάλης τροφίμων. «Έχει υπολογιστεί εδώ και πολλά χρόνια από τον ΟΗΕ ότι σπαταλούνται διεθνώς περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται», σημείωσε ο ίδιος, θέλοντας να τονίσει το μέγεθος της σπατάλης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής η σπατάλη φαγητού είναι πολύ μεγαλύτερη από της Αφρική, καθώς σε εκείνες τις χώρες η έλλειψη τροφής θεωρείται δεδομένη, άρα η προσοχή που δίνουν είναι μεγαλύτερη.
Για να επιτευχθεί η μείωση σπατάλης τροφής ο κ. Γιαβάσης προτείνει να έρθουν σε συνεννόηση όλοι οι επιστημονικοί φορείς, οι βιομηχανίες, αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ελέγξουν εκ νέου ποια τρόφιμα χρειάζονται μεγάλη διάρκεια ζωής και ποια όχι. Σχετικά, έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εταιρείες γάλακτος, ένα ευαλλοίωτο προϊόν, θα σταματήσουν να βάζουν ημερομηνία λήξης επάνω στο κουτί, προτείνοντας στους καταναλωτές να το μυρίζουν και εάν δεν μυρίζει να το καταναλώνουν. «Πρέπει να κάνουμε αξιοποίηση υποπροϊόντων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία», τονίζει ο καθηγητής.
Σχετικά με την επερχόμενη επιστημονική ημερίδα ενημέρωσε πως θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου με καλεσμένους και ομιλητές από διεθνή πανεπιστήμια, ενώ η πρόσκληση είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.