Η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων απασχολεί τους δικηγόρους

Η καθυστέρηση έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί τον δικηγορικό κόσμο της χώρας που ζητά στοιχεία από τα Δικαστήρια και κάνει λόγο για σημαντική παθογένεια στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.
Μετά την επιστολή που απέστειλε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, με την οποία ζήτησε επικαιροποιημένα στοιχεία για τον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, κατά την τελευταία συνεδρίασή της, αποφάσισε να αποστείλει ανάλογη επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριο Σκαλτσούνη.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια των προέδρων ζητεί επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη την επικράτεια, όσον αφορά στις καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων που παρατηρούνται στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.
Η Ολομέλεια των προέδρων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την Τετάρτη «θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα την ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, που ικανοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών» και προσθέτει: «Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, από μικρή μεν μερίδα δικαστών, με σημαντική υπέρβαση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί σημαντική παθογένεια στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης».
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, ανέφερε ότι το ζήτημα καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων αφορά το σύνολο των δικαστικών σχηματισμών της χώρας, τόσο στα πολιτικά όσο και στα διοικητικά Δικαστήρια.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, οι πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας Εφετείου Λάρισας, είχαν συνάντηση με την επιθεωρήτρια Εφετών Λάρισας και έθεσαν με έμφαση το ζήτημα της καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων στα Πρωτοδικεία της Θεσσαλίας και στο Εφετείο Λάρισας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.