«Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν θα σταματήσει…»

Τόνισε η περιβαλλοντολόγος Τζωρτζίνα Σπύρη με αφορμή το «Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα» προτείνοντας και λύσεις

Η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον είναι αδήριτη ανάγκη στις μέρες μας, ευαισθητοποιώντας κυρίως τα παιδιά που είναι το μέλλον αυτού του κόσμου. Αυτό προσπαθεί να επικοινωνήσει και το παιδικό βιβλίο «Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα» απ΄ τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ της Τζωρτζίνας Σπύρη και της Μάνιας Ζηρίδη. Η Περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κ. Σπύρη, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στο πολιτιστικό ένθετο του Ηλία Κουτσερή περιγράφει τον τρόπο επίδρασης του βιβλίου στα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Το «Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα», είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην άγρια φύση. Πώς προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο;

Ήθελα πολλά χρόνια να γράψω βιβλία για παιδιά. Έχουμε την ανάγκη για επικοινωνία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η αφήγηση ιστοριών είναι ένα πολύ καλό εργαλείο γι’ αυτό. Έτσι, λοιπόν, μαζί με την Ψυχολόγο Μάνια Ζηρίδη, μέσα από την αγάπη μας για τη φύση φτιάξαμε αυτή την ιστορία κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Είμαστε φίλες και είπαμε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο. Αναρωτηθήκαμε πού να εστιάσουμε, και αποφασίσαμε στα ζώα. Θέλαμε να ασχοληθούμε με το τι γίνεται στη φύση, πώς αντιμετωπίζουν τα ζώα και γενικότερα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Πήραμε την απόφαση να μιλήσουμε για την αφρικανική σαβάνα, όπου και εγώ και η Μάνια έχουμε ταξιδέψει. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος και υπάρχουν πολύ χαρισματικά ζώα. Διαλέξαμε την «Τζούμπα» που ως πρωταγωνίστρια είναι ένα θηλυκό τσιτάχ, μαζί με έναν ρινόκερο, έναν βουφάγο και ένα κοπάδι ελεφάντων.

Η εικονογράφηση πρέπει να έχει συνεπάρει τα παιδιά, ταυτόχρονα με τα μηνύματα του βιβλίου. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτά;

Η εικονογράφηση έγινε από τον Γιάννη Σκουλούδη, ο οποίος 16 ετών μπήκε στη σχολή Καλών Τεχνών. Μείναμε πολύ ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα. Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι το πώς επηρέασε και επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη φύση και τα ζώα. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Έχουμε πάρει πληροφορίες και στοιχεία από επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει για τη φύση. Ταυτόχρονα, μέσω του βιβλίου πραγματευόμαστε τα συναισθήματα, όπως τον φόβο, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, καθώς σίγουρα στο μέλλον και ίσως και στις μέρες μας πρέπει να έχουν τις γνώσεις για το περιβάλλον, αλλά να έχουν επίσης και την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν καλύτεροι και πιο ενεργοί πολίτες για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που θα γίνουν στο μέλλον.

Βλέπετε τον κόσμο να ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιβάλλον στις μέρες μας, απ’ ότι παλιότερα;

Σίγουρα, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Η πανδημία και ο κορωνοϊός, που προέρχεται από περιβαλλοντικά προβλήματα, ήταν η ευκαιρία που δόθηκε για να δούμε σε τι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουμε. Βλέπουμε ότι τα κράτη προσπαθούνε σε πολιτικό επίπεδο να πραγματοποιήσουν κάποιες αλλαγές. Δεν υπάρχει μόνο η μειονότητα που ασχολείται με το περιβάλλον, αλλά παρατηρούμε ότι ενδιαφέρονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όπως οι ΜΚΟ, το Κράτος και οι Δήμοι.

Άρα, αλλαγές καλούνται να ζήσουν τα ζώα, αλλά εξίσου αλλαγές θα βιώσουν και οι άνθρωποι, σωστά;

Εννοείται! Ο πλανήτης μας έχει μια τάση να ανακάμπτει. Έτσι όπως προχωράμε όμως θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ εμείς, οι επόμενες γενιές και τα παιδιά μας. Ας μιλήσω με ειλικρίνεια γιατί έτσι έχω μάθει. Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν θα σταματήσει. Δεν μπορούμε πλέον να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετριάσουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις. Να δώσουμε την ευκαιρία στην φύση να ανακάμψει, ώστε η ίδια να μας βοηθήσει και να αντιδράσει όσο γίνεται με έναν πιο ήπιο τρόπο.

Επειδή έχετε εντρυφήσει στο κομμάτι του περιβάλλοντος και μέσα από την ιδιότητά σας, πιστεύετε ότι η κατάσταση με το περιβάλλον έχει φτάσει δηλαδή, σε ένα οριακό σημείο και ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που πρόκειται να συμβούν στο περιβάλλον, ώστε να το διασφαλίσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τα παιδιά μας;

Ναι, οπωσδήποτε. Απλώς, η αλλαγή συμπεριφορών είναι το δύσκολο κομμάτι. Έτσι λοιπόν, με όμορφο τρόπο, σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια. Έτσι κι εμείς βάλαμε το μικρό μας λιθαράκι και συνεχίζουμε, εγώ με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και η Μάνια με την ενεργό συμμετοχή των ατόμων στην κοινωνία για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία και να γίνει η κινητοποίηση που χρειάζεται. Το βιβλίο στην ουσία αυτό επικοινωνεί. Στα παιδιά δεν θέλουμε να μιλάμε για τα προβλήματα, αλλά για τις λύσεις. Είναι πιο σωστό να δίνουμε την ελπίδα, αλλά και τον τρόπο.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.