Η κυβέρνηση μεθοδεύει την είσοδο… χιλιάδων ξένων εργατών στον τουρισμό!

Κατήγγειλε στο Ράδιο Ένα, ο Γ. Χότζογλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να καλύψει τα κενά θέσεων εργασίας που υπάρχουν στον τουρισμό με την είσοδο 80.000 ξένων εργατών τρίτων χωρών, κατήγγειλε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο ακόμη αναμένουν την υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης.

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια επιστροφή στην ομαλότητα μέσα της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης που προβλέπει αυξήσεις 10,5% σωρευτικά για δύο έτη, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν σταματάει να μας αιφνιδιάζει και να μας εκπλήσσει δυσάρεστα», τόνισε ο κ. Χότζογλου.
Όπως είπε, ενώ έχουμε καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον νόμο για να κηρυχθεί η σύμβαση υποχρεωτική, εδώ και δύο μήνες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας δεν έχει συνεδριάσει.

«Δεν υπάρχει αρμοδιότητα»

«Μας ήρθε την περασμένη Παρασκευή πρόσκληση για να παραστούμε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας, από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με την οποία καλούσαν εμένα και τον πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, από την πλευρά των εργαζομένων, τον κ. Ρέτσο από τους ξενοδόχους και τον κ. Καββαθά από τον επισιτισμό, για να διαβουλευτούμε την είσοδο ξένων εργατών από τρίτες χώρες για πρώτη φορά στον κλάδο. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται σε 80.000 θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν όπως επικαλέστηκε η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Χότζογλου.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποδόμησε την αρμοδιότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας για κάτι τέτοιο, καθώς είναι αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης που ιδρύθηκε το 2014 και προεδρεύει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με τον κ Χότζογλου, αν θέλουν οι κυβερνώντες ας πάρουν το κόστος, για να δούμε ποιος πραγματικά θέλει το καλό του κλάδου που στηρίζει την εθνική οικονομία χρόνια τώρα και ποιος πραγματικά ρίχνει νερό στον μύλο ακραίων πολιτικών μορφωμάτων.
«Εμείς δεν διακατεχόμαστε από καμία ρατσιστική διάθεση, συνυπάρχουμε με μετανάστες στον κλάδο μας χρόνια, έχουμε μετανάστες μέλη στα Σωματεία μας, δεν αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί δεν εξαντλούμε κάθε περιθώριο κάλυψης αυτών των κενών θέσεων εργασίας εκ των έσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να επανέλθει το επίδομα ανεργίας
στους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων εξήγησε ότι πρέπει να κηρυχθεί η κλαδική σύμβαση υποχρεωτική, γιατί ήδη έχουν φτάσει οι πρώτες καταγγελίες ότι εργοδότες επικαλούμενοι ότι δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη σύμβαση, μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων στα επίπεδα της εθνικής συλλογική σύμβασης 713 €.
Ο κ. Χότζογλου ζήτησε ακόμη να επανέλθει το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο, σε προ μνημονίων επίπεδα, λέγοντας ότι δεν μπορεί στον κατά γενική ομολογία του πιο δύσκολου χειμώνα, οι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι να μην έχουν εισόδημα από τον Δεκέμβριο η από τον Ιανουάριο, μέχρι και τον Μάιο.
«Αν είσαι από τους τυχερούς και επαναπροσληφθείς 1η Απριλίου, που θα ανοίξουν κάποιες μονάδες – γιατί το Πάσχα απευθύνεται σε ομόθρησκους λαούς που οι δύο είναι ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ανοιχτά τον όγκο των ξενοδοχείων που θα θέλαμε – τον πρώτο μισθό θα τον πάρεις τον Μάιο αι μέχρι τότε πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτήθηκε.

«Η κατάσταση είναι τραγική
με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι η κατάσταση είναι τραγική με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, γιατί η Ομοσπονδία έστειλε εγγράφως το αίτημα από 7 Ιουλίου 2022 στο υπουργείο Εργασίας, επανήλθε τον Αύγουστο και 27 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση που έγινε με τον κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο, είχε δεσμευτεί για μια συνάντηση σε μια εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να λυθεί το θέμα. Η συνάντηση αυτή δεν έχει γίνει τέσσερις μήνες μετά, αυτό δεν μας απασχολεί, δεν θέλουμε φωτογραφία με τον πρωθυπουργό, αλλά θέλουμε βιώσιμη λύση για χιλιάδες εργαζόμενους, τόνισε ο κ. Χότζογλου.
Ο ίδιος είπε, ότι αν εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, η κλαδική σύμβαση και επεκταθεί το Ταμείο Ανεργίας, η Πολιτεία θα διαπιστώσει πόσοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στον κλάδο, από αυτούς που έφυγαν τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο το 2019 που είχαμε ρεκόρ 34 ε. αφίξεων δεν είχαμε καμία έλλειψη σε εργατικά χέρια, και δύο χρόνια μετά, που μεσολάβησε και η πανδημία να λείπουν 61.000 θέσεις εργασίας το 2022 και να οδεύουμε προς έλλειψη 100.000 θέσεων το 2023.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.