Η ΛΑΣ Ν. Πηλίου για τους δασικούς χάρτες

Ανακοίνωση σχετικά με τους δασικούς χάρτες εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Πηλίου που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα, με βάση τις επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος

Όπως αναφέρει, το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι με την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών «θα επιτευχθεί ο σαφής πλέον καθορισμός των περιοχών που αποτελούν γενικά δάση και δασικές εκτάσεις», ομολογώντας επί της ουσίας και τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης που κρύβονται πίσω από την πρωτοβουλία της. Την απρόσκοπτη δηλαδή διενέργεια επενδύσεων στη γη, ως κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, όπου το κριτήριο προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος περνά σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ από τις πρώτες κιόλας μέρες έναρξης των αναρτήσεων , περισσότερη «ανασφάλεια» έχει προκληθεί στους πολίτες, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που καλλιεργούμενες εκτάσεις, στον Δήμο Ν. Πηλίου εμφανίζονται ως «δάση» ή «δασικές εκτάσεις».
Τώρα, όλοι αυτοί καλούνται να προχωρήσουν στη διαδικασία έγγραφης υποβολής αντιρρήσεων πληρώνοντας φυσικά το ανάλογο αντίτιμο, που ξεκινά από τα 20 € για έκταση έως 100 τ.μ. και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 € για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων, συν τα έξοδα αμοιβής ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού για να συντάξει την ένσταση – αντίρρηση και το κόστος για την έκδοση όποιου άλλου αποδεικτικού στοιχείου χρειαστεί, όπως, για παράδειγμα, τα τοπογραφικά σχέδια της έκτασής του.

Η ΛΑΣ Ν. Πηλίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, απαιτούν από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις αγροτικές εκτάσεις, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων καλλιεργούμενων εκτάσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
Να αντιμετωπισθούν άμεσα και να μην αναγνωρισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων, καθώς και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, π.χ. από τον τουριστικό ή κατασκευαστικό κλάδο. Ακόμη απαιτούν να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων, όπως η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στις περιοχές του Λαύκου, Προμυρίου, Αργαλαστής και Τρικερίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.