Οι νέες δράσεις στην διαχείριση αποβλήτων στην Θεσσαλία

Σε πανελλήνιο συνέδριο μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης

Τις νέες δράσεις του περιφερειακού σχεδίου στην διαχείριση αποβλήτων με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην 12η πανελλήνια σύνοδο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Καλτσογιάννης ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ. Καλτσογιάννης στην ομιλία ανέπτυξε την διαμόρφωση και την εξέλιξη του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ως ενός βασικού εργαλείου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση και προστασία του περιβάλλοντος.
Το ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας τον Ιούλιο του 2016 και κυρώθηκε με ΚΥΑ.
«Το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στην περιφέρεια και προσδιορίζει τις γενικές κατευθύνσεις στην διαχείρισή τους σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων. Παράλληλα υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα που προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα: α) την πρόληψη, β) την επαναχρησιμοποίηση, γ) την ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας, και ε) την ασφαλή τελική διάθεση σε επίπεδο περιφέρειας» τόνισε ο κ. Καλτσογιάννης παρουσιάζοντας την στοχοθεσία του ΠΕΣΔΑ και πρόσθεσε πως η μελέτη του ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει το σύνολο των αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο του νόμου 4042/2012 και έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνοντας υπόψη ότι ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) υφίσταται, αλλά δεν βρίσκεται σε λειτουργία.
Το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας ενσωματώνει, κατόπιν αξιολόγησης, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) που έχουν εγκριθεί από τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Παράλληλα υπογράμμισε πως «συντονιστής στη πορεία του περιφερειακού σχεδίου είναι ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην άντληση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων και την υλοποίηση των έργων».

«Πράσινη» Θεσσαλία

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση επισήμανε πως «λειτουργεί το σύστημα Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – ΧΥΤΑ για τα απορρίμματα. Ούτε ένας ενεργός ΧΑΔΑ δεν υπάρχει στη Θεσσαλία εδώ και αρκετά πλέον χρόνια. Δικαίως λοιπόν λέμε , «πράσινη» Θεσσαλία.
1. Ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης των ΧΥΤΑ με πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 και με εντάξεις και διαχείριση των έργων από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, προκειμένου να μπορούν οι ΧΥΤΑ να «σηκώσουν» τα απορρίμματα για το επόμενο διάστημα και έως την έναρξη λειτουργίας των Μ.Ε.Α.
Ό,τι περαιτέρω επέκταση απαιτηθεί σε ΧΥΤΑ , θα αντιμετωπιστεί ως συνοδό έργο σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
2. Εγκρίθηκε το ΠΕΣΔΑ με πλήρη συμφωνία σε επίπεδο Θεσσαλίας, και κυρώθηκε τον 10ο/2016.
3. 135 εκ .ευρώ η δαπάνη μόνο για τα έργα ΑΣΑ που περιλαμβάνει ο ΠΕΣΔΑ. Τα διεκδικούμε ως Θεσσαλία στο σύνολό τους και με πλήρη δημόσια Χρηματοδότηση.
4. Οι 3 ΦΟΣΔΑ (η ΠΑΔΥΘ για τη Δυτική Θεσσαλία, ο Σύνδεσμος Δήμων Λάρισας για το Νομό Λάρισας και ο Σύνδεσμος Δήμων Μαγνησίας αντίστοιχα για το Νομό Μαγνησίας), ωρίμασαν και ωριμάζουν τα έργα των ΜΕΑ, με τα μεγέθη και δεδομένα που ορίζονται γι΄ αυτές από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ και προωθούνται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Οι νέες δράσεις

Ο κ. Καλτσογιάννης σημείωσε πως «η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεργάστηκε με την αρμόδια Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Εξειδίκευση» και προώθηση των λοιπών Δράσεων της Α΄ χρηματοδοτικής Προτεραιότητας του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 και στο πλαίσιο πάντα των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του.
Οι Δράσεις λοιπόν που προωθούνται για «Εξειδίκευση» και Προσκλήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα στο ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ , Π/Υ περίπου 20.000.000 ευρώ είναι:
-Ανάπτυξη βασικού δικτύου Πράσινων Σημείων σε Δήμους Ηπειρωτικής Θεσσαλίας
-Βασικά Πράσινα Σημεία και ΣΜΑΥ νήσων Βορείων Σποράδων
-Μονάδες Κομποστοποίησης στα νησιά των Βορείων Σποράδων
-Εξοπλισμός συλλογής Βιοαποβλήτων στα νησιά των Βορείων Σποράδων
-Δίκτυο χωριστής συλλογής Βιοαποβλήτων στην Ηπειρωτική Θεσσαλία
-Οικιακή Κομποστοποίηση
-Υποστήριξη συλλογής Έντυπου Χαρτιού
-Υποστήριξη συλλογής Ογκωδών Απορριμμάτων
Επίσης, με πόρους της Τεχνικής Βοήθειας του ΠΕΠ Θεσσαλίας, εξειδικεύεται το Σχέδιο Δράσης για «Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση» για το ΠΕΣΔΑ.
Οι Δήμοι και ΦΟΔΣΑ, ωριμάζουν τις μελέτες των πράσινων σημείων και όποια άλλη σχετική δράση είναι στην αρμοδιότητά τους.

Συνεργασία

«Για ακόμα μια φορά συμπεραίνουμε ότι η καλή και στενή συνεργασία που υπήρξε στη Θεσσαλία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, Περιφέρειας, ΦΟΔΣΑ, Δήμων, αλλά και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κατά το σχεδιασμό του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ και για την Ωρίμανση Έργων, αλλά και οι ενέργειες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού για την εξασφάλιση Χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των έργων δίνει αποτελέσματα» κατέλεξε ο κ. Καλτσογιάννης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.