Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου διοργανώνει εξόρμηση στον Γοργοπόταμο

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου διοργανώνει εξόρμηση στον Γοργοπόταμο την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη 2017 για να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται εκεί με αφορμή την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας κατά την διάρκεια της φασιστικής- ναζιστικής Κατοχής. Για τον λόγο αυτό δρομολογεί λεωφορείο το οποίο θα φύγει στις 9 το πρωί από την πλατεία Ρήγα Φεραίου (δημαρχείο Βόλου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν
να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2421029003 ή στο 6944- 982479 μέχρι και το Σάββατο το πρωί.

Όπως αναφέρεται, «το Νοέμβρη του 1942 στο Γοργοπόταμο, σήμανε μιας νέας ανάστασης καμπάνα. Η ανατίναξη της γέφυρας από τις ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, τον Αρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού, μια πράξη που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος. Η φλόγα της ανατίναξης πάνω από όλα φούντωσε στο νου και στην καρδιά του λαού μας την πεποίθηση ότι δεν είναι ανίκητος ο εχθρός. Ότι μπορούμε να τα βάλουμε μαζί του και να τα καταφέρουμε. Η φλόγα του Γοργοπόταμου φώτισε το δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου να πυκνώσουν και πύκνωσαν τις γραμμές τιου ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, της ΕΠΟΝ και να γράψουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Να γράψουν την εποποιία της Αντίστασης

Ο Γοργοπόταμος στην αστική ιστοριογραφία πότε παρουσιάζεται ως μια στιγμή “εθνικής ενότητας”, με στόχο να μειωθεί ο ρόλος του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο “αιμοδότης” και ο “νους” της λαϊκής αντίστασης, και πότε παρουσιάζεται από τη στενή στρατιωτική πλευρά, σαν ένα σαμποτάζ, που έπαιξε ρόλο στην καθυστέρηση του εφοδιασμού του γερμανικού στρατού.

Όμως ο Γοργοπόταμος δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά “καλούπια” της Ιστορίας. Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι κρατούντες κήρυτταν την αδυναμία του λαού και τον καλούσαν είτε να υποταχθεί στους ναζί είτε να περιμένει και “να κάνει υπομονή”. Ο Γοργοπόταμος πρόταξε την τόλμη του λαού μπροστά σ’ έναν αντίπαλο που ήταν στρατιωτικά πολύ ισχυρότερος.

Εξέφρασε το ανυπόταχτο πνεύμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαού μας κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς εκείνης της εποχής, κόντρα στο φασισμό, που αποτελεί επιλογή της αστικής τάξης. Να, γιατί ο Γοργοπόταμος συγκίνησε, αγκαλιάστηκε, τραγουδήθηκε τόσο από το λαό μας και είχε ισχυρή απήχηση και συμβολή στην πάλη του ελληνικού λαού. Ανέβασε το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Επιτάχυνε την ανάπτυξη της ένοπλης δράσης του θρυλικού ΕΛΑΣ, την ώρα που ακόμα μαινόταν η μάχη του Στάλινγκραντ, μετά την οποία άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα του πολέμου, οδηγώντας στη συντριβή του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό και το σοβιετικό λαό, υπό την ηγεσία του κόμματος των μπολσεβίκων.

Δεν είναι, λοιπόν, μια απλή επετειακή εκδήλωση και η φετινή μας παρουσία στο Γοργοπόταμο. Έχει το νόημα να καταδείξει την προσήλωση στην υπεράσπιση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, των σύγχρονων μηνυμάτων της αντίστασης και της αντεπίθεσης των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας.

Σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λαμβάνει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, που σφυροκοπά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, καλλιεργώντας στο λαό το πνεύμα της μοιρολατρίας για να τον “γονατίσει” για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για άλλη μια φορά προβάλλεται η αναγκαιότητα να σηκωθεί η σημαία της αντίστασης, της οργάνωσης της πάλης του λαού, της ρήξης με την υποταγή και τη συναίνεση.

Σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει τεμενάδες στον Αμερικανό πρόεδρο και κόπτεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και σχέδια, προβάλλεται η αναγκαιότητα της πάλης για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με εργατική – λαϊκή εξουσία.

Πρόκειται για το ίδιο ανυπόταχτο πνεύμα που σάλπισε το ΚΚΕ, ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ πριν πολλές δεκαετίες ενάντια στη γερμανική, ιταλική και βουλγαρική ιμπεριαλιστική υποδούλωση και κατοχή, για να γραφτεί το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης του λαού μας από κάθε ξενική και ταξική υποδούλωση και εκμετάλλευση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.