«Η Σηπιάδα»: Νέο νησί δημιουργήθηκε στον Πλατανιά

φωτο αρχείου
Από τις φερτές ύλες που κατέβασε ρέμα στα μέσα Φεβρουαρίου

Τον κίνδυνο ο Πλατανιάς να γίνει νέα Μάνδρα Αττικής, αν κατασκευαστεί το λιμάνι, επισημαίνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα», με επιστολή της προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει, το ρέμα “Χαλόρεμμα” στον Πλατανιά με την τριήμερη βροχόπτωση στις 14,15 και 16 Φεβρουαρίου κατέβασε μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και δημιούργησε στην εκβολή του στον κόλπο ολόκληρο νησί. «Η στάθμη του νερού στο ρέμα έφτασε στο όριο της υπερχείλισης, και αν αυτή είχε συμβεί, θα είχε δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στον Πλατανιά. Η φύση μας προειδοποιεί και μας δείχνει», αναφέρει ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, αν κατασκευαστεί το θηριώδες για τα μορφολογικά δεδομένα λιμάνι που δρομολογούν οι αρχές, πέραν των άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, ο Πλατανιάς κυριολεκτικά «θα πνιγεί και θα γίνει νέα Μάνδρα Αττικής». Η κατασκευή των μόλων του νέου λιμανιού θα αλλάξει τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργώντας στροβιλισμό στην περιοχή της εκβολής του ρέματος στον κόλπο δυτικά του υπήνεμου μόλου και στην περιοχή της εισόδου του νέου λιμανιού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του διασκορπισμού και της μεταφοράς σε όλο τον κόλπο και στην δυτική ακτογραμμή των φερτών υλικών με συνέπεια την συγκέντρωση και το φράξιμο της εκβολής του ρέματος και της εισόδου του νέου λιμανιού. Φυσικό επακόλουθο θα είναι η υπερχείλιση του ρέματος και ο κατακλυσμός του αστικού ιστού του χωριού, προειδοποιεί η «Σηπιάδα».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η ΜΠΕ για το λιμάνι λανθασμένα αρκείται στον καθαρισμό της κοίτης του ρέματος στο σημείο της εκβολής 1-2 φορές τον χρόνο. «Καθαρισμός της κοίτης του ρέματος έγινε και πριν την εν λόγω νεροποντή, απεδείχθη όμως ότι δεν απέτρεψε το να μεταφερθούν στην εκβολή τεράστιες ποσότητες ώστε να δημιουργηθεί στον κόλπο ένα νησί», επισημαίνει.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι αρχές πρέπει να αντιληφθούν τις επιβαρυντικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή αυτού του λάθους έργου και λειτουργώντας υπεύθυνα να μην παρασυρθούν από διάφορες κοντόφθαλμες επιδιώξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.