Ίδρυση ΕΠΑ.Λ. στη Ζαγορά εισηγείται η Δευτεροβάθμια- 28 μαθητές της περιοχής φοιτούν σε ΕΠΑΛ του Βόλου

Το δυναμικό του υπό εισήγηση ΕΠΑ.Λ. θα φτάσει τους 60-70 μαθητές σε πλήρη ανάπτυξη

Την ίδρυση ΕΠΑΛ στη Ζαγορά εισηγείται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι 28 μαθητές της περιοχής ήδη φοιτούν σε ΕΠΑΛ του Βόλου και χρειάζονται τέσσερις ώρες καθημερινά για να μετακινηθούν από και προς το σχολείο. Η ίδρυση ΕΠΑΛ στη Ζαγορά σημειώνει στην εισήγησή του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Σαβελίδης  θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση καθημερινού χρόνου μετακινήσεων και θα δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό μαθητών να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ της περιοχής, οι οποίοι τώρα δεν επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση λόγω απόστασης.

Μάλιστα η Δευτεροβάθμια αξιοποιώντας διερευνητικές τεχνικές, προβλέπει ότι το δυναμικό του υπό εισήγηση ΕΠΑ.Λ. θα φτάσει τους 60-70 μαθητές σε πλήρη ανάπτυξη.

 

Ειδικότερα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Δρ Σωκράτης Σαβελίδης εισηγείται την ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου. Η πρόταση υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και εφόσον εκείνο συμφωνήσει για τη διάθεση κτηρίων για τη στέγαση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς και την κάλυψη της αντιστοίχου οικονομικής δαπάνης η ίδια εισήγηση θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με σκοπό την έναρξη λειτουργίας των Λυκειακών Τάξεων και των προς έγκριση Τομέων από το σχολικό έτος 2024-2025.

Η εισήγηση έχει ως ακολούθως:

«Η παρούσα Εισήγηση προς την Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. αναφέρεται στην ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς το οποίο αποτελεί από τον Ιούνιο του 2020  αίτημα τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για την Ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς που θα υποστηρίζει, καταρχάς, τους παρακάτω τομείς/ειδικότητες:

  • Τομέας Διοίκησης & Οικονομίας με ειδικότητα Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων.
  • Τομέας Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος με ειδικότητα Τεχνικός φυτικής Παραγωγής.
  • Τομέας Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας με ειδικότητες: α) Βοηθός Νοσηλευτή και β) Αισθητικής Τέχνης.
  • Τομέας Μηχανολογίας με ειδικότητες: α) Τεχνικός Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου β) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού και γ) Τεχνικός Οχημάτων.

Τα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς θα εξυπηρετούνται από το 4ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Μαγνησίας σύμφωνα με την παρ. 4 άρθρο 18 της Υ.Α. 96004/Δ4/01-07-2015 (ΦΕΚ Β’ 1318) σε χώρους του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου στην περιοχή της Ζαγοράς.

Το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου προδιαγράφεται να είναι το ακόλουθο:

α) το ίδιο ημερολογιακό έτος δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης ίδρυσης του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου θα λειτουργήσει η Α’ και η Β’ τάξη ΕΠΑ.Λ. με τους προαναφερθέντες τομείς-εφόσον εγκριθούν από την αρμόδια αρχή του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.-.

β) το επόμενο σχολικό έτος θα ακολουθήσει η λειτουργία της Γ’ τάξης ΕΠΑ.Λ. με τις παραπάνω ειδικότητες των αντίστοιχων εγκεκριμένων τομέων.

Αναφορικά με τη διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 15 νέες λειτουργικές θέσεις εκπαιδευτικών οι οποίες θα καλυφθούν με βάση τις συνήθεις και τυπικές διαδικασίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας ως αρμόδια υπηρεσία.

Αναφορικά στην αναγκαιότητα ίδρυσης του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και κατόπιν εμπεριστατωμένης διερεύνησής μας συνάγονται τα ακόλουθα:

Το τρέχον σχολικό έτος 28 περίπου μαθητές από το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου φοιτούν σε ΕΠΑ.Λ. του Δήμου Βόλου. Οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινηθούν διά δύσκολων και επικίνδυνων διαδρομών με κύρια απώλεια χρόνου τουλάχιστον 4 ωρών ημερησίως για τον καθένα, χρόνος ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για εκείνους. Η ίδρυση αυτής της σχολικής μονάδας, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση καθημερινού χρόνου μετακινήσεων (σε κάποιες περιπτώσεις άνω των 120 χιλιομέτρων) και αναμονής, σε μεγάλο αριθμό μαθητών και γονέων. Θεωρείται επόμενο  ότι το συγκεκριμένο σχολείο, εφόσον λειτουργήσει, θα αντλεί μαθητές και από τα γύρω χωριά (Μακρυράχη, Ανήλιο, Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα κ.τ.λ.) και επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό (κατά τη διερεύνησή μας) αριθμό μαθητών οι οποίοι δεν επιλέγουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση λόγω της μεγάλης απόστασης των σχολείων που επιθυμούν να φοιτήσουν.  Πράγματι η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου αποτελεί αναγκαιότητα με βάση την ευρέως αποδεκτή άποψη των εκπαιδευτικών, παιδαγωγών και ακαδημαϊκών ότι η φοίτηση σε όμορα της κατοικίας των μαθητών σχολεία  και η συνέχιση της διαβίωσής τους στο αυτό σχολικό περιβάλλον συνεργεί στη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας, της σχολικής ζωής των μαθητών, στη δημιουργία ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος γι’ αυτούς, στη διευκόλυνση των γονέων για την επιμέλεια των παιδιών τους και εκτός σχολικού περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση χρόνου εκπαίδευσης, ενασχόλησης με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες αλλά και ανάπαυλας των μαθητών.

Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου αποτελεί ένα εύρωστο πληθυσμιακά Δήμο με τους κατοίκους να απασχολούνται σε έντονα παραγωγικές ασχολίες (αγροτικές,  τουριστικές και εμπορικές). Αυτό σημαίνει ότι υφίσταται κοινωνική ανάγκη ανάπτυξης, βελτίωσης και προσαρμογής στις νεότευκτες επιστημονικές και παραγωγικές αντιλήψεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ώστε να τις αξιοποιήσουν στο επάγγελμά τους βελτιώνοντάς το οικονομικά και διαχειριστικά. Σε υποστήριξη των παραπάνω τονίζουμε την ύπαρξη του ακμάζοντα Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν» καθώς και του έντονου τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής (Αγ. Ιωάννης Πηλίου, Χορευτό, Τσαγκαράδα, κ.τ.λ.). Οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς για 2 μόνο έτη ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και τυπικά προσόντα επαγγελματικής ανάπτυξής τους.

Σχετικά με την ειδικότητα Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία, λόγω του έντονου τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής. Η ύπαρξη πολλών ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και μονάδων εστίασης που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους δημιουργούν θέσεις εργασίας που μπορούν να καλυφθούν από τους απόφοιτους μαθητές της παραπάνω ειδικότητας.

Για την ειδικότητα Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, η ύπαρξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ» και οι αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής μπορούν να απασχολήσουν μεγάλη μερίδα των αποφοίτων του τομέα.

Για τις ειδικότητες Βοηθός Νοσηλευτή και Αισθητικής Τέχνης του τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων σε ένα μεγάλο σε έκταση και πληθυσμό Δήμο, καθώς κι η δυσκολία μετάβασης στο αστικό κέντρο, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη των παραπάνω ειδικοτήτων.

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη σε τεχνικούς θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνικούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και τεχνικούς εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, γεγονός που είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς στην περιοχή λειτουργούν πλήθος ψυκτικών και θερμικών εγκαταστάσεων, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή κυκλοφορία μικρών και μεγάλων, λόγω του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ», οχημάτων ενισχύει την ανάγκη  δημιουργίας Μηχανολογικού Τομέα και της ειδικότητας Τεχνικός Οχημάτων καθώς και των ειδικοτήτων που περιγράφονται παραπάνω.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς θα είναι βιώσιμο τόσο αμέσως με τη λειτουργία του όσο και μακροπρόθεσμα με δυνατότητες ανάπτυξης. Αξιοποιώντας διερευνητικές τεχνικές, η υπηρεσία μας προβλέπει το δυναμικό του υπό εισήγηση ΕΠΑ.Λ. να φτάνει τους 60-70 μαθητές σε πλήρη ανάπτυξη.

Η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι έντονα διευκολυντική για την ανάπτυξη ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές που φοίτησαν ή θα φοιτήσουν σε αυτές άρα είναι αναγκαία και επιπλέον απόλυτα εφικτή.

Αξιοπρόσεκτο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται όταν κάποιες φορές η αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο ή δραστηριότητές τους είναι αξιοσημείωτα πρόωρη σε σχέση με την ώρα αναχώρησης του συγκοινωνιακού μέσου προς την κατοικία τους (περιπτώσεις εκδρομών, διδακτικών επισκέψεων, εκτάκτων καταστάσεων κ.τ.λ.) οπότε απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα εκπαιδευτικών και γονέων για την επιμέλειά τους εκείνο το χρονικό διάστημα. Ακόμη σε περιπτώσεις κατά τις οποίες συμβαίνουν έκτακτες καταστάσεις οι οποίες καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρα δυσχερή την εκπαιδευτική διαδικασία από κάποια διδακτική ώρα και μετά, είναι πρακτικά αδύνατη η πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο πραγματοποίησης σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευσης) για αρκετούς μαθητές αφού οι υπολογιστές τους βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά. Αυτό το τελευταίο υπερθεματίζεται δεδομένων των αντίξοων καιρικών συνθηκών οι οποίες πλήττουν τα χωριά του Πηλίου κάτι βέβαια που δεν θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα για τους μαθητές οι οποίοι θα φοιτούν πλησίον της κατοικίας τους.

Πέραν αυτών σημειώνεται ότι η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι εφικτή καθώς θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα κτήρια του Δήμου με μικρές δομικές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα στις κτιριακές δομές κατόπιν εξέτασης της υπηρεσίας μας σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου διαπιστώνεται ότι είναι δυνατή η στέγαση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς σε οικήματα του Δήμου ως ακολούθως:

  • Στο οίκημα του πρώην Τ.Ε.Λ. Ζαγοράς (Παλαιό Δημοτικό σχολείο Αγ. Παρασκευής) η πραγματοποίηση των Γενικών μαθημάτων του εργαστηρίου Πληροφορικής του Τομέα Οικονομίας & Διοίκησης πιθανώς μελλοντικά του Τομέα Πληροφορικής του συλλόγου Διδασκόντων στου Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ..
  • Στο κτήριο «Κασσαβέτειο» (1ος Όροφος) τα γραφεία των εκπαιδευτικών και της Διοίκησης του 4ου Ε.Κ. Μαγνησίας καθώς και η πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων και ειδικότητας των Τομέων Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας και Γεωπονίας.
  • Στο όμορο κτήριο «Κασσαβέτειο» (Ισόγειο) τα βαρέα εργαστήρια του Μηχανολογικού Τομέα καθώς και η πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων και ειδικότητας του Τομέα Μηχανολογίας.

Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου αποτελεί μια απολύτως εφικτή, αμέσως υλοποιήσιμη και-κυρίως- σημαντικά βελτιωτική ενέργεια ανάπτυξης της εκπαίδευσης ειδικά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αφού θα είναι το μοναδικό Επαγγελματικό σχολείο σε ένα μεγάλο εκτεταμένο χωρικά και αναπτυσσόμενο Δήμο με δυσκολίες στη μετακίνηση, ιδιαίτερα ωφέλιμη για ένα σημαντικό πλήθος μαθητών για τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα διευκολυντική για πλήθος γονέων και κηδεμόνων. Σε αυτό συνηγορεί η κάθετη επίδραση στην ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής και η αξιοποίηση ενδοσχολικών και εξωσχολικών χώρων και δράσεων πολιτισμού και άθλησης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.