Ημερίδα για τον έναν αιώνα απ΄ το έτος 1917

Πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Καθώς συμπληρώνεται εφέτος ένας αιώνας από το έτος 1917, πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία από τις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν από κοινού σειρά εκδηλώσεων στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Καρδίτσα με τίτλο «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917». Πρόκειται για τη Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών (ΕΘΕ) – Βόλος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων ν. Λάρισας – Λάρισα, τον Φιλολογικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.Λο.Σ.) – Τρίκαλα και τους Φίλους Μουσείου Πόλης – Καρδίτσα.

Συντονιστής των εκδηλώσεων είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Χαρίτος, ο οποίος είχε την ιδέα. Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα στις 27 Απριλίου και στη Λάρισα στις 6 Οκτωβρίου.

Η ημερίδα του Βόλου θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας με έναρξη στις 6.00 το απόγευμα. Θα προεδρεύσει η κ. Άσπα Ντίνα, Επίτιμη Διευθύντρια 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει προσφώνηση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπου Χαρίτου, ο οποίος είχε την ιδέα και είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων, κεντρική ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μουρέλου με θέμα «δομικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Διχασμού», προβολή τεκμηριωτικού βίντεο, έργο του κ. Χαρίτου, και τις ακόλουθες εισηγήσεις επικεντρωμένες σε σημαντικά τοπικά γεγονότα του έτους 1917.

Γιώργος Κοντομήτρος, δρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Τα γεγονότα στον Βόλο το 1917». Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ Θεολογίας, «Εκκλησία και Πολιτεία στη Μαγνησία το 1917», Γιώργος Κοντομήτρος «Η εκπαίδευση στον Βόλο το 1917», Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, επίτ. δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Προβλήματα επισιτισμού στον Βόλο το 1917», Αριστείδης Παπαδόπουλος, τ. δάσκαλος, «Ο λιμός στο Πήλιο το 1917», Σταύρος Κατσούρας, δρ Κοινωνιολογίας, «Σοσιαλιστικές και συνδικαλιστικές διεργασίες στον Βόλο το 1917 και η “Πανεργατική Ένωσις” Βόλου», Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής, «Επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού» και Παναγιώτης Δεληγιάνης, μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΤΕΑ Πανεπ. Θεσσαλίας, «Θεσμικές εξελίξεις για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος κατά το 1917».

Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.