Κ. Αγοραστός: Το αλιευτικό καταφύγιο θα γίνει

Κόντρα κατοίκων του Πλατανιά και Περιφέρειας

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ κατοίκων του Πλατανιά που αντιτίθενται στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή συνέντευξη του Γιώργου Τσαμασφύρου, ομότιμου καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του δικηγόρου Σταμάτη Παπαγγελή, που εκπροσωπούν μερίδα κατοίκων που αντιτίθενται στο έργο του αλιευτικού καταφυγίου. Το έργο θα γίνει και δημοπρατείται σύντομα απαντά η Περιφέρεια δια του κ. Αγοραστού, που είπε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε υπέρ της μελέτης, όπως και οι αρμόδιες επιτροπές.
Ο κ. Παπαγγελής επισήμανε ότι με πρόσχημα εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, στην πράξη πρόκειται για μία κατασκευή ενός νέου λιμανιού. «Στον υπάρχοντα μόλο των 110 μέτρων προστίθεται προέκταση 30 μέτρων και μία καμπή 170 μέτρων κάθετα». Όπως είπε, οι κάτοικοι αντιδρούν διότι το έργο είναι ένα «τερατούργημα» και θα «γονατίσει» τον Πλατανιά.
Ο κ. Τσαμασφύρος ανέφερε ότι δεν έγινε ακτομηχανική μελέτη παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από την ΕΣΑΛ που απλά έκανε διαβούλευση, και στην ουσία το ΣτΕ το αποδέχθηκε. «Το λιμάνι μεγαλώνει στην ουσία χωρίς μελέτη ακτογραμμής», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι εναντίον του έργου αλλά θα έπρεπε να γίνει σε άλλο σημείο, όπως η Βαμβακιά. Τέλος είπε ότι ο Δήμος Ν. Πηλίου δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με το θέμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ενημέρωσε το δήμαρχο, Μιχάλη Μιτζικό.

Κ. Αγοραστός: Το αλιευτικό καταφύγιο θα γίνει
Ο κ. Αγοραστός στο περιθώριο συνέντευξης που έδωσε για την πορεία του προγράμματος ΑΝΑΣΑ 2, ξεκαθάρισε ότι το αλιευτικό καταφύγιο θα γίνει. «Οι ψαράδες πρέπει να έχουν ένα καλό επαγγελματικό χώρο για να εργαστούν και οι κάτοικοι της περιοχής ένα σύγχρονο αλιευτικό λιμάνι. Το έργο προχωρά και δεν θα αφήσουμε την περιοχή να πάει πίσω. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ του έργου. Επιπλέον προσέφυγαν στο ΣτΕ και δεν δικαιώθηκαν. Είναι ένα αλιευτικό καταφύγιο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και θα λειτουργεί όπως αυτό του Βότση στην Αλόννησο που άλλαξε προς το καλό την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος. Θα είναι ένα λιμάνι μόνο για τους ψαράδες που έβλεπαν να καταστρέφονται τα μηχανήματα και οι βάρκες τους», τόνισε.
Επίσης διερωτήθηκε γατί οι κάτοικοι δεν θέλουν διευθέτηση του Χαλορέματος, για το οποίο η Περιφέρεια διαθέτει χιλιάδες Ευρώ και εκτίμησε ότι είναι καταπατητές γης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «το έργο πέρασε από επιτροπές περιβάλλοντος, αδειοδοτήσεων, του ΕΣΠΑ, του υπουργείο, το ΣτΕ, ο έλεγχος της μελέτης και των αδειοδοτήσεων τόσο ενδελεχής που δεν έχει νόημα να απαντάμε σε τοποθετήσεις κάποιων που δεν το θέλουν».
Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2009 και μέχρι την ένταξη του έργου έγιναν όλες οι διαδικασίες σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος Σύλλογος κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2017, η οποία και απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2020. Η προσφυγή αφορούσε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Επίσης ο σύλλογος κατέθεσε ενστάσεις και στην διαχειριστική του υπουργείου ως έργο ανώριμο και άχρηστο που τις απέρριψαν. Επίσης κατέθεσαν εξώδικη δήλωση το 2022 κατά της αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τον αριθμό σκαφών που απαντήθηκε τεκμηριωμένα από το αρμόδιο τμήμα, ενώ και το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι πρόκειται για αλιευτικό καταφύγιο. Επίσης καταγγελία το καλοκαίρι του κ. Τσαμασφύρου στην Ειδική Υπηρεσία Αλιείας που έκανε λόγο για απάτες κλπ και η οποία επίσης απαντήθηκε.
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης κατηγόρησε τη μερίδα κατοίκων ότι διαπιστώνοντας ότι η προσπάθειά τους για το αλιευτικό καταφύγιο είναι ατελέσφορη πολεμούν το έργο οριοθέτησης Χαλορέματος συνδέοντας δύο έργα πλήρως άσχετα μεταξύ τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.