Κ. Αθανασιάδης: Ο βασανισμός και δολοφονία σκύλων είναι μίσος προς τον ίδιο τον άνθρωπο

Η κακοποίηση ζώων δεν είναι φαινόμενο των καιρών, λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «Πήραμε σκύλο»

Το γεγονός ότι ο βασανισμός και η δολοφονία σκύλων είναι μίσος του δράστη ή των δραστών προς τον άνθρωπο και τον ίδιο τους τον εαυτό, τόνισε ο Κυριάκος Αθανασιάδης συγγραφέας, που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή και τα περιστατικά που συνέβησαν στη Σκιάθο το τελευταίο διάστημα, καθώς και την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Πήραμε σκύλο» (Πώς είναι να ζεις στο ίδιο σπίτι με ένα τετράποδο παιδί –εκδόσεις Κλειδάριθμος), που είναι συμβουλευτικός οδηγός της συμβίωσης με έναν σκύλο.
Ο κ. Αθανασιάδης, είπε ότι οι βασανισμοί και οι δολοφονίες σκύλων στη Σκιάθο δεν είναι μίσος προς τα ζώα, αλλά προς τον άνθρωπο και προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάποιος πρέπει να έχει προβλήματα με τον εαυτό του για να ξεσπάει πάνω σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα, τόνισε.

«Είναι εντυπωσιακό πόσο δύσκολο είναι να χτυπήσεις, πόσο δε μάλλον να βασανίζεις ή να δολοφονήσεις ένα ζώο. Στη λογοτεχνία λέμε ότι αν θες να κάνεις έναν ήρωα αντιπαθή στον αναγνώστη, βάλτον να κακοποιεί, ελάχιστα έστω και να κλωτσήσει, ένα σκυλάκι. Αμέσως ο αναγνώστης θα τον μισεί μέχρι το τέλος του βιβλίου», επισήμανε ο συγγραφέας.
Ο κ. Αθανασιάδης είπε ότι χαίρεται με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα, γιατί και τα κατοικίδια μπορούν να περάσουν άσχημα όταν είναι στα χέρια ανθρώπων που τελικά δεν τα νοιάζονται και δεν τα αγαπούν, πόσο δε μάλλον τα αδέσποτα που ο καθένας μπορεί να ξεσπάσει πάνω τους.
Ο ίδιος είπε ότι η κακοποίηση ζώων δεν είναι φαινόμενο των καιρών, ανέκαθεν συνέβαινε, αλλά παρατήρησε ότι όσο περνάει ο καιρός είμαστε πιο καλοί και πιο ανθρώπινοι με τα ζώα. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν βία πάνω τους και μακάρι αυτό να ελαττωθεί και να σταματήσει και, αν μη τι άλλο, χάρη και στους νόμους και την πρωτοβουλία των ανθρώπων που φροντίζουν τα ζώα, ας μάθει κάποιος ότι πρέπει να φοβάται.

«Πήραμε σκύλο»

Το τελευταίο βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη τιτλοφορείται «Πήραμε Σκύλο» «Πώς είναι να ζεις στο ίδιο σπίτι με ένα τετράποδο παιδί», και περιγράφει το πώς είναι να ζεις στο ίδιο σπίτι με ένα τετράποδο παιδί.
Όπως είπε το σκυλάκι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όπως και οι γάτες που θέλουν συντροφιά και υπομονή από τη μεριά μας και κάτι πολύ απλό, να τα αγαπάμε εμπράκτως.
«Δεν μπορώ να πω ότι αγαπώ πολύ το σκυλάκι μου, αφήνοντάς το μόνο στο σπίτι όλη μέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι εργάζεται ο κόσμος, λείπει πολλές ώρες και έχει πολλές υποχρεώσεις, αλλά αυτός ο άνθρωπος τελικά, δεν χρειάζεται να έχει σκυλάκι. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουμε ένα ζωντανό στο σπίτι μόνο του, καταδικασμένο να ζήσει έστω και με ένα φως περιμένοντας, γιατί αυτό το μόνο που θα κάνει θα είναι να περιμένει με αγωνία, να λαχταρά και να φοβάται», τόνισε ο συγγραφέας.
Για το λόγο αυτό, εξήγησε ότι στο πρώτο κεφάλαιο του νέου του βιβλίου ζητά από τον αναγνώστη, που δεν έχει την εμπειρία να μεγαλώνει ένα σκυλί, να σιγουρευτεί αν θέλει σκυλάκι, γιατί είναι μια απόφαση σημαντική και πρέπει να είναι ενημερωμένος.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το ένα έχει να κάνει με το πώς θα προετοιμαστούμε να έχουμε το σκυλάκι στο σπίτι μας και το δεύτερο αφορά τι κάνουμε τους πρώτους μήνες για την εκπαίδευση με το λουρί, σχετικά με τη βόλτα του και τις ανάγκες του που θα κάνει έξω, το φαγητό του, να το ζυγίζουμε κλπ. Το τρίτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην κοινωνικοποίηση του σκύλου, μέσω των επαφών του με τους άλλους ανθρώπους και τα άλλα σκυλιά.

Info

«Αν αγαπάτε τα σκυλιά, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Κι αν πάλι δεν έχετε σκύλο, αλλά σκέφτεστε να αποκτήσετε, διαβάστε το ξανά και ξανά. Θα μάθετε, με τον πιο απλό και παραστατικό τρόπο, και με πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητα:

–Ποιος τύπος σκύλου ταιριάζει περισσότερο με το στιλ της ζωής σας. –Τι προετοιμασίες πρέπει να κάνετε πριν έρθει στο σπίτι σας. –Πώς θα περάσουν οι πρώτοι δύσκολοι, αλλά τόσο ευχάριστοι, μήνες. –Ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας απέναντί του από εκεί και πέρα.
Μέσα από είκοσι ανεξάρτητα κεφάλαια, ενημερωθείτε –από κάποιον που τα έμαθε όλα από… πρώτο χέρι, με πολλά παραδείγματα από την καθημερινή τριβή με τα δικά του σκυλιά– για όλα όσα είναι απαραίτητο να ξέρετε πριν ενώσετε τη ζωή σας με το κουτάβι ή τον ενήλικο σκύλο που ονειρεύεστε. Πώς είναι, λοιπόν, να ζεις στο ίδιο σπίτι με ένα τετράποδο παιδί;
Σκίτσα: Χρήστος Παπανίκος. Πρόλογος: Βασίλης Μπορομπόκας, εκπαιδευτής σκύλων
Ο Κυριάκος Αθανασιάδης είναι συγγραφέας. Ζει με τη γυναίκα του, τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Κική Τσιλιγγερίδου, στη Θεσσαλονίκη, παρέα με δύο σκυλιά, τον Αρσέν και την Άγκαθα, και μία γάτα, τη Φαντομά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.