Κ. Νερά: Έγινε η τελετή αγιασμού των αλόγων

Έγινε σήμερα το πρωί, ανήμερα της Αναλήψεως του Χριστού, η τελετή του αγιασμού των αλόγων στην παραλία των Καλών Νερών, ενώ παράλληλα αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο, παρουσία πλήθους κόσμου.
Μεγάλος αριθμός αλόγων και ιππέων συγκεντρώθηκε, όπως κάθε χρόνο στο χωριό και ακολούθησε το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε στις 11:30 με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως σε άμαξα, στη συνέχεια τελέστηκε αγιασμός των νερών και φωτισμός των αλόγων.
Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών δώρων στους, παρέλαση αλόγων, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «ο Κένταυρος» και Μπελεγρίνου Μηλεών και λαϊκό πανηγύρι με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας του παραδοσιακού τραγουδιού Χαράς Βέρα.

Το έθιμο
Το έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο, όταν οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Οι περισσότεροι μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμως ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.
Το έθιμο αποτελεί πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.