Κ.Παπανάτσιου : «Η εκπαίδευση πρέπει να είναι το σκαλοπάτι που γεφυρώνει ανισότητες και δίνει ευκαιρίες

«Όχι εμπόριο και παροχή φτηνών εργαζομένων σε εταιρίες» είπε η βουλευτής

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών τοποθετήθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών». Η κα.Παπανάτσιου ανέφερε πως ενώ πλησιάζουμε στη λήξη των εργασιών της Βουλής, η Κυβέρνηση, μέσα σε μία εβδομάδα, έχει καταθέσει πολύ σημαντικά νομοθετήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, το ταμείο ανάπτυξης και προφανώς το νομοθέτημα για την παιδεία. Ακόμα, σημείωσε πως η περίοδος που διανύουμε αποτελεί δυστυχώς, μία έκτακτη συνθήκη καιμε βάση αυτό «το μόνο κριτήριο, κατά την εφαρμογή πολιτικών πρέπει να είναι το να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη». Αντίθετα όμως, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να δημιουργεί αναχώματα στην καθημερινότητα των πολιτών παρόλο που η Πανδημία μας έδειξε τη σπουδαιότητα της μείωσης των ανισοτήτων, «Θα έπρεπε να έχετε καταλάβει ότι η απάντηση στην επέλαση κάθε είδους κρίσης, είτε αυτή είναι υγειονομική, είτε οικονομική, είναι η δημιουργία των όρων για το αντιστάθμισμα των αποτελεσμάτων της κρίσης, όχι η εργαλειοποίησή της».
Η πρώην Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει τις εργασιακές σχέσεις, έχει αφήσει την δημόσια υγεία «απροστάτευτη» και επιπλέον, τα συνεχή νομοσχέδια για τη παιδεία, βάλλουν κατευθείαν, τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και τους μαθητές. Στη συνέχεια σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στο «στόχαστρο τη νεολαία και υπογράμμισε πως πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, δίνει την θλιβερή πρωτιά στη χώρα μας, καθώς οι νέοι και οι νέες 18 έως 29, φαίνεται να είναι οι πιο αγχωμένοι για τα οικονομικά τους και την ευζωία τους, «αυτή είναι η επιτυχία σας», είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπανάτσιου. Ενώ συμπλήρωσε πως «Το νομοσχέδιο κινείται για μια ακόμα φορά στη λογική της «ποιότητας για λίγους», σε βάρος της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής και των κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο πεδίο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έρχεται να συμπληρώσει τα νομοθετήματα για τα πανεπιστήμια, την ενδυνάμωση των ιδιωτικών κολεγίων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις ρυθμίσεις για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία». Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το νομοθέτημα ενισχύει το ρόλο βασικών κρίκων της στελεχιακής ιεραρχίας και αποδυναμώνει κάθε συλλογική έκφραση και εκπροσώπηση στους εκπαιδευτικούς θεσμούς.
Στη συνέχεια, η ΒουλευτήςΜαγνησίας υπογράμμισε πως οι πολιτικές της Κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται, «Βασίζετε την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη στην εντατικοποίηση της φτηνής εργασίας, το σχολείο και η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει λοιπόν να αναπροσαρμοστούν». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως αυτό προκύπτει από τις αναφορές για τον στόχο να οδηγηθεί το 75% των μαθητών και μαθητριών στην τεχνική εκπαίδευση, «Αλλιώς, ποιος ο στόχος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, της τράπεζας θεμάτων και την καθιέρωση εθνικής κλίμακας εξετάσεων σε Στ’ Δημοτικού και Γ’ γυμνασίου;», είπε χαρακτηριστικά. Η κα.Παπανάτσιου κλείνοντας ανέφερε πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγική επιλογή την κοινωνία της γνώσης και την οικονομία της ισχυρής προστιθέμενης αξίας που προϋποθέτει την επένδυση στην δημόσια παροχή εκπαίδευσης και την δημιουργία των όρων για την παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε αυτήν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.