K. Παπανάτσιου: Η ΝΔ αντιμέτωπη με τον εαυτό της

«Η Κυβέρνηση αποδέχεται επιτέλους ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τελείωσαν το 2018» δηλώνει η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται, «αποδέχεται επίσης ότι, η εικόνα της οικονομίας, που διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το 2018-2019, είναι εξαιρετικά θετική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό, της παραδοχής ότι, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ήταν τόσο πετυχημένη, που οι ανάγκες του Δημοσίου για το έτος 2019, καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου, για πρώτη φορά μετά το 2009!
Όσον αφορά τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης επίσης, αρκεί να διαβάσει κανείς/καμία το κομμάτι του προϋπολογισμού, για το Δημόσιο Χρέος. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι η οικονομία είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης και όχι καταστροφής.
Συγχαίρουμε λοιπόν τη Νέα Δημοκρατία γι΄ αυτή την – ομολογουμένως – αργοπορημένη διαπίστωσή της. Έρχεται και αυτή να προστεθεί στη μετεκλογική λίστα ‘διαπιστώσεων’, στις οποίες έχει προβεί η Κυβέρνηση μέχρι τώρα.
Η πορεία της οικονομίας εκτός μνημονίων όμως, αποτελεί ένα συνεχόμενο στοίχημα. Η Νέα Δημοκρατία, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, έρχεται αντιμέτωπη με τις ”απλόχερες” και ανεδαφικές υποσχέσεις προς όλους.
Η ρητορική κατά των φόρων και των ελεγκτικών μηχανισμών, στο πλαίσιο μίας λαϊκίστικης έμφασης στην υπερφορολόγηση, της επιστρέφει ως μπούμερανγκ, καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει την υπόσχεση της μείωσης των φόρων σε όλους, χωρίς να έχει δημοσιονομικά προβλήματα.
Εγκαταλείπονται τα σχέδια ανάπτυξης 4%, που τρία χρόνια υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης. Ακυρώνεται η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, που είχε ψηφίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το 2020. Ακυρώνονται όμως και η ήδη εφαρμοσμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αφού οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρόκειται να αυξηθούν, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο συνεκτικό σχέδιο.
Από το παράθυρο εισάγεται και η μείωση του αφορολόγητου, αφού θεσμοθετείται η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για συνταξιούχους, μισθωτούς και αγρότες, σε ποσοστό 30%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ενοίκια και λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενώ στις καλένδες παραπέμπεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και οι μειώσεις/μεταπτώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.
Αντίθετα, ο μισός δημοσιονομικός χώρος, αφιερώνεται στην μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και στη μείωση του φόρου μερισμάτων.
Καταθέτουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς συντεταγμένο σχέδιο. Τις εξαγγελίες τους θα κληθούν να πληρώσουν οι πολλοί για τους λίγους, ενώ κάποιες απλά θα παραμείνουν εξαγγελίες. Ήδη διαφαίνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει συνέχεια και η ανάπτυξη δεν θα έρθει με τους ρυθμούς που ήθελαν.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, για ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, έρχονται σε αντίθεση με τον ίδιο τον νεοφιλελεύθερο εαυτό της».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.