Κ. Παπανάτσιου: «Η νίκη απέναντι στο φασισμό είναι ο διαρκής αγώνας εναντίον του»

Δήλωση της Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Δήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος έκανε η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η νίκη απέναντι στο φασισμό είναι ο διαρκής αγώνας εναντίον του.
Ειδικότερα, δήλωσε πως «Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα – ο κόκκινος στρατός – απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης το Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, ένα στρατόπεδο του οποίου η κάθε γωνιά μαρτυρούσε το μέγεθος της θηριωδίας των ναζί.
Η 27η Ιανουαρίου κατοχυρώθηκε ως Διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος ώστε να μη λησμονηθεί ποτέ μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της ανθρωπότητας. Να μη λησμονηθεί η μαζική εξόντωση 6 εκατομμυρίων ανθρώπων με το πρόσχημα της «φυλετικής κατωτερότητας» και της «πιθανής απειλής».
Να μη λησμονηθεί όμως και το θάρρος και η γενναιότητα όσων πάλεψαν ενάντια στο φασισμό, προστατεύοντας με κίνδυνο της ζωής τους, τους διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους.
Στο άκουσμα της λέξης «φασισμός» έρχονται πάντα στο μυαλό μας οι θηριωδίες του ναζισμού και συνεπακόλουθα η νίκη των λαών απέναντι σε έναν αιμοσταγή δικτάτορα. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι ο φασισμός δεν αποτελεί έκφραση μιας μόνο σελίδας της ιστορίας, ούτε έμπνευση ενός τυράννου μόνο.
Ο φασισμός είναι βαθιά ριζωμένος στα οικονομικά συστήματα που τον αγκαλιάζουν, αλλάζει μορφές και καμουφλάρεται για να διεισδύσει στην κοινωνία, έχοντας όμως πάντα ως λάβαρο το μίσος. Η νίκη απέναντι στο φασισμό είναι ο διαρκής αγώνας εναντίον του. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να επαγρυπνούμε, ώστε να μην αφήσουμε λογικές μίσους, ρατσισμού και διαχωρισμού να επικρατήσουν, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε θηριωδίες και πρακτικές διακρίσεων.
Ας σταθούμε αλληλέγγυοι στο πόνο και την αγωνία όλων των ανθρώπων που οι συνθήκες σήμερα τους οδήγησαν στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο και μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσους παλεύουν να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους, που βίαια και κυνικά τους στερούν τα μεγάλα συμφέροντα.
Στις μέρες μας, που η παγκόσμια κοινότητα ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, η δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Εμείς οι πολίτες μπορούμε και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργεί και ότι μας καθοδηγούν οι πανανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματά μας. Αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ελεύθερο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, εξασφάλιση τροφής και στέγης για όλους, ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και τη παιδεία!
Μέσα από την πάλη για τη δημοκρατία προς όλους και για όλους, θα απαντάμε καθημερινά στα κελεύσματα του ρατσισμού και του φασισμού με μια πρόταση: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»».