Κ. Παπανάτσιου: Με το νέο πτωχευτικό η ΝΔ επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη κοινωνία

Σφοδρή κριτική άσκησε στη Κυβέρνηση η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Σφοδρή κριτική άσκησε στη Κυβέρνηση η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη σημερινή συζήτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα στην Επιτροπή της Βουλής.
Η κ. Παπανάτσιου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ντύνει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τον πομπώδη τίτλο της «δεύτερης ευκαιρίας», νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη κοινωνία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η ΝΔ έρχεται ευθαρσώς να νομοθετήσει τη πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών και την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, όταν το ίδιο το κόμμα της ΝΔ συγκεντρώνει οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις τράπεζες.
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με τον Άρειο Πάγο, γιατί ψήφισε αντισυνταγματικές διατάξεις αμνήστευσης των τραπεζιτών, που απλόχερα παρείχαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.
Η Βουλευτής Μαγνησίας ανέλυσε μέσα σε τέσσερα σημεία, τι προβλέπει για τη πλειοψηφία των πολιτών το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέροντας:
1. Η ΝΔ εισάγει τη διαδικασία της πτώχευσης και για τα φυσικά πρόσωπα, πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Δικαίου, ως μέσο για τη πλήρη φτωχοποίηση των πολιτών.
2. Δημιουργεί Ιδιωτικό Φορέα – όχι Δημόσιο – που θα αποκτά τα ακίνητα όσων έχουν πτωχεύσει, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Άγνωστο ποιος θα διαχειρίζεται τον φορέα αυτό και πόσο ευνοημένος θα αποδειχθεί τελικά, εφόσον θα συγκεντρώνει τις περιουσίες της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
3. Αφού λοιπόν κηρυχθούν σε πτώχευση οι οφειλέτες, ορίζεται ότι το εισόδημα που αποκτάται – κατά το ποσό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611€/μήνα) – παρακρατείται για τρία χρόνια για ικανοποίηση των πιστωτών. Οποιοδήποτε ποσό άνω των 611 ευρώ μηνιαία – που τίθεται ως minimum- θα κατάσχεται προς όφελος των πιστωτών. Έρχεται λοιπόν πλαγίως η ΝΔ να απελευθερώσει τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
4. Η μόνη δυνατότητα που δίνεται στους ευάλωτους οφειλέτες είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο στον ιδιωτικό φορέα (fund). Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου του, χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο.

Η Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι φορείς για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους τόνισαν ότι βάζει ταφόπλακα στη προστασία της πρώτης κατοικίας.
Κλείνοντας η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι η δήθεν δεύτερη ευκαιρία είναι μία σάρωση της λαϊκής στέγης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και περιουσιών, από τις τράπεζες και τα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, με την σφραγίδα της ΝΔ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.