Κ.Παπανάτσιου : «Ο τρόπος κατάθεσης νομοσχεδίων από τη ΝΔ, φανερώνει έλλειμμα Δημοκρατίας

«Δεν έχει τη διάθεση να συζητήσει με την αντιπολίτευση» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Παπανάτσιου, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περιστολής του λαθρεμπορίου. Η βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως η Κυβέρνηση συστηματικά έχει απαξιώσει τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Το έλλειμμα Δημοκρατίας σε όλο το φάσμα πολιτικών της ΝΔ, διαπερνά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συζητήσεις των νομοθετικών πρωτοβουλιών της. Το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται παράλληλα με την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, αφαιρώντας ποιοτικό χρόνο συζήτησης και προετοιμασίας και για τα δύο νομοσχέδια. Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο κατατέθηκε με 16 επιπλέον άρθρα από τη διαβούλευση.
Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως η νομοθεσία που στοχεύει στη πάταξη του λαθρεμπορίου οφείλει να εξελίσσεται και να αναθεωρείται. Τόνισε, πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου και την κύρωση του πρωτοκόλλου του Π.Ο.Υ. , δεν βρίσκουν αντίθετη την αντιπολίτευση, παρά μόνο σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα που πρέπει όμως να διευκρινιστούν. Η Βουλευτής σημείωσε ιδιαίτερα την ρύθμιση για την συμπλήρωση της «τριλογίας» του Υπουργείου Οικονομικών, με τις ιδιαίτερα αμφισβητούμενες και υποτιθέμενα φιλοαναπτυξιακές ρυθμίσεις για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας. Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως το κίνητρο δεν αφορά τους απλούς εργαζόμενους, γιατί ποιος μισθωτός θα ζητήσει να επιστέψει σε μία αποδιαρθρωμένη αγορά εργασίας.
Η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως το νομοσχέδιο πατάει στις βάσεις που έβαλε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε δε, σειρά πολιτικών τόσο σχετικά με την καταπολέμηση τη λαθρεμπορίας στα καύσιμα, όσο και στα καπνικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε, την Υπουργική Απόφαση για το Κέντρο λήψης σημάτων, την υποχρέωση των πρατηριούχων υγρών καυσίμων να αποστέλλουν πλήρη στοιχεία για τις οικονομικές τους συναλλαγές, την Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών, τη δημιουργία μητρώου για όλες τις υπόγειες και υπέργειες δεξαμενές, την Κ.Υ.Α. για την εγκατάσταση συστημάτων gps και εισροών – εκροών στα πλωτά μέσα που μεταφέρουν καύσιμα.
Αντίστοιχα, ανέφερε και για τα καπνικά στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών (Ν. 4410/2016), όπου προβλέφθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία εθνικό μητρώου για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών, η πρόβλεψη νέων αδειών, η λήψη αυστηρών μέτρων δέουσας επιμέλειας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο αλλά και η δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. δηλαδή των καυσίμων, καπνικών, αλκοολούχων. Πολύ σημαντική, δεδομένης της μορφολογίας της χώρας, χαρακτήρισε επίσης η κ.Παπανάτσιου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προμήθεια του πρώτου αυτοκινούμενου σαρωτή (x-ray scanner) στη χώρα μας, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Στη συνέχεια, η κ.Παπανάτσου ζήτησε διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων άρθρων με κυριότερο, το άρθρο για τη δυνητική σύσταση της Διυπουργικής ή Κυβερνητικής επιτροπής και το άρθρο για τις τμηματικές καταβολές του Δημοσίου σχετικά με κτήρια που προτίθεται να χρησιμοποιήσει, όπου δυστυχώς δεν αναφέρεται το ύψος των εγγυητικών επιστολών υπέρ του Δημοσίου.
Η κ.Παπανάτσιου κλείνοντας ανέφερε ότι πάλι πρόκειται επί της ουσίας, για ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο. Η πρακτική της ΝΔ δείχνει ότι δεν έχει τη διάθεση να συζητήσει με την αντιπολίτευση. Εκτός του βλέποντας και κάνοντας, οι ασύνδετες διατάξεις, δεν ευνοούν την σοβαρή συζήτηση, και αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.