Κ. Στεργίου: Ο προϋπολογισμός φορτώνει και νέα βάρη στον λαό

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Στεργίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στη συζήτηση στη Βουλή

«Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως φιλολαϊκό τον κρατικό προϋπολογισμό που όχι μόνο ενσωματώνει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων και τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά φορτώνει και νέα βάρη στον λαό, ενώ την ίδια στιγμή μπουκώνει με νέα προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, λοιπόν, για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτού του ταξικού προϋπολογισμού σε βάρος τους. Γιατί ταξικός είναι ο προϋπολογισμός, αλλά σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του μεγάλου κεφαλαίου», αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Στεργίου στη Βουλή, στη διάρκεια της σχετικής συζήτηση.
Όπως τόνισε, «να βάλουμε μερικά ερωτήματα: Τι είναι αυτό που εμποδίζει, όμως, και δεν ικανοποιεί σήμερα έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων; Γιατί η νέα γενιά να ζει και να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη και να γυρνάει η ζωή πίσω δεκαετίες; Γιατί να μην έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δουλειά με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και μάλιστα μειωμένο, λόγω της εξέλιξης της επιστήμης; Γιατί να μην απολαμβάνουν δωρεάν αναβαθμισμένες παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας; Γιατί να μην έχουν επαρκή ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, ψυχαγωγία, να απολαμβάνουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό; Γιατί να μην μπορούν να κάνουν διακοπές αυτοί μαζί με τις οικογένειές τους; Άραγε, θα ικανοποιηθεί κάτι από όλα αυτά με το μέρισμα των πεντακοσίων ευρώ το πολύ το οποίο δίνετε και πανηγυρίζετε σε νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πέντε, έξι, επτά, οκτώ ή εννιά χιλιάδες ευρώ; Όχι.
Αυτά και άλλα πολλά «γιατί» προβληματίζουν τους εργαζόμενους. Και τους καλούμε να μας ακούσουν. Το εμπόδιο για όλα αυτά τα «γιατί» είναι η οργάνωση της οικονομίας και το σύστημά της, που λειτουργεί με βασικό κριτήριο και γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση όλων των παραπάνω αναγκών. Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους και φορτώνουν στον λαό για χάρη της κερδοφορίας τους μια ζωή γεμάτη βάσανα, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι ένα σύστημα, το οποίο σαπίζει και θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές για την κερδοφορία του, με αποτέλεσμα το 10% να ζει στη χλιδή και το 90% να αγκομαχάει για να τα βγάλει πέρα.
Το ΚΚΕ λέει στον λαό μας να αμφισβητήσει εν πρώτοις και να απορρίψει αυτό που του λανσάρετε ως σωτηρία, με το οποίο ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να δει χαΐρι. Να ακουμπήσει πάνω στην πρότασή μας που συμβαδίζει απόλυτα με την εποχή. Δηλαδή ποιο; Να απολαμβάνει ο λαός αυτό, το οποίο παράγει για να έχει μια ζωή με χαμόγελο και μάτια γεμάτα ευτυχία.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα τα οικονομικά εργαλεία μπουν στη διάθεση και στην υπηρεσία του λαού μας, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όταν όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές γίνουν κοινωνική περιουσία, απελευθερώνοντας έτσι τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σήμερα η χώρα μας και οι οποίες με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό θα δώσουν δύναμη και ώθηση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, εξαλείφοντας έτσι οριστικά την αναρχία στην παραγωγή που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και γεννά τις βαθιές αυτές οικονομικές κρίσεις, τις οποίες πληρώνει ο λαός μας. Αυτή η λαϊκή εξουσία μπορεί να εξαλείψει πραγματικά όλα τα βάσανα του λαού μας.
Κύριοι της Κυβέρνησης, πανηγυρίζετε ότι καταφέρατε να κατεβάσετε την ανεργία στο 18%, ενώ την παραλάβατε στο 26%. Πέρα από το ανταγωνίζεστε με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ποιος έφερε πιο μεγάλη δυστυχία σε εργαζόμενους και άνεργους, ας δούμε την πραγματικότητα και μάλιστα με στοιχεία δικά σας.
Πρώτον, δεν γνωρίζετε ότι πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν προσμετρώνται στους αριθμούς;
Δεν ξέρετε ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σπάνε κόκκαλα σε κάθε χώρο δουλειάς, αφού παραμένει σε πλήρη ισχύ και έχει ενισχυθεί από εσάς όλο το αντεργατικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, γιατί αυτό απαιτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των βιομηχάνων;
Με τα δικά σας στοιχεία, δεν το ξέρετε ότι το 45% των προσλήψεων είναι πλήρους απασχόλησης και το 55% ελαστικές μορφές απασχόλησης; Γι’ αυτό λοιπόν, πανηγυρίζετε; Τι να πούμε.
Για τους ανέργους τι επιφυλάσσετε; Ένα χρόνο επιδότησης με το άθλιο 363 ευρώ τον μήνα και μετά άσε τον άνθρωπο να πεθαίνει στο κρεβάτι του. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι μόνο το 10% των ανέργων να επιδοτείται. Επιδοτείτε, όμως, αδρά τους βιομήχανους με ζεστό χρήμα για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μισθούς άθλιους. Γι’ αυτούς έχετε χρήμα. Για τους ανέργους όχι.
Παράλληλα έχετε επιδοθεί σε ένα παραμύθι ότι ανεβάζετε τον κατώτερο μισθό. Το είπε ο προηγούμενος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε, όμως, πώς και πόσο.
Ενεργοποιήσατε τον νόμο Βρούτση -που τον κάνατε και δικό σας, ενώ τον καταγγέλλατε κατά τα άλλα- με τον οποίον ο κατώτερος μισθός δεν θα είναι αποτέλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης των συνδικάτων με τον ΣΕΒ, αλλά θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, παίρνοντας υπόψη μόνο την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όπως ακριβώς λέει ο ΣΕΒ, και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων. Τώρα πόσο θα τον ανεβάσετε; Κατά πως διαρρέετε εσείς οι ίδιοι 20-30 ευρώ το μήνα. Πολύ κουβαρντάδες είστε για τους εργαζόμενους!
Πανηγυρίζετε, επίσης, ότι επαναφέρετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τι ακριβώς επαναφέρετε; Ας πούμε ότι μια συνδικαλιστική οργάνωση υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας με την αντίστοιχη κλαδική εργοδοτική οργάνωση.
Πρώτον, δεν έχετε θωρακίσει εκ των προτέρων νομοθετώντας ότι για να γίνει υποχρεωτική μια συλλογική σύμβαση πρέπει προαιρετικά η εργοδοτική οργάνωση να προσκομίσει στο Υπουργείο Εργασίας μητρώο μελών με το οποίο να αποδεικνύει ότι καλύπτει το 51% του κλάδου; Ρωτάμε. Ποιος θα το κάνει; Αφού είναι προαιρετικό. Θα βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους;
Δεύτερον, σε όλους τους κλάδους πάνω από τους μισούς εργαζόμενους δεν το ξέρετε ότι είτε δουλεύουν με ελαστικές μορφές είτε είναι ενοικιαζόμενοι σε εργολάβους; Αυτοί καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Όχι. Ένα παράδειγμα είναι ο κλάδος του τουρισμού, όπου η συλλογική σύμβαση εργασίας εφαρμόζεται μόνο στο 10% των εργαζομένων, αφού ισχύουν δεκαπέντε διαφορετικές μορφές απασχόλησης.
Επιεικώς θα πούμε μόνο ότι κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους ασύστολα. Αν πραγματικά θέλατε να επαναφέρετε τον κατώτερο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, δεν έχετε παρά να ψηφίσετε την πρόταση νόμου των πεντακοσίων τριάντα συνδικαλιστικών οργανώσεων που σας έχουμε καταθέσει. Αλήθεια, πού την έχετε αυτή; Δυο χρόνια σας την έχουμε καταθέσει. Εμείς και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κύριοι της Κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζετε με τα μπούνια αυτό το βάρβαρο σύστημα, το έχετε Ευαγγέλιο και το προσκυνάτε –καπιταλισμός λέγεται- τα γνωρίζετε αυτά. Τα λέμε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους. Στο όνομα της δίκαιης ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του έχει δημιουργήσει κάτεργα στους χώρους δουλείας με αποτέλεσμα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα με δεκάδες νεκρούς. Πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία του ΣΕΠΕ, το 2016 έγιναν έξι χιλιάδες πεντακόσια δεκαπέντε εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων εβδομήντα πέντε θανατηφόρα. Δηλαδή, κάθε πέντε μέρες είχαμε και έναν εργάτη νεκρό. Για το 2017 και το 2018 που φεύγει δεν υπάρχουν στοιχεία του ΣΕΠΕ. Αυτό και μόνο λοιπόν το στοιχείο επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο που όλοι σας πιστά υπηρετείτε σκοτώνει και δεν υπολογίζει ούτε την ίδια τη ζωή του εργάτη.
Αυτή την ανάπτυξη που γίνεται για τα κέρδη του κεφαλαίου που κλείνει το μέλλον στη ζωή και την ανθρώπινη εξέλιξη την παρουσιάζετε ως διέξοδο από την κρίση, τάχαμου τάχατες. Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.
Επιδίωξη όλων σας, ιδιαίτερα της Κυβέρνησης, είναι να κάνετε τον λαό μας συνένοχο, να τον κάνετε να σιωπήσει, να τον έχετε σε αναμονή, να ανέχεται να ζει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, περιμένοντας τάχα μου από τη δίκαιη ανάπτυξη κάποια ψίχουλα που του δίνετε στο τέλος του χρόνου, περίπου 300 ευρώ. Όμως, όσο η οικονομία είναι σχεδιασμένη, για να υπηρετεί τα κέρδη και όχι την ικανοποίηση των αναγκών μας, ο λαός μας δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.
Καλούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους, τον λαό μας, να κλείσουν τα αυτιά τους στους παλιούς και νέους σωτήρες και με οδηγό πάντοτε τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες να αγωνιστούν μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, συμπορευόμενοι με τη γραμμή του κόμματός μας, για να επανακτήσουν όλα όσα τους έκλεψαν και να ανοίξουν τον δρόμο για την οριστική απαλλαγή από τα δεινά τους, ανατρέποντας αυτόν τον σάπιο εκμεταλλευτικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο και προσφυγιά. Να συμπορευτούν μαζί μας, με το ΚΚΕ, που έχουμε τη μοναδική πρόταση διεξόδου σε όφελός τους, κρατώντας παράλληλα τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις 18 του Δεκέμβρη, την Τρίτη δηλαδή, να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ενάντια στον προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.