Καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο για παιδιά

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τον τίτλο «Παιχνίδι – Γνώση – Δημιουργία» από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 21 Ιουλίου 2017.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, θα γίνουν:

Εικαστικό εργαστήρι
Τα παιδιά εφαρμόζουν τις αρχές των εικαστικών τεχνών σε ατομικές και ομαδικές εργασίες με τη χρήση και κατάκτηση διαφόρων υλικών και τεχνικών, όπως και με τη γνωριμία του έργου μεγάλων καλλιτεχνών μέσα από αλληλεπιδραστικές παρουσιάσεις και βιβλία τέχνης. Οξύνουν τη παρατηρητικότητα τους, αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία, καλλιεργούν έμφυτες η επίκτητες ικανότητες και επιδεξιότητες. Αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήριο και την ικανότητα αισθητικής συγκίνησης, αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου τέχνης. Επισκέπτονται εκθέσεις, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός του αστικού κέντρου.

Μουσικό Θεατρικό Εργαστήρι
Η μουσική αποτελεί ένα πολύ δυνατό και άμεσο βίωμα μέσω της ακρόασης ενός έργου και πολύ περισσότερο μέσω της ίδιας της μουσικής πράξης. Η μουσική πράξη συνιστά και ενισχύει την τοποθέτηση, πως η μουσική δεν αποτελεί ένα είδος τέχνης μόνο για μουσικούς, αλλά αποτελεί μια πράξη που ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κτλ., μπορεί να εμπλακεί και να δημιουργήσει μια μελωδία, ένα μουσικό κομμάτι. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν με εργαλεία τους την θεατρική έκφραση, τη μίμηση, την κίνηση, τη μουσική, το λόγο και το παιχνίδι. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από την θεατρική δράση να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη, η ενσυναίσθηση, η φιλία, η δημιουργία και πάνω από όλα η βιωματική γνώση. Πληθώρα δραστηριοτήτων προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλέσουν εμπειρίες και βιώματα, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να αναπτύξουν την φαντασία τους και την δημιουργική τους έκφρασης μέσα από απολαυστικές στιγμές χαράς και δημιουργίας, να να γίνουν τα ίδια εκτελεστές, συνθέτες, μαέστροι. Θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα όπως κιθάρα, μπάσο, τρομπέτα, αλλά και να κατασκευάσουν τα δικά τους. Επίσης, εάν κάποια παιδιά ασχολούνται ήδη με κάποιο μουσικό όργανο, θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια παρουσίαση στην ομάδα. Να παρουσιάσουν την τεχνική του οργάνου, την τεχνοτροπία του, το γιατί ασχολήθηκαν με αυτό το όργανο, με ποιον τρόπο μελετάνε, κ.ο.κ..

Κινητικές Δραστηριότητες

Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια που βάση τους θα είναι τα ολυμπιακά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το χάντμπωλ, το τζούντο, το τένις, η ενόργανη γυμναστική, το βόλλεϋ. Θα έχουν τη δυνατότητα να «γνωρίσουν» τα διάφορα αθλήματα, όπως για παράδειγμα τις βασικές τεχνικές αυτών, τους κανόνες, το «ευ αγωνίζεσθαι». Επιπλέον, θα έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά, μέσω του παιχνιδιού και της συνεργασίας. Θα καλλιεργηθούν οι βασικές κινητικές δεξιότητες, όπως το τρέξιμο, τα άλματα, το λάκτισμα, οι ρίψεις, η ισορροπία αλλά και δεξιότητες όπως ο χειρισμός αντικειμένων και η κιναισθητική ικανότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.