Καμιά ανάληψη ευθύνης

Γράφει ο Γιώργος Παπαδάμ, επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου Ρήγα Φεραίου

Βρισκόμαστε 10 μέρες μετά την ανακοίνωση, από το δήμο Ρήγα Φεραίου, του προβλήματος με την ποιότητα του νερού στις κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου και κανένας από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν φαίνεται να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για όσα συνέβησαν. Βλέπουμε καθημερινά το δήμαρχο να αναφέρεται στο μικροβιακό φορτίο που έχει επιβαρύνει τη δεξαμενή χωρίς να έχει αναφερθεί μέχρι τώρα στην αιτία. Ακούμε για πιθανή δολιοφθορά, θέλοντας έτσι να φύγει η ευθύνη από πάνω τους.
Και σίγουρα τις επόμενες μέρες θα δούμε το δήμαρχο να πανηγυρίζει για το καλής ποιότητας νερό που εξασφαλίζει στις δύο κοινότητες, πραγματοποιώντας τη σωστή χλωρίωση, που είναι το αυτονόητο, ξεχνώντας το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν νόσησαν πάνω από 100 πολίτες.
Ούτε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡΦ , ούτε και από το δήμαρχο βλέπουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το γεγονός.
Μήπως το πρόβλημα ήταν γνωστό και δεν δημοσιοποιήθηκε;
Δεν μπορεί να έχουμε καθημερινά άτομα που να νοσούν και να μην μας ανησυχεί το γεγονός.
Δεν μπορεί να μην εντοπίζουμε το πρόβλημα και να μην επεμβαίνουμε με την κατάλληλη χλωρίωση, όταν η περιοχή μας είναι τόσο επιβαρυμένη από τις καταστροφές του προηγούμενου χρόνου.
Αν οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν όντως το πρόβλημα, σημαίνει ότι δεν είναι κοντά στα θέματα που αφορούν τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης που είναι αρμόδια για την υδροδότηση του δήμου Ρήγα Φεραίου.
Τα πολιτικά πρόσωπα φέρουν ακέραια την ευθύνη για όσα μπορούν να συμβούν στη διαχείριση και τη λειτουργία μιας δημοτικής επιχείρησης.
Μιας επιχείρησης που εποπτεύεται από το δήμο Ρήγα Φεραίου και αρκετές αποφάσεις της εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όχι να δούμε στην πορεία η τιμωρία και η επίπληξη να καταλήγουν σε κάποιον υπάλληλο.
Δεν σημαίνει ότι ο αιρετός έχει ευθύνη μόνο αν βρίσκεται κοντά στο γεγονός.
Φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη όταν έχει αναλάβει τη διοίκηση αυτής της ανταποδοτικής επιχείρησης που έχει δικό της προϋπολογισμό και δικό της τεχνικό πρόγραμμα.
Πρέπει λοιπόν, με αίσθημα ευθύνης, όχι μόνο να γίνεται ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, αλλά να δούμε κάποιους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Γι αυτό το λόγο η παράταξή μας ζήτησε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει συγκληθεί ακόμη. Μετά από 8 ημέρες το ΔΣ της ΔΕΥΑΡΦ συνήλθε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα την ενημέρωση των μελών του για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Μία συνεδρίαση στην οποία απουσίαζαν αρκετά μέλη από την ομάδα πλειοψηφίας, ενώ συμμετείχαν τα δύο μέλη με τα οποία εκπροσωπείται η παράταξή μας στη διοίκηση της επιχείρησης.
Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε πάλι το πρόβλημα με την ύπαρξη σαλμονέλας, κολοβακτηριοειδων και εντεροκοκκων στο νερό, αναφέρθηκε η διανομή νερού στους κατοίκους των δύο κοινοτήτων, χωρίς να γίνει καμία αναφορά για την αιτία του προβλήματος και χωρίς ουσιαστικά η διοίκηση να έχει αναλάβει ευθύνη για την τόσο σοβαρή κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Από την πλευρά μας, ζητήσαμε για άλλη μία φορά, να μας παραδώσει η ΔΕΥΑΡΦ τα στοιχεία που προέκυψαν για τις αναλύσεις του νερού από το διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο που ανέθεσαν οι διοικούντες.
Κάτι που ζητήσαμε εδώ και αρκετές μέρες με επιστολή μας προς τη ΔΕΥΑΡΦ και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.