Για μια εικόνα «επιεικώς απαράδεκτη» στον τομέα της καθαριότητας στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 49, κάνει λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Σαμαρα «Η εικόνα καθαριότητας που εμφανίζει ο δήμος μας σε όλες τις κοινότητες και τους οικισμούς είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο των κοινοτήτων και των οικισμών έχουν γίνει ελάχιστες έως καθόλου παρεμβάσεις καθαρισμών αυλάκων. Οι δρόμοι δεξιά και αριστερά είναι γεμάτοι χόρτα, φερτά υλικά, χώματα και σκουπίδια.

Στο οδικό δίκτυο εντός οικισμών καθώς και στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε όλες τις παραλίες του Δήμου η εικόνα στον τομέα της καθαριότητας είναι μέτρια έως κακή. Τα άγρια χόρτα σε πολλά σημεία ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Σε καμία δημοτική ενότητα δεν έχει γίνει πλύσιμο κάδων με αποτέλεσμα δυσοσμία αφόρητη να αναδύεται σε όλα τα σημεία που βρίσκονται κάδοι συγκέντρωσης σκουπιδιών, ενώ κατά την έλευση των απορριμματοφόρων η κακοσμία είναι αποπνικτική.
Σε κανένα σημείο στο Δήμο συγκέντρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων δεν έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ανακύκλωσης».

140.000 ευρώ προϋπολογισμό

Και η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Τέλος από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ φαίνεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 10 αναθέσεις για την καθαριότητα δρόμων, καλντεριμιών και μονοπατιών συνολικού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ περίπου.
Πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία στερούνται οι δημότες;
Και επίσης η δημοτική αρχή στερεί από τους δημότες , τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες του τουρισμού σοβαρές υπηρεσίες καθαριότητας.
Πρόκειται για δαπάνες συνολικού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ περίπου που αφορούν εκτέλεση εργασιών καθαρισμού: αγροτικού δικτύου, καλντεριμιών, αρδευτικών αυλάκων, καθαρισμού δεξαμενών άρδευσης και καθαρισμού πηγών ύδρευσης.
Είναι οι αποφάσεις οι οποίες επέστρεψαν από την υπερκείμενη ελεγκτική αρχή νομιμότητας ως ανεπαρκώς τεκμηριωμένες για την νομιμότητα εκτέλεσης τους, ενώ ζητήθηκε λήψη νέας αποφάσεως ΔΣ με την οποία θα αιτιολογείται την αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών καθαρισμού με ίδια μέσα.
Αρκεί μόνο να αναφερθεί ό,τι κατά την περίοδο 2011-2014 ο δήμος λειτουργούσε την εν λόγω υπηρεσία με 11 άτομα έκτακτο προσωπικό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή για σκανδαλώδεις αναθέσεις σε βάρος του δήμου αφού η υπηρεσία καθαριότητας είναι επανδρωμένη σε υπερβολικό βαθμό και οι εργασίες καθαρισμού αγροτικών δρόμων, καλντεριμιών, αρδευτικών αυλάκων και πηγών μπορούν να εκτελεστούν αποτελεσματικά με τα ίδια μέσα που διαθέτει ο δήμος.
Και παρόλα αυτά, ο δήμος δεν έχει καμιά σοβαρή παροχή καθαριότητας εν μέσω τουριστικής περιόδου .

Για το σχολείο του Ρήγα

Η κ. Σαμαρά αναφέρθηκε στο σχολείο του Ρήγα Φεραίου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού και ιστορικού αποθέματος που διαθέτει ο Δήμος Ζαγοράς –Μουρεσίου.
Συγκεκριμένα τόνισε πως «Δεχόμαστε καθημερινά καταγγελίες από επισκέπτες, δημότες αλλά και εκπροσώπους συλλογικών φορέων οι οποίοι μιλούν για πλήρη απαξίωση του Μνημείου.
Ειδικότερα οι καταγγελίες αφορούν το ωράριο λειτουργίας του μνημείου (δεν είναι συνεπές) τον τρόπο ξενάγησης (επιεικώς ανεπαρκής), την ευπρέπεια του χώρου , είναι ντροπή για τη δημοτική αρχή η οποία δεν πράττει τα βασικά και αυτονόητα για την αξιοπρεπή παρουσία του μνημείου».

Για το πάρκινγκ της πλατείας της Αγίας Παρασκευής Τσαγκαράδος

Η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική καθώς η πλακόστρωση είναι κατεστραμένη και η πρόσβαση σε αυτό είναι επικίνδυνη
Οι πέτρες που έχουν αποκολληθεί, εκτοξεύονται από τις ρόδες των αυτοκινήτων και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού διερχόμενων τουριστών.

Για το δρόμο από τη Τσαγκαράδα προς Μυλοπόταμο ( μέσω Καραβοστασιάς)

Σε πάρα πολλά σημεία το οδόστρωμα είναι κατεστραμένο και η διέλευση των οχημάτων είναι επικίνδυνη. Οι οδηγοί για να αποφύγουν τις λακκούβες πηγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να συγκρουστούν με τα αντιθέτως κινούμενα οχήματα. Η δημοτική αρχή κωφεύει και αγνοεί τις διαμαρτυρίες των κατοίκων , των τουριστών και των επαγγελματιών και δεν προχωρά στην αποκατάστασή του.