ΚΚΕ Ζαγοράς: «Με έναν γιατρό και τους μισούς οδηγούς ξέμεινε το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς»

Για πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας κάνει λόγο η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ

Τραγικές διαστάσεις αποκτά το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ -Κομματική Οργάνωση Βάσης- καθώς αυτή τη στιγμή υπηρετεί στο ΚΥ μόλις ένας γιατρός, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις συνταξιοδότησης, ενώ για την κάλυψη των εφημεριών περιοδικά έρχονται ένας γιατρός από το περιφερειακό Ιατρείο Ιωλκού, ένας από  το περιφερειακό Ιατρείο Πορταριάς, ένας από το ΚΥ Αργαλαστής και ένας από το Νοσοκομείο Βόλου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι αγροτικοί γιατροί είναι μόλις τρεις, με το σύνολο του ιατρικού προσωπικού να αποτελεί το 23% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων. Οι ελλείψεις που καταγράφονται αφορούν στις ειδικότητες  παιδιάτρου, παθολόγων, καρδιολόγου, μικροβιολόγου, ενώ ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσηλευτές και βιοχημικό αναλυτή. Η οδοντίατρος είναι αποσπασμένη σε άλλη μονάδα Υγείας (ΚΥ Βελεστίνου) καθώς ο χώρος του οδοντιατρείου παραμένει ακατάλληλος για ιατρικές πράξεις. Τα ερμάρια παραμένουν χαλασμένα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε οδοντιατρικά εργαλεία. Το οδοντιατρείο του και το μικροβιολογικό εργαστήριο Κέντρου Υγείας έχουν να λειτουργήσουν πάνω από 15 χρόνια.

Παράλληλα, το ΚΚΕ αναφέρεται και στους οδηγούς ασθενοφόρου επισημαίνοντας ότι υπολείπονται κατά το ήμισυ για την κάλυψη 24ωρης βάρδιας, αφού υπάρχουν μόνο τρεις σε σύνολο έξι και τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «παρόλο που κάθε χρόνο υπάρχουν αρκετά επείγοντα περιστατικά διακομιδής στο Νοσοκομείο του Βόλου, παρόλο το περσινό τραγικό συμβάν όπου αγρότισσα μεταφέρθηκε σε καρότσα αγροτικού μετά από πτώση στο χωράφι λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρου, η 24ωρη λειτουργία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ» και αναφέρεται ότι ο μοναδικός διοικητικός υπάλληλος, συνταξιοδοτήθηκε τέλος Οκτώβρη 2022, δεν έχει αναπληρωθεί, με συνέπεια να μην υπάρχει μέριμνα σχετική με τα διοικητικά θέματα του Κέντρου και να πολλαπλασιάζονται οι ελλείψεις σε βασικό ιατρικό υλικό.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, λειτουργεί περιστασιακά μόνο το Ιατρείο Κισσού με απόσπαση ενός από τους τρεις αγροτικούς  γιατρούς, σε ένα κτίριο με ανύπαρκτη θέρμανση, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν προχωρά στην επισκευή του συστήματος θέρμανσης. Στα υπόλοιπα χωριά, τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά καθ’ όλο το χρόνο.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που δεν μπορεί να λύσει ούτε τα αυτονόητα ζητήματα στον 21ο αιώνα, όπως της παροχής υγείας για όλο το λαό. Πίσω από την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς αλλά και συνολικά των Δημόσιων δομών Υγείας, βρίσκονται τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας που συνεχώς εξαπλώνονται, φορτώνοντας συνεχώς τα υπέρογκα κόστη στο λαό,  ξεζουμίζοντας συνάμα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς προκαλούν το κοινό αίσθημα. Την ίδια ώρα που επιδοτούν με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής υγείας, οι κρατικές δομές παραμένουν απαξιωμένες να υπολειτουργούν, μετατρέποντας τις υπηρεσίες υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Καλούμε το λαό να παλέψουμε οργανωμένα, ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας, βάζοντας πλώρη για τη δική μας εργατική εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο την παροχή υγείας, πρόνοιας, περίθαλψης και ασφάλισης για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ με τα στελέχη του να απαιτούν:

Την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό! Να προσληφθούν άμεσα παιδίατρος, παθολόγος, μικροβιολόγος, καρδιολόγος και γενικοί γιατροί. Να λειτουργήσει άμεσα το οδοντιατρείο και το μικροβιολογικό εργαστήριο.

Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και του ασθενοφόρου. Κάλυψη των εφημεριών και λειτουργία των αποκεντρωμένων ιατρείων σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Να δημιουργηθούν κινητές μονάδες για κατ οίκον επισκέψεις που να συνδέονται με το Κέντρο Υγείας.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία για όλο το λαό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.