Κων. Μαραβέγιας: Ολιστική στήριξη των μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

«Με μια ολιστική προσέγγιση, η οποία αφορά από άμεσες αποζημιώσεις μέχρι νέους άξονες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο πλευρό των μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών από την επομένη των καταστροφών στη Βόρεια Εύβοια και αλλού». Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο.

Ο κ. Μαραβέγιας, όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου, ενημερώθηκε ότι έχει αναπτυχθεί μια διαϋπηρεσιακή δράση για την άμεση αποζημίωση των μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνταν στις πυρόπληκτες περιοχές για να μπορέσουν την επόμενη περίοδο να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία.

«Η τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην Βόρεια Εύβοια με την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους και μελισσιών, έχει διαταράξει το οικοσύστημα για την ανασύσταση του οποίου χρειάζονται γρήγορες αλλά όχι πρόχειρες ενέργειες», τονίζει ο κ. Μαραβέγιας.

Σημειώνεται ότι στο πακέτο μέτρων στήριξης των μελισσοκόμων προβλέπονται α) η άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης, δηλαδή 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, περιλαμβάνοντας και τα μελισσοσμήνη αυτής, β) η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς καθώς και των απωλειών μετακινούμενων μελισσοκόμων που έχασαν τα μελίσσια τους στις πυρκαγιές, γ) η επιχορήγηση των μελισσοκόμων για την απώλεια εξοπλισμού, πρώτων υλών και μέσων παραγωγής, δ) η παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο, ε) η φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας κατά την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές κ.α.

«Η ελληνική κυβέρνηση, η κοινωνία, στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους, άμεσα, αποτελεσματικά και με σχέδιο τους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών, μεταξύ των οποίων και μελισσοκόμους από τη Μαγνησία, πολλοί από τους οποίους νομαδικά, μετέφεραν χιλιάδες μελίσσια στην Βόρεια Εύβοια, συμβάλλοντας στην οικολογική ισορροπία των πευκοδάσων και στην οικονομία», καταλήγει ο κ. Μαραβέγιας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.