Κων. Σπίγγος: «Αυτό το… απελπισμένο lockdown, είναι οι μέρες που δεν δούλεψε η κυβέρνηση, απ΄τον Απρίλιο»

«Υπάρχει αδιαφάνεια ως προς το τι εισηγούνται οι επιδημιολόγοι και τι εφαρμόζει η κυβέρνηση και το μόνο που γίνεται καλά, είναι τα πρόστιμα και αναμένουμε ως σωτήρα μας… τα εμβόλια»
Ο γιατρός και Τομεάρχης Υγείας του ΜέΡΑ25, μίλησε στο «Ράδιο Ένα», για την πορεία της πανδημίας και τα κενά της κυβέρνησης στη διαχείρισή της

Διαφορετικά θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα με την πορεία της πανδημίας, εάν η κυβέρνηση είχε οργανωθεί και κινηθεί καταλλήλως από τον Απρίλιο ως σήμερα, τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ο Τομεάρχης Υγείας του ΜέΡΑ25 και νευρολόγος κ. Κωνσταντίνος Σπίγγος και δεν θα φτάναμε στο δεύτερο, απελπισμένο, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, lockdown. Ο Βουλευτής μίλησε για τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 με επίκεντρο την διαφάνεια των στοιχείων αλλά και την ανάγκη για δημόσια μαζικά τεστ, ενώ υπογράμμισε πως ο κόσμος πλέον δεν έχει εμπιστοσύνη γενικώς σε ό,τι γίνεται από την κυβέρνηση.

Ποια είναι η εκτίμησή σας, αναφορικά με το πώς… βαδίζουμε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Μιλάμε δυστυχώς για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας. Από τον Απρίλιο, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, φάνηκε ότι δεν έγιναν πολλά, έτσι όπως θα έπρεπε, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση που βιώνουμε εδώ και ένα μήνα. Εννοείται πως δεν μιλάμε για την ποιότητα της ζωής μας και την ψυχική μας υγεία, έχουμε προφανώς έναν δύσκολο εχθρό, ούτε για το κόστος που συνεπάγεται από όλα τα περιοριστικά μέτρα και την επιβάρυνση στην οικονομία, καθώς οι φόροι θα χαθούν μέσα στον Δεκέμβριο από την απουσία λειτουργίας της οικονομίας. Εδώ μιλάμε ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Έχουμε πρόβλημα στην απόδοση των μέτρων και είναι ο χειρότερος εφιάλτης που μπορούσαμε να ζήσουμε, δηλαδή να εξαντλήσουμε όλα τα μέτρα και να μην έχουμε σωστή απόδοση.

Αυτό είναι θέμα της ίδιας της κυβέρνησης; Μπαίνει και το κομμάτι της δικής μας ευθύνης ως προς την εφαρμογή των μέτρων; Οφείλεται στην ενδεχομένως καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση εφαρμογής τους; Τι συνέβη;

Μ’ αυτό τον δύσκολο εχθρό, δεν είχαμε την πολυτέλεια να αφήσουμε απ’ έξω ζητήματα προγραμματισμού και οργάνωσης, ούτε να πούμε ότι προτιμούμε κάτι και κάτι άλλο δεν το κάνουμε. Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει προτιμήσει να δώσει βάρος σε πολύ συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης κι έχει παραβλέψει όλους τους άλλους. Να μιλήσουμε για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Για τον συγχρωτισμό στα λιγοστά λεωφορεία; Για τον συγχρωτισμό στις σχολικές τάξεις; Για την απουσία οποιαδήποτε προετοιμασίας για να γίνει σωστά η εκπαίδευση από απόσταση; Τα παιδιά της Α’ δημοτικού φέτος, δεν θα μάθουν την αλφαβήτα. Να πούμε για την έλλειψη οργάνωσης στο υπάρχον δίκτυο γιατρών; Να συντονιστεί ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποιες συμφωνίες ή να γίνουν οι επιτάξεις στο σημείο που φτάσαμε; Να εκπαιδευτούν σωστά και να υπάρξει οργανωμένος διαγνωστικός έλεγχος, μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση πριν φτάσουμε εδώ; Προβληματική καταγραφή των κρουσμάτων που έχει οδηγήσει σε λανθασμένες προβλέψεις; Είδαμε τι έγινε μέσα σε λίγες ημέρες που λήφθηκαν εσπευσμένα αποφάσεις για ολική καραντίνα. Υπάρχει αδιαφάνεια ως προς τι εισηγούνται οι επιδημιολόγοι και τι εφαρμόζει η κυβέρνηση και το μόνο που γίνεται καλά, είναι τα πρόστιμα και αναμένουμε ως σωτήρα μας τα εμβόλια.
Ευχόμαστε να δουλέψουν αυτά, αλλά με το επίπεδο οργάνωσης που έχουμε δει, ακόμη κι αυτά, μπορεί να τα καταστρέψουμε. Από την άλλη λέμε να εμπιστευτεί ο κόσμος τα εμβόλια. Μα ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη γενικώς σε ό,τι γίνεται. Δεν είναι στα εμβόλια το πρόβλημα της εμπιστοσύνης.

Επειδή είστε επιστήμονας εμπλεκόμενος άμεσα στο κομμάτι της υγείας και μιλήσατε για την αδύναμη αντιμετώπιση εκ μέρους της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θεωρείτε ότι θα μπορούσε πράγματι η Κυβέρνηση να είχε προβλέψει και ενισχύσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό τα Νοσοκομεία ή είναι μια κουβέντα που κάνουμε στον «αέρα» αφού ίσως δεν υπάρχουν χρήματα;

Στο βαθμό που δεν κάνεις το ένα, μεγιστοποιείς αυτό που πρέπει να κάνεις στο άλλο. Εδώ έχουμε έναν εχθρό, που δεν απευθύνεται γενικώς στον πληθυσμό, δηλαδή ο ιός μας … «λυπάται» κάπως. Ο ιός της γρίπης του 1918 δεν λυπόταν, «χτυπούσε» αδιάκριτα νέους, μεγαλύτερους και ευπαθείς, ενώ ο κορωνοϊός παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα που σου δίνει την ευκαιρία εάν οργανώσεις σωστά και εξειδικεύσεις το σύστημα υγείας ως προς την πρωτοβάθμια περίθαλψη, μπορείς να φροντίσεις και τους μεγάλους και τους μικρούς και αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία και διασωλήνωση. Είναι ζήτημα μιας ολόκληρης οργάνωσης που δεν έχει γίνει και θα μπορούσε να έχει γίνει, γιατί μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Ήμασταν τυχεροί ότι ο ιός «χτύπησε» στην Ελλάδα στο τέλος του χειμώνα, είχαμε την ανάπαυλα του καλοκαιριού και κάθε μέρα που η κυβέρνηση δεν δούλεψε προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας , τώρα την πληρώνουμε πολλαπλά.
Αυτό το απελπισμένο lockdown που ζούμε εδώ και ένα μήνα και θα συνεχιστεί δυστυχώς, δεν βλέπω τον τρόπο να σταματήσει, είναι οι μέρες που δεν δουλέψανε από τον Απρίλιο ως σήμερα και στο οποίο υπήρχε κάθε διάθεση από τη μεριά όλων μας, όλων των κομμάτων να βοηθήσουν.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών και να είμαστε ως πολιτεία περισσότερο και καλύτερα προετοιμασμένη; Από τις προτάσεις σας σαν «ΜέΡΑ25», ήταν και η δημιουργία ενός δημόσιου δικτύου μαζικών τεστ…
Αυτό έχει γίνει σε άλλες χώρες. Η Σλοβακία, έχοντας τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε τον Οκτώβριο, έχει καταφέρει αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς από τον Νοέμβριο. Δεν έχει εξαφανίσει τον ιό, αλλά έχοντας πάρει φθηνότερα ως προς κάθε κόστος μέτρα, έχει καταφέρει την ίδια απόδοση. Επομένως τα μαζικά τεστ , αυτή τη στιγμή είναι βασικότατη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και θα ελπίζουμε να συνέλθει λίγο το σύστημα υγείας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί και να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποιοι βασικοί τομείς της ζωής. Δεν συζητάμε για πλήρη επάνοδο .

Εξακολουθεί να υπάρχει το αίτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών;

Αυτό το πρόβλημα που λίγο υποχώρησε με τη μερική απόδοση των μέτρων, καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Είναι πιθανό να δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν, ενώ έχουμε τα περιοριστικά μέτρα. Εννοείται πως δεν έχει τελειώσει το ζήτημα της επίταξης.

Σκέφτεστε και ως τομέας υγείας του ΜεΡΑ25 να κάνετε και κάποια άλλη παρέμβαση προς την κυβέρνηση, τι είναι αυτό που της ζητάτε, έστω αυτή την ώρα;

Θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι να είχαμε διαφανή ενημέρωση για τα πραγματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο , να συμφωνούμε δηλαδή ως προς τι συμβαίνει στη χώρα μας και μέσα από αυτή τη συμφωνία, μέσα από μία διαρκή ενημέρωση και επικοινωνία των κομμάτων να μπορούν να προταθούν και να εφαρμοστούν λύσεις, έτσι ώστε όλοι να συμφωνούν και όλοι να έχουν εμπιστοσύνη στο τι γίνεται και όλα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα εάν δεν είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση αυτή η στρατηγική της κρυψίνοιας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.