ΚΟΒ Ζαγοράς: Έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας η μικρομεσαία αγροτιά

Ζητά αποζημίωση 100% να προχωρήσουν αντιχαλαζικός και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός

Η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Ζαγοράς του ΚΚΕ, με αφορμή τη νέα χαλαζόπτωση που είχε αποτέλεσμα μέχρι και την ολική καταστροφή σε δενδρώδεις καλλιέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΒ Ζαγοράς, από την χαλαζόπτωση που έπληξε χθες τον Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές έως ολική καταστροφή σε δενδρώδεις εκτάσεις, κύρια σε μηλεώνες, ελαιοπερίβολα, σε αγροτικές περιοχές του Δήμου.

«Η μεγάλη ένταση και μέγεθος του χαλαζιού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, αλλά και σε πολλές Τ.Κ. της ΔΕ Μουρεσίου. Ενδεικτικά από το κέντρο της Ζαγοράς και προς βορρά έως και ολόκληρη την αγροτική περιοχή του Πουρίου η καταστροφή υπολογίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έως και στο 100%. Η καταστροφή περιλαμβάνει και τις τρεις ζώνες καλλιέργειας: Στην πρώτη ζώνη με καταστροφή σε ελιές, μήλα, αχλάδια, στη δεύτερη και τρίτη ζώνη με καταστροφές σε μήλα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΚΟΒ Ζαγοράς, η καταστροφή ανέδειξε πλήρως την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν γνωστά μέσα από έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. Η αγροτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είτε είναι ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εξαντλείται σε ολόπλευρη στήριξη των μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και των βιομηχάνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που βρέξει- χιονίσει αποκομίζουν «εγγυημένο» κέρδος στις πλάτες των μικρών αγροτών, αναφέρει.

Αντίθετα η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, σημειώνει η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ, που καλεί τον αγροτικό κόσμο μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να διεκδικήσουν:
1. Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε ολόκληρη την έκταση τους.
2. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.
3. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.
4. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός, οι διαδικασίες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.