Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες του Αλμυρού και της Σούρπης

Πολλές οι ζημιές σε καλλιέργειες από τον τελευταίο παγετό

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της περιοχής Αλμυρού και Σούρπης, που τονίζουν ότι τα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οφείλονται στις πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά που υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ μέσω της ΚΑΠ, έχουν αποτέλεσμα κάθε χρόνο συνάδελφοί τους μας να εγκαταλείπουν την αγροτική παραγωγή και να προστίθενται στις στρατιές των άνεργων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος τονίζει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν μετά τον τελευταίο παγετό και στην περιοχή υπάρχουν ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, σιτηρά, κτηνοτροφικά φυτά, κηπευτικά με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των αγροτών.

«Ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος στο 100%. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα μας και να αφήσουν τις δηλώσεις στα κανάλια. Από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα έχουμε χορτάσει!», τονίζουν οι αγρότες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης διεκδικεί:

1) Άμεσα προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ σε όλους όσους έχουν κάνει δήλωση ζημιάς για τον παγετό στις καλλιέργειες τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες καθώς έστω και αν δεν υπάρχει παραγωγή οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και τα έξοδα θα “τρέχουν” στις δενδρώδεις καλλιέργειες-αμπέλια, και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.

2) Άμεσες εκτιμήσεις, πορίσματα και αποζημίωση στο 100%.

3) Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν γίνει αναστολή εδώ και τώρα αυτών των άρθρων δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί. Ακόμη και ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής να έχουν, όσο θα ισχύουν αυτά τα δυο άρθρα, από τον παγετό για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο 61.6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74.6%.

4) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

5) Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας, καμιά σκέψη για ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής.

6) Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

7) Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.

8) Πάγωμα των οφειλών των αγροτών που έχει πληγεί η παραγωγή τους προς ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, δημόσιο κλπ.

9) Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις.

10) Να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Στα σιτηρά ο παγετός έχει προκαλέσει απώλεια παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ με την γνωστή τακτική του που γίνεται και σε άλλα προϊόντα για ζημιογόνα αίτια, λέει ότι η ζημιά οφείλεται σε μύκητα και όχι στον παγετό και έτσι ο μύκητας δεν αποζημιώνεται. Αυτό γίνεται γιατί τα χρήματα του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές και έτσι πετάνε απέξω καλλιέργειες. Τα σιτηρά πρέπει και αυτά να αποζημιωθούν, καταλήγει η ανακοίνωση των αγροτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.