Λαϊκή Συσπείρωση Μουρεσίου: Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στον Δήμο

Για συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Μουρεσίου σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν τηρείται το ωράριο και οι εργαζόμενοι εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση «με εξοντωτικά ωράρια απασχολούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας στον Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται από τη Δημοτική αρχή να εργάζονται εφτά ημέρες την εβδομάδα και χωρίς να τηρείται το ωράριο εργασίας.

Η συνεχόμενη εργασία είναι απαγορευμένη από τη νομοθεσία και παραμονεύει κινδύνους ατυχήματος ανά πάσα στιγμή για τους εργαζόμενους, οι οποίοι  παραμένουν χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης προκειμένου να ολοκληρώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Όμως ούτε και το ωράριο εργασίας φαίνεται να τηρείται καθώς το 6ωρο ΒΑΕ μετατρέπεται συνεχώς σε 10ώρο προκειμένου να αδειάσουν τα φορτηγά στον ΧΥΤΑ Αργαλαστής.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες για το γεγονός ότι στους θερινούς μήνες που οι ανάγκες για καθαριότητα είναι αυξημένες δεν προγραμμάτισε, ούτε διεκδίκησε προσλήψεις προσωπικού.

Μάλιστα καθώς τα οχήματα αποκομιδής είναι παλαιά χωρίς σύγχρονες δυνατότητες για ασφαλή εργασία, η εξάντληση των εργαζομένων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη! Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουμε καταθέσει ήδη από τον Φλεβάρη ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με τον στόλο των οχημάτων, για το κατά πόσο έχουν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση!

Η έλλειψη προσωπικού και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας πατούν πάνω στους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και της ΝΔ που μόλις προχθές έβαλε από την πίσω πόρτα την νομοθέτηση 16ωρης ημερήσιας εργασίας! Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται ουσιαστικά σε αναλώσιμα εργαλεία χωρίς δικαιώματα ενώ ο κίνδυνος ατυχήματος παραμονεύει.

Διεκδικούμε από τη Δημοτική Αρχή:

  • Να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να τηρηθεί το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και να δοθούν οι απαραίτητες άδειες και ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να συντηρηθούν όλα τα οχήματα του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και να περάσουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους!
  • Να δοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εργασία τους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.