Λένε «όχι» στις ανεμογεννήτριες στη θέση «Μαυροβούνι»

Και στέλνουν το ψήφισμά τους σε 13 αποδέκτες σε Ελλάδα και ΕΕ

Την έντονη αντίθεσή της στην εγκατάσταση και ανάπτυξη αιολικής βιομηχανίας (αιολικού πάρκου) στην θέση “Μαυροβούνι” του Δήμου Ρ. Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας εκφράζει στο ψήφισμά της η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Πολιτών Κάρλας, Μαυροβουνίου, Βορείου Πηλίου και στέλνει το ψήφισμα που έχει συντάξει σε 13 αποδέκτες μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο Πρωθυπουργός.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα «τον Ιούλιο του 2023, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), με απόφασή της, ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους για τη δημιουργία αιολικού πάρκου από την εταιρεία Ενεργειακή Μαυροβουνίου ΙΚΕ, στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας και σε περιοχή η οποία ανήκει κατά ένα μέρος στο Δήμο, και κατά το υπόλοιπο στην Ι.Μ. Φλαμουρίου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Επίσης, την άνοιξη του 2023 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θέση «Κόχες» (Βόρειο Πήλιο), θέση γειτονική και συνεχόμενη της θέσης «Μαυροβούνι».

«Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι το μέγεθος μιας τέτοιας επέμβασης εντός του δασικού οικοσυστήματος στην περιοχή μας είναι καταστροφικό», ενώ τονίζεται ότι η εγκατάσταση θα αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 5 MW εκάστη, για την θέση «Μαυροβούνι» και άλλες 9 (Α/Γ) για την θέση «Κόχες». Κάθε μία απ’ αυτές τις ανεμογεννήτριες θα έχει ύψος πύργου 127,5 μέτρα και διάμετρο ρότορα 145 μέτρα.

«Η περιοχή μας βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νομού Μαγνησίας, εντός του Δήμου Ρήγα Φεραίου, και χαρακτηρίζεται από απαράμιλλα δάση, υψηλής φυσικότητας, ενταγμένα στο δίκτυο «Natura 2000», καθώς και από την προστατευόμενη και εσχάτως πολυταλαιπωρημένη περιοχή της λίμνης Κάρλας. Διεξάγουμε έναν αγώνα υπεράσπισης του τόπου μας, έναν τίμιο και ειλικρινή αγώνα προστασίας της πολιτιστικής και κοινωνικής μας ζωής, σε ένα χώρο ζωτικό για εμάς. Δίνουμε τον αγώνα τον καλό για την ιστορία του τόπου μας, για το παρόν και για το μέλλον των παιδιών μας. Η πιθανή εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη δασική περιοχή ανάντη της λίμνης Κάρλας θα σημάνει την υποδούλωση των τοπικών κοινωνιών και τον αφανισμό της περιοχής.

Ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και μετά από τις φονικές πλημμύρες του φθινοπώρου, προσπαθούμε να σταματήσουμε ένα ακόμη κακό, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που θα μας ‘’χτυπήσει την πόρτα’’ μας και την ήδη πληγωμένη και πολυταλαιπωρημένη περιοχή μας», τονίζεται από την Συντονιστική Επιτροπή η οποία καλεί τους πολίτες να υπογράψουν το ψήφισμά τους αλλά και τους αρμοδίους να ακυρώσουν τα σχέδια για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Οι αποδέκτες του ψηφίσματος είναι: 1) Ευρωπαϊκή Επιτροπή (παράρτημα Ελλάδος), 2) Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κ. Μητσοτάκη,  3) Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 4) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Κλιματικής Αλλαγής), 5) Βουλευτές της Π.Ε Μαγνησίας, 6) Περιφέρεια Θεσσαλίας, 7) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, 8) Δασαρχείο Βόλου, 9) Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), 10) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, 11) Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, 12) Ενεργειακή Μαυροβουνίου ΙΚΕ (Φορέας του έργου), 13) Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ).

Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από τους κ.κ. Σωτήριο Γκανάτσιο Ελένη Παπαδημητροπούλου, Νικόλαο Λεφούση, Ελένη Περγάντου, Ηλία Τσιούκα από τον «Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Κεραμιδιωτών», τον «Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου» το «Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.).

 

Βρείτε τα νέα της Επιτροπής, στην νέα της σελίδα του facebook

 

https://www.facebook.com/people/Επιτροπή-Φορέων-Πολιτών-Κάρλας-Μαυροβουνίου-Βορείου-Πηλίου/61557312862395/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.