Λιγότερα νήπια στα νηπιαγωγεία της Μαγνησίας τον Σεπτέμβριο

Ενώ 100 λιγότεροι θα είναι οι μαθητές στη Α’ τάξη του Δημοτικού

Δραματική είναι η κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία της Μαγνησίας αναφορικά με το μαθητικό πληθυσμό, ο οποίος συνεχώς εδώ και 12 τουλάχιστον χρόνια φθίνει. Οι μαθητές μειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο κατά δεκάδες, τα σχολεία συρρικνώνονται και στο τέλος υπάρχει ο φόβος μικρά σχολεία της περιφέρειας να μείνουν χωρίς μαθητές, μιας και οι νέοι άνθρωποι φαίνεται πως δεν τεκνοποιούν. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δείχνουν την μεγάλη μείωση των μαθητών που θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στην Α’ τάξη δημοτικού, αλλά και στα νηπιαγωγεία.
Φέτος τα «πρωτάκια» ήταν 1607 σε όλη τη Μαγνησία και του χρόνου θα φοιτούν 1482, σύμφωνα με τις εγγραφές που μόλις ολοκληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει πως η μείωση θα ανέλθει σε 125 μαθητές. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα νηπιαγωγεία, όπου ενώ φέτος φοιτούν 2863 μαθητές του χρόνου, σύμφωνα με τις εγγραφές, θα φοιτούν μόλις 2563!
«Δυστυχώς έχουμε μία σταθερή μείωση του μαθητικού δυναμικού και κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με αυτό το γεγονός. Η μείωση αυτή ξεκίνησε από 2010 και συνεχίζεται σταθερά χρονιά με την χρονιά. Στην Α’ τάξη του Δημοτικού θα φοιτήσουν του χρόνου 100 λιγότερα παιδιά απ’ ότι φέτος, ενώ φέτος στα νηπιαγωγεία φοιτούν 2863 μαθητές και του χρόνου θα φοιτούν 2563 μαθητές, δηλαδή 300 μαθητές λιγότεροι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος.
Σημείωσε πως θα υπάρξουν σαφώς και εκπρόθεσμες εγγραφές όμως δεν θα καλύψουν τη διαφορά με τον ίδιο να υπολογίζει πως η μείωση θα είναι τουλάχιστον 250 παιδιά, μετά και τις εκπρόθεσμες εγγραφές.
Αναφορικά με τα σημεία της Μαγνησίας που παρατηρείται η μεγάλη μείωση του μαθητικού πληθυσμού ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας επεσήμανε πως στον Βόλο, τον Αλμυρό και το Βελεστίνο, δηλαδή στις περιοχές που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό φαίνονται και οι μεγαλύτερες μειώσεις. Παρόλα αυτά στο σύνολο της περιφέρειας καταγράφεται αυτή η συνεχής και σταδιακή μείωση των μαθητών από χρονιά σε χρονιά.
Η μείωση αυτή των μαθητών είναι δύσκολο να φέρει κλείσιμο σχολείων στη Μαγνησία, όπως εξήγησε ο κ. Πολύζος. «Δεν μπορούν εύκολα να κλείσουν σχολεία, εκτός και εάν δεν υπάρχουν καθόλου μαθητές ή υπάρχει σχολείο σε κοντινή απόσταση και στο παρόν υπάρχουν ελάχιστοι μαθητές. Εκείνο που συμβαίνει όμως είναι να μειώνονται τα τμήματα. Για παράδειγμα σε σχολεία του Βόλου που καταγράφεται μείωση του μαθητικού πληθυσμού, φέτος η ΣΤ’ τάξη μπορεί να λειτουργεί με δύο τμήματα, του χρόνου θα λειτουργήσει με ένα», εξήγησε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία και την πορεία του μαθητικού πληθυσμού φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση, εάν σκεφτεί κανείς και την οικονομική κρίση, την πανδημία και ό,τι αυτές οι κρίσεις έχουν επιφέρει στην απόφαση των ζευγαριών να αποκτήσουν πάνω από ένα παιδί.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.