Λουδοβίκος των Ανωγείων στο «Ράδιο-Ένα»: «Μεγάλη μορφή από την …αρχαιότητα ως σήμερα ο Β. Παπαθανασίου»

Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού τραγουδοποιού στον Βόλο

Η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων με τίτλο «Όταν ο δρόμος ονειρεύεται ουρανό», εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στον Χώρο Τέχνης δ. και είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο μουσικό με καταγωγή από την Αγριά, Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο καλλιτέχνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον θρύλο της μουσικής, το δέσιμό τους, αλλά και για την απόφασή του να επικεντρωθεί αυτό το διάστημα στη ζωγραφική και όχι στη μουσική, με την οποία έχει συνδεθεί.
«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι μια πολύ μεγάλη μορφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Πιστεύω οι αρχαίοι Έλληνες εάν τον συναντούσανε θα τον είχαν στις αγκαλιές τους. Ήταν ένας απλός άνθρωπος της καθημερινότητας, σχεδόν παιδικός στη συμπεριφορά του, στις σχέσεις, αθώος, πίστευε εύκολα στους ανθρώπους, ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή της ανθρωπότητας που τον προίκισε με την δυνατότητα να μπορεί να κάνει μουσική, που δεν θα μπορούσε κανείς άλλος.Όταν σκεφτόμαστε ότι η NASA υποκλίνεται και δίνει έναν αστερισμό στο όνομά του αυτό τα λέει όλα», είπε χαρακτηριστικά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων εξαίροντας και την φιλανθρωπική δράση του Βαγγέλη Παπαθανασίου, την οποία όμως ποτέ δεν πρόβαλε.

«Τυχερός γιατί ήταν φίλος μου…»

Μάλιστα, χαρακτήρισε τυχερό τον εαυτό του, που ήταν φίλος για 20 χρόνια με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και τόνισε ότι ναι μεν έχει αφήσει ένα τεράστιο έργο στην ανθρωπότητα, υπάρχει όμως πολύ μεγάλο υλικό που ακόμη και δεν έχει εμφανιστεί.
Η έκθεση ζωγραφικής του ίδιου συνδέεται με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με τον καλλιτέχνη να σημειώνει ότι «Θεώρησα ότι, επειδή ήταν ένας άνθρωπος που με τον τρόπο του έδειχνε το φως, μας έδειχνε να κοιτάμε τον ουρανό ψηλά, γιατί για να δεις στα άστρα πρέπει να σηκώσεις κεφάλι, έστρεψε τους προβολείς του βλέμματός του προς τον ουρανό με τη μουσική του ιστορία, οι δρόμοι που οδηγούν στον ουρανό είναι δρόμοι που τους πήρε ο Βαγγέλης» με την έκθεσή του να ταυτίζεται με τον αξέχαστο μουσικό, καθώς και ο τίτλος της είναι επηρεασμένος από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Αυτή την περίοδο της ζωής του, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έχει επικεντρωθεί στη ζωγραφική και κίνητρό του ήταν η πολύ επιτυχημένη έκθεσή του στην Αθήνα, που όπως επεσήμανε και ο ίδιος, του έδωσε το κίνητρο να σκεφτεί πιο σοβαρά την τέχνη της ζωγραφικής. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, σημαντικό στοιχείο ήταν και το γεγονός ότι η Εθνική Πινακοθήκη πήρε τέσσερα έργα του.

«Οι πίνακες στον Βόλο συνοδεύονται από διάφορα κείμενα»

Σε ότι αφορά στην έκθεσή του στον Βόλο, αυτή διακατέχεται και από μία πρωτοτυπία. Οι πίνακες δεν συνοδεύονται από έναν και μόνο τίτλο, αλλά από διάφορα κείμενα.
« Η έκθεση των έργων θέλω να συνοδεύεται και από σκέψεις, όχι κατ’ ανάγκη του έργου, αλλά παράλληλες ποιότητες, μικρά παραμύθια, μικρές ιστορίες, μια φράση, έναν τίτλο κι αυτά είναι πολύ ευχάριστά για τον θεατή. Είναι πολύ στυγνό να έχεις τον τίτλο του έργου, ένα νούμερο από κάτω και να περνάς», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η έκθεση έργων του Λουδοβίκου των Ανωγείων στον Βόλο, στον Χώρο Τέχνης δ. θα διαρκέσει έως 14/3/022. Ο Χώρος Τέχνης δ. λειτουργεί Τρίτη , Τετάρτη , Πέμπτη , Παρασκευή 11:00 με 14:00 και 16:30 με 21:00, Σάββατο 11:00 με 14:30 . Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλεφ. 6978186878

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.