Μ. Χρυσοβελώνη: Η γενοκτονία, αποτρόπαιο παράδειγμα αποφυγής

Σε δήλωση της Υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη για την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «Οι Μικρασιάτες, είναι παράδειγμα πείσματος για αναγέννηση». Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «Στις 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο έχουμε μία ιερή υποχρέωση: να θυμόμαστε και να τιμάμε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Έχουμε την ευθύνη να μην ξεχνάμε που οδήγησε το ακραίο μίσος και ο σωβινισμός του τουρκικού κράτους στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που δολοφονήθηκαν, εκείνους που βασανίστηκαν και εκείνους που εκριζώθηκαν για πάντα από τις πατρογονικές τους εστίες. Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι χρέος εθνικό και ιστορικό.
Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς σε όλο τον κόσμο ότι με την εθνοκάθαρση του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία βίαια και εγκληματικά αποκόπηκε ένας πολιτισμός χιλιάδων ετών από τον φυσικό γεωγραφικό χώρο του. Ένας φωτοδότης πολιτισμός παγκόσμιας εμβέλειας.
Όμως, σχεδόν έναν αιώνα μετά, πάλι σε δύσκολους καιρούς, η ιστορία των διωγμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν μας θυμίζει μόνο τον πόνο, το πένθος και τη δυστυχία. Οι Μικρασιάτες μας εμπνέουν για την επιμονή τους, την ευφυΐα και το πάθος τους, να ξαναδημιουργήσουν οικογένειες, να φτιάξουν από την αρχή δουλειές, να ιδρύσουν νέες πόλεις στον Ελλαδικό χώρο που κατέφυγαν εξαναγκασμένοι. Με βεβαιότητα εμπλούτισαν διακριτά τις δυνάμεις του Ελληνισμού στην Ελλάδα και έξω από τα σύνορα, όπου βρέθηκαν.
Η Μαγνησία αποτέλεσε τη νέα πατρίδα πολλών Μικρασιατών που έγιναν συμπολίτες μας, συγγενείς μας, αδέλφια και φίλοι μας. Κάθε χρόνο όλοι μαζί ζούμε ξανά μνήμες. Κρατάμε ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό που εγγυώνται την ελπίδα για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου και της χώρας μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.