Μ. Χρυσοβελώνη: «Είμαστε κάθετοι αντίθετοι σε κάθε επιβάρυνση της ατμόσφαιρας»

«Είμαστε κάθετοι αντίθετοι σε κάθε επιβάρυνση της ατμόσφαιρας», είπε στην τοποθέτησή της, η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη στο θέμα της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

Όπως τόνισε «το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στην περιοχή της Μαγνησίας, καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε κομματικό, ούτε ενδοπαραταξιακό. Όλοι μας έχουμε την ίδια ανησυχία για την υγεία των κατοίκων της πόλης μας. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι είναι εμφανής η απουσία της εργοδοσίας της ΑΓΕΤ η οποία κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι εδώ ώστε να ακουστούν και οι δικές τους θέσεις πάνω στο θέμα. Έκπληξη επίσης αποτελεί και η απουσία εκπροσώπου του αρμόδιου υπουργείου, όχι μόνο στην παρούσα συνεδρίαση αλλά και σε όσες επερωτήσεις έχουν κατατεθεί, δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ.κ. Αγοραστός και Κολυνδρίνη, κάνανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της Γνωμοδοτικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και η οποία όμως είναι μη δεσμευτική για το αρμόδιο υπουργείο. Μακάρι η Περιφέρεια να μπορούσε να παίρνει κανονιστικές αποφάσεις, ειδικά σε τέτοια σοβαρά ζητήματα.

Είμαστε κάθετοι αντίθετοι σε κάθε επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με νέους ρυπογόνους παράγοντες. Καταρχήν κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη δικτύου μετρητών ρύπανσης, ώστε να υπάρχει on line ενημέρωση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Θα πρέπει να συνεχιστούν αμείωτα οι τακτικοί και αυστηροί έλεγχοι στις βιομηχανίες και να υπάρχει μέριμνα ώστε η λειτουργία τους να είναι σύμφωνη με τους περιβαλλοντικούς όρους που τις διέπουν, καθώς στόχος είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Σ΄αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να αναφέρω ότι διαφωνώ με την κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί. Ότι λέγεται πρέπει να αποδεικνύεται με επιστημονικά δεδομένα. Εδώ θέλω να σταθώ και να συγχαρώ τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει επιτέλους η επιδημιολογική μελέτη η οποία θεωρείται πλέον επιβεβλημένη.

Τελειώνοντας δηλώνω ότι, εφόσον δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην εισήγηση της κ. Κολυνδρίνη, να μην επιτραπεί η καύση του RDF»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.