«Μαγνήτισε τα βλέμματα το εμβληματικό επετειακό έκθεμα της «Χάρτας» του Ρήγα

Εκτέθηκε στη Δ.Ε.Θ. η κεντημένη «Χάρτα της Ελλάδας» από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Η «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή κεντήθηκε στο χέρι από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και σήμερα ως ένα σύγχρονο αριστούργημα που ενώνει το ιστορικό παρελθόν με το παρόν, εκτέθηκε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Όταν γεννήθηκε αυτή η ιδέα, εδώ και δύο χρόνια περίπου, το 2019, θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα παραμείνει ζωντανός μάρτυρας και στο μέλλον, αυτής της μεγάλης επετείου που γιορτάζει φέτος η πατρίδα μας», δήλωσε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού, στο Ράδιο ΕΝΑ και στο πολιτιστικό ένθετο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με τον Ηλία Κουτσερή.

«Η Χάρτα της Ελλάδας», ως πιστό καλλιτεχνικό αντίγραφο

Το έργο του Λυκείου Ελληνίδων, αποτελεί πιστό κεντητικό αντίγραφο της πραγματικής «Χάρτας», καθώς έχει τη φυσική διάσταση, 2×2, δηλαδή περίπου 4τ.μ. Το χειροτέχνημα, οι στόχοι του και η αισθητική του αρχίζουν να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό με τη πρόσφατη «φιλοξενία» του στην 85Η ΔΕΘ.
Όπως περιγράφει η κ.Σπανού, όλα ξεκίνησαν με την πρόταση της γνωστής λαογράφου, Καίτης Καμηλάκη, η οποία ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Χειροτεχνίας και ύστερα από συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία ζήτησε την συμμετοχή της «Χάρτας» στην Έκθεση, η οποία εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Εθνικού Εορτασμού. Η κ.Σπανού μαζί με την κ. Δουλκέρογλου, Έφορο Οικοτεχνίας, εγκατέστησαν το έργο και από εκεί και έπειτα το ξεχωριστό αυτό πόνημα ξεκίνησε να τραβά τα βλέμματα όλων, σύμφωνα με την πρόεδρο.
«Είναι ένα εμβληματικό επετειακό έκθεμα και είναι κάτι που το λέω με σεμνότητα. Δεν σταματήσαμε να απαντάμε σε ερωτήσεις ανθρώπων που συνέρρεαν πριν από τα εγκαίνια, σχετικά με το χειροποίητο έργο. Πλησίαζαν το έργο πολύ κοντά να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι αυθεντικό. Το ίδιο εντυπωσιασμένη ήταν και η πρόεδρος της Επιτροπής και πολλοί επίσημοι. Μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη, το χαρακτήρισε αριστούργημα. Αλλά και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης μας βοήθησε πολύ. Το επισκέφθηκαν κι άλλοι Υπουργοί και επίσημοι», περιγράφει περήφανα- και όχι άδικα- η κ.Σπανού.
Σύμφωνα, με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, το έργο είχε την τιμητική πρόταση να παραμείνει κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της Έκθεσης, εφόσον είναι ένα «κομμάτι» της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως εξηγεί όμως η κ. Σπανού η «Χάρτα» «ως έκθεμα ‘’συνομίλησε’’ περισσότερο με το περίπτερο της ελληνικής χειροτεχνίας, που είναι ακριβώς από δίπλα, και το περίπτερο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος».

Η «γέννηση» της ιδέας

Φυσικά, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτότυπη χειροτεχνία. «Θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα παραμείνει ζωντανός μάρτυρας και στο μέλλον», δηλώνει η κ. Σπανού και συνεχίζει λέγοντας ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου λειτουργεί εργαστήρια χειροτεχνίας από το 1920, για να τονίσει έμμεσα ότι ένα τέτοιο έργο αποτελούσε μονόδρομο. «Δυστυχώς λόγω βιομηχανοποίησης η χειροτεχνία άρχισε να εκλείπει. Στις μέρες μας όμως ξεκίνησε να υπάρχει πάλι η τάση της χειροτεχνίας, και από την Επιτροπή Χειροτεχνίας και από την κ. Καμηλάκη που έχει συμβάλει κατά πολύ, καθώς θεωρεί ότι είναι μοχλός οικονομικής, αλλά και ευρύτερης ανάπτυξης. Στην ημερίδα που έγινε στο MOMus ειπώθηκε συγκριμένα ότι είναι η τάση του Υπουργείου από εδώ και έπειτα να υποστηρίζει εφεξής τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, με τέτοια διάσταση, όπως η Χάρτα», ανέφερε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.
Η «Χάρτα», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Βόλο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον και τα βλέμματα των πολιτών, αλλά και των Βολιωτών που μένουν στο εξωτερικό. Από το 1920, το Λύκειο Ελληνίδων δημιούργησε και ασχολήθηκε με τα εργαστήρια χειροτεχνίας. Η κ.Σπανού αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερα εργαστήρια στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, της υφαντικής, της κεντητικής, της πλεκτικής και κοπτικής-ραπτικής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.