Μαραβέγιας: Η Ν.Δ. στηρίζει αποφασιστικά τον ελληνικό λαό σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία

PHOTO: INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θωράκιση και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας από το βήμα της Βουλής, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Επίσης, υπογράμμισε το κοινωνικό πρόσημο δυο σημαντικών τροπολογιών που συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφορούν εκατομμύρια επαγγελματίες και νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να στηρίζει αποφασιστικά τον ελληνικό λαό σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι οι διατάξεις του διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, που προκλήθηκε από δομικές στρεβλώσεις στη διεθνή αγορά ενέργειας και ειδικά σε αυτήν του φυσικού αερίου. Ο υγιής ανταγωνισμός δεν είναι απαραίτητος μόνο στις διεθνείς συναλλαγές ενέργειας, όπως είπε, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς κάθε είδους εμπορεύσιμου αγαθού. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση εκσυγχρονίζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού και καλύπτονται κενά και αδυναμίες της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως και της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Πρόκειται για σημαντικές βελτιώσεις που αναμφίβολα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας, στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και τελικά στην προστασία του Έλληνα καταναλωτή», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της θεσμικής ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ειδικά στις εγγυήσεις που παρέχει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των μελών της.

Από τις 5 υπουργικές τροπολογίες που συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τροπολογίες των υπουργείων Εργασίας και Περιβάλλοντος. Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο. Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν από 1ης Μαΐου αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ή στο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες, δηλαδή πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν για το 2022 και πέραν της αύξησης που ήδη δόθηκε.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά την οριζόντια επιδότηση όλων των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής χρήσης. «Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται και αυτή να βοηθήσει εκατομμύρια Ελλήνων στη παρούσα, δύσκολη διεθνώς, συγκυρία», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι πλέον επιτρέπεται η αναδρομική επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος από Αύγουστο ως Δεκέμβριο του 2021. Προβλέπεται επίσης η επιδότηση όλων των καταναλωτών φυσικού αερίου -εκτός παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας- και η επέκταση των δικαιούχων ενεργειακής επιδότησης σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό, και από το βήμα της Βουλής, το αίτημα παραγωγικών κλάδων, όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση, σε σχέση με την επιδότηση του πετρελαίου. Όπως είπε, θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος, δεδομένου ότι ο περιορισμός της αύξησης του ενεργειακού κόστους έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.