Μαραβέγιας στον Κ. Σκρέκα: Να επιχορηγηθούν οι εταιρίες που καλούνται να πάρουν σειρά ενεργειακών μέτρων

Στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, συμμετείχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Στη συνομιλία του με τον κ. Σκρέκα, ο βουλευτής εξήρε τις πρωτοβουλίες που έλαβε το αρμόδιο υπουργείο, πριν ακόμη ενσκήψει η ενεργειακή κρίση, για την επίτευξη των εθνικών στόχων σχετικά με την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίηση της διατιθέμενης ενέργειας, με εργαλεία α) την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, β) τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και γ) τον καθορισμό στόχου για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σχέση με το 2017 σε όλους τους οικονομικούς τομείς (βιομηχανία, μεταφορές, επιχειρήσεις και σπίτια).

Επίσης, υπογράμμισε ως καθοριστικής σημασίας τις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, σε 3 άξονες:
1)Την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας
2)Την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης
3)Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι προωθήθηκαν άμεσα στοχευμένες πρωτοβουλίες άμβλυνσης των δυσμενών συνεπειών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως το σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και η θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Συνδέσμου, αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο σοβαρές για την εγχώρια Βιομηχανία και Μεταποίηση, γι’ αυτό και επανέλαβε στον αρμόδιο υπουργό την πρόταση που διατύπωσε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, να βοηθηθούν από την Πολιτεία οι μεσαίες και μεγάλες εταιρίες που καλούνται να πάρουν σειρά ενεργειακών μέτρων. «Καθώς τα οικονομικά και διοικητικά βάρη που θα προκύψουν είναι δεδομένα, ένας τρόπος να στηριχθούν είναι η επιχορήγηση τους κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης ενεργειακής μετάβασης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προνοήσει για τις πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή το ΕΣΠΑ 2021-27 και για το Ταμείο Ανάκαμψης που περιέχει ειδικό άξονα προτεραιότητας για την ανάπτυξη της λεγόμενης «πράσινης» και κυκλικής οικονομίας, ενώ το πρόσφατα κατατεθέν πρόγραμμα RePowerEU ανοίγει ένα ακόμα πεδίο χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε., που μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αξιοποιήσει άμεσα την διττή διάσταση των αρμοδιοτήτων του για να προωθήσει επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές που θα μετατρέψουν την πατρίδα μας σ’ αυτό που ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει οραματιστεί: μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι μία παράταξη η οποία έρχεται από μακριά, αλλά πηγαίνει και μακριά. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, στηρίζοντας σταθερά την κοινωνία και την πραγματική οικονομία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.