Μαρία Σαμαρά: Χάθηκε η χρηματοδότηση για την επισκευή του τοξωτού γεφυριού

«Χάθηκε η χρηματοδότηση για την επισκευή του τοξωτού γεφυριού της Τσαγκαράδας με ευθύνη της δημοτικής αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κα Μαρία Σαμρά επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» .
Όπως τονίζεται, «η κατάρρευση του τοξωτού γεφυριού της Τσαγκαράδας του ιστορικότερου γεφυριού του Πηλίου, καθώς κατασκευάστηκε το 1728, με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του που το έκαναν σήμα κατατεθέν της περιοχής, δεν ήρθε τυχαία.
Ασφαλώς αποδόθηκε στη μανία της φύσης, καθώς προχθές έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι με αποτέλεσμα ένας πλάτανος να κοπεί και να πέσει πάνω στο γεφύρι, ωστόσο το «τέλος» του είχε δρομολογηθεί εδώ και μερικά χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής.
Το τοξωτό γεφύρι, ένα κομψοτέχνημα της Τσαγκαράδας και ευρύτερα του Πηλίου, που ήταν πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα εδώ και χρόνια. Ήταν, άλλωστε φυσιολογικό και αναμενόμενο, καθώς μετά από σχεδόν τρεις αιώνες, τα υλικά άρχισαν να φθείρονται.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή (2011-2014) έγκαιρα είχε εντοπίσει το ζήτημα και με ευαισθησία για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, το ενέταξε στο πρόγραμμα Leader της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου.
Επομένως είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όλες τις αναγκαίες μελέτες και αδειοδοτήσεις για να γίνουν παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
Δυστυχώς ακολούθησε η σημερινή δημοτική αρχή που επιδεικνύοντας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα !!
 καθυστέρησε τη δημοπρασία του έργου και παρόλο που δόθηκε παράταση στην εργολαβία εως το 2016 για την έναρξη υλοποίησης του, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής η χρηματοδότηση χάθηκε, για το τοξωτό γεφύρι, αφήνοντας στην τύχη του αυτό το ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης του Δήμου μας.
Είναι τόσο μεγάλη η ανεπάρκεια και η εγκληματική αδιαφορία της που ένα έτοιμο δημοπρατημένο έργο με χρηματοδότηση, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις και εργολαβία το έχασε μέσα από τα χέρια της !!
Επιπλέον το γεφύρι εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα του Δήμου σε μικροαναθέσεις και μπαζώματα δεν διέθεσε το ελάχιστο για την στοιχειώδη συντήρηση του γεφυριού αλλά και την απομάκρυνση επικίνδυνων δένδρων και ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευσή του, ένα γεγονός που μας λύπησε, μας θύμωσε αλλά και μας εξόργισε όλους !!!

Για τον πολιτισμό του τόπου μας, η Τσαγκαράδα έχασε ένα κομμάτι της ιστορίας της.

Είναι δε τόσο μεγάλη η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για όλα τα μνημεία τέχνης στο τόπο μας που τουλάχιστον ακόμη ένα ιστορικό κτίριο της Τσαγκαράδας το ‘Σφετσέϊκο’ κινδυνεύει και αυτό με κατάρρευση !!

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι δημότες βίωσαν με ιδιαίτερα έντονο και δυσάρεστο τρόπο πως ο δήμος βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο !!!

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή και σκοπεύουμε να κινηθούμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.