Μαρία Θωίδου: Το φεστιβάλ Πάου, συνεχίζει να προσφέρει πολιτισμό, μουσική και έμπνευση

Ποια η συνδρομή και η σχέση των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μέσα σε μια μεσογειακή ατμόσφαιρα ήχων και συνυπάρξεων, ξεκινά το Φεστιβάλ Πάου 2022, συνδυάζοντας πάντα το καινούργιο με το παλιό, παραδοσιακές μουσικές με σύγχρονες προσεγγίσεις και πολλά νυκτά όργανα: ούτι, κιθάρα, βιολί, βιόλα ντα γκάμπα, κανονάκι. Οι χορδές πάλλονται, μεταφέρουν δονήσεις, συνυπάρχουν με φλογέρες και φωνές, αλλά και με τον παλμό των κρουστών και των πλήκτρων…


Η Μαρία Θωίδου, τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, είναι υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος ΕΕΠ, είναι η καλλιτεχνική υπεύθυνη του Φεστιβάλ Πάου και μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.gr . Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, τα «Synola»- Μουσικά Σύνολα του ΠΘ, είναι ένα πολύ ιδιαίτερος θεσμός που ολοένα μεγαλώνει. Κίνητρο για τη δημιουργία του φεστιβάλ Πάου, είναι όπως τονίζει η ίδια, η ανάμιξη των φοιτητών, μελών των Συνόλων. Στην Πάου, η εκτέλεση και ακρόαση της μουσικής αλλά και κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης , είναι μια μυσταγωγική κατάσταση.
Πίσω πάντως από τις λίγες μέρες εκδηλώσεων, υπάρχει τεράστιος κόπος και άπειρη εθελοντική εργασία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Μιλήστε μας καταρχήν για τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ.

Τα Synola (Μουσικά Σύνολα ΠΘ) είναι ένα πολύ ιδιαίτερος θεσμός. Αποτελούν μια πολιτιστική κοινότητα μέσα στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών δράσεων, που ολοένα μεγαλώνει, ανανεώνεται και εξελίσσεται. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν, προέρχονται από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μάλιστα και από όλες σχεδόν τις πόλεις του πανεπιστημίου. Τα καινούργια μέλη εμπνέονται και επηρεάζονται από την εμπειρία των παλαιότερων, οι απόφοιτοι ξανανιώνουν με τη δροσιά των νέων.
Η επικοινωνία που χτίζεται μέσα από τις βαθιές εμπειρίες των συναυλιών και των συμβιώσεων, δεν μπορεί να διαλυθεί μέσα στο χρόνο. Παραμένει φάρμακο και γνώση σε κάθε βήμα της ζωής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολλές μικρές ομάδες που σχηματίζονται μέσα από τις μουσικές δράσεις, αναζητώντας την έκφραση πάνω σε ποικίλα είδη μουσικής.

Ποια η σχέση τους με το φεστιβάλ Πάου;

Κίνητρο για τη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ, είναι για μένα η ανάμιξη των φοιτητών και μετέπειτα αποφοίτων μελών των Synola, στις καλλιτεχνικές διαδικασίες.
Η συνύπαρξη της δικής τους προσπάθειας με την προετοιμασία επαγγελματιών μουσικών για το μουσικό βίωμα. Ο μουσικός έρχεται στην Πάου αντιμετωπίζοντας μια συνθήκη κοινοβιακή, όπου η συναυλία προσεγγίζεται ως ύψιστη τελετή της μέρας.
Οι μαθητές μου, θέλω να πάρουν αυτό το μήνυμα μέσα από το πέρασμά τους από την εθελοντική υποστήριξη των διαδικασιών της Πάου: Η εκτέλεση και ακρόαση της μουσικής αλλά και κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης να είναι μια μυσταγωγική κατάσταση.

Πείτε μας για την «ηλικία» του φεστιβάλ και τη σχέση του με τους ανθρώπους της περιοχής

Το φεστιβάλ Πάου για έβδομη πλέον χρονιά, συνεχίζει να προσφέρει πολιτισμό, μουσική και έμπνευση. Οι γύρω περιοχές και οι κάτοικοί τους, παραθεριστές και ντόπιοι το αγκαλιάζουν σταθερά και με αγάπη. Το κοινό ξέρει πως μπαίνοντας στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, αλλάζει στάση και γίνεται ένα με την κατανυκτική ατμόσφαιρα που εμπνέουν τόσο η φύση όσο και η μουσική.
Φέτος κανονίζουμε με τους φοιτητές και φοιτήτριές μου, να εξελίξουμε τη σχέση με την περιοχή, μέσα από μια αυθόρμητη δράση στην πλατεία της Αργαλαστής, μια μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ Πάου, το Σάββατο 20 Αυγούστου.

Το Πανεπιστήμιο, είναι ουσιαστικά, ο φορέας υποστήριξης του φεστιβάλ

Το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει το Φεστιβάλ Πάου για έβδομη χρονιά, αναγνωρίζοντας το θεσμό αυτό και δείχνοντας εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που γίνεται.
Τόσο το Πανεπιστήμιο ως κεντρικός φορέας, όσο και η Επιτροπή Ερευνών καθώς και η Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανταποκρίνονται με τις δυνατότητες που τους δίνονται, οικονομικά αλλά και πρακτικά.
Οφείλω να πω πως η εμπιστοσύνη για την πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία, είναι πολύ σημαντική, γιατί μας επιτρέπει να αναπτύξουμε με ελευθερία τις καλλιτεχνικές μας ιδέες και να υλοποιήσουμε τους τολμηρούς και πρωτότυπους μουσικούς συνδυασμούς που βρίσκει κανείς στα προγράμματα του Φεστιβάλ Πάου, με εξαιρετικούς πάντα καλεσμένους μουσικούς. Εύχομαι τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκές δομές και να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ένας τέτοιος θεσμός.
Πίσω από τις λίγες μέρες εκδηλώσεων, υπάρχει τεράστιος κόπος και άπειρη εθελοντική εργασία. Μια μεγαλύτερη δυνατότητα σε οικονομικούς πόρους, θα μπορέσει να αναβαθμίσει το φεστιβάλ, ώστε ο κόπος αυτός να αξιοποιείται ως προς την ποιότητα και όχι ως προς την επιβίωση του φεστιβάλ.

Πείτε μας για το ναό του Αγίου Νικολάου μέσα στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του ΠΘ και το πώς σας επηρεάζει η παρουσία του

Για μένα αυτή η εκκλησία είναι μια φωλιά δύναμης, γιατί κουβαλά συμπυκνωμένη δύναμη από τις προσευχές τόσων ανθρώπων. Ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα η ανακαίνισή της, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μπορέσουμε να την τιμήσουμε και ως φεστιβάλ, με μια σειρά από εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής.
Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών του χώρου, που από τη μια κουβαλά την ιστορικότητα και την πνευματικότητα της μονής και από την άλλη τη σύγχρονη πανεπιστημιακή έρευνα και πολιτιστική έκφραση, δίνει μια κατεύθυνση εσωτερικής εγρήγορσης και στο φεστιβάλ.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Σεβασμιότατο Ιγνάτιο, γιατί η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή, όπως και η πόρτα αυτής της εκκλησίας, την οποία μας επέτρεψε να μπορούμε να επισκεπτόμαστε.

Πώς ήταν οι συνθήκες για το φεστιβάλ, δεδομένου της γενικότερης οικονομικής δυσκολίας που χαρακτηρίζει την εποχή μας;

Φέτος δυστυχώς δε μας δόθηκε επιχορήγηση από το υπουργείο κι αυτό έκανε τα πράγματα ιδιαίτερα δύσκολα. Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες τόσο για την κατανόηση, όσο και για την σχεδόν εθελοντική τους συμμετοχή. Εύχομαι στο μέλλον να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο να στηρίξουμε τόσο τους συνεργάτες μας, όσο και τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες με τον τρόπο που τους αξίζει. Προς το παρόν κύρια αποζημίωση για όλους, αποτελεί αυτή η σπάνια αλληλεγγύη που νιώθουμε μεταξύ μας, εθελοντές φοιτητές, συνεργάτες και καλλιτέχνες, για ένα αποτέλεσμα μουσικό αλλά και πνευματικό, που μας κάνει να νιώθουμε αξιοπρεπείς.
Χωρίς ανάγκη για εκτόνωση, με ησυχία και σεβασμό, με ευγένεια και εμπιστοσύνη, μπορούμε να μοιραστούμε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές ερμηνείες.
Αυτός ο τρόπος οργάνωσης, ακρόασης, συνύπαρξης είναι για μένα το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσα να προσφέρω στους μαθητές μου από τα Synola.

Τί σημαίνει μουσική για εσάς;

Η μουσική για μένα είναι ένας τρόπος ζωής. Εξάλλου όπως λέμε στην Πάου, ο συντονισμός όλης της συμβίωσης, είναι μια μουσική εκπαίδευση. Μαθαίνεις να ακούς, μαθαίνεις να εκφράζεσαι, μαθαίνεις να περιμένεις, μαθαίνεις να κινητοποιείσαι, μαθαίνεις να ησυχάζεις αλλά και να δραστηριοποιείσαι, να αντέχεις το διαφορετικό, να συνδυάζεις.
Πριν περάσουμε το κατώφλι για να μπούμε σε αυτό τον κατανυκτικό χώρο λέμε πάντα: η πρόβα ξεκινάει από εδώ…

To Φεστιβάλ Πάου

Οι Θόδωρος Κοτεπάνος, Ιάσων Γερεμτζές, Γιώργος Κωστογιώργης, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Βόμβολος, Τάσος Πούλιος, Haig Yazdjian, Γιώργος Ταμπάκης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, EfrenLopez, Μιχάλης Κουλουμής, Δημήτρης Κούντουρας, Δώρα Μπάκα, Θύμιος Ατζακάς, Βασίλης Ζιγκερίδης, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Δημήτρης Βαρελάς, θα είναι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες μουσικοί στις φετινές μας εκδηλώσεις. Στο ξεκίνημα του φεστιβάλ η Ασημένια Σαράφη θα διαβάσει μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο «ο παππούς δε θα ψηφίσει φέτος». Ακολουθούν μελοποιημένη ποίηση, συνθέσεις και διασκευές για κιθάρα, τροπικοί αυτοσχεδιασμοί, μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μελωδίες.
Κατά τη διάρκεια αυτή της τετραήμερης περιήγησης στα μουσικά τοπία, μικρές ομάδες φοιτητών, μελών από τα Synola (Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), θα είναι διαθέσιμες να εξυπηρετήσουν εθελοντικά την όποια ανάγκη του φεστιβάλ και ακόμη να συμμετέχουν στις μουσικές δράσεις που θα προκύψουν. Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 21 και θα ολοκληρωθούν στις 24 Αυγούστου.
Κλειστά εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις για τους φοιτητές και τους απόφοιτους καθώς και για τους φίλους συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, θα προηγηθούν τις μέρες της προετοιμασίας. Το Φεστιβάλ Πάου λειτουργεί για έβδομη χρονιά, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την εθελοντική συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Synola και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Θωίδου.
Φιλοξενείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Παλαιά Μονή Πάου / Αργαλαστή Πηλίου.
Φεστιβάλ Πάου 2022 / Μουσικό πρόγραμμα
21/8
1ο μέρος
Ο παππούς δε θα ψηφίσει φέτος
Η Ασημένια Σαράφη διαβάζει σύντομα αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο της, ανάμεσα σε μουσικές ερμηνείες από μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.
Φιλική συμμετοχή Θόδωρος Κοτεπάνος, Ιάσων Γερεμτζές
2ο μέρος
Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος
Γιώργος Κωστογιώργης: σύνθεση, πιάνο, τραγούδι
Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν
Αργύρης Μπακιρτζής: τραγούδι
22/8
Από θάλασσα και ουρανό…
1ο μέρος
Μουσικές «συνομιλίες» με τον Χάικ
Ο Haig Yazdjian συνομιλεί μουσικά με προσκεκλημένους μουσικούς του φεστιβάλ
και μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ
2ο μέρος
Μουσικές της ανατολικής Μεσογείου
HaigYazdjin:ούτι, τραγούδι
Τάσος Πούλιος: κανονάκι
23/8
Αφηγήσεις με χορδές…
(συνθέσεις και διασκευές για κιθάρα)
1ο μέρος
Σόλο 8χορδη κιθάρα
Γιώργος Ταμπάκης
2ο μέρος
Ελληνική μουσική σε 6 χορδές
Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Φιλική συμμετοχή Μαρία Θωίδου
24/8
1ο μέρος
Μαζί στα μονοπάτια των ήχων
ΕφρένΛοπέζ Βιόλα ντε ρόδα
Μιχάλης Κουλουμής βιολί
2ο μέρος
Στις αυλές της Μεσογείου
Μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική με τους ExSilentio:
Θεοδώρα Μπάκα, τραγούδι
Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτα & μουσική διεύθυνση
Θύμιος Ατζακάς, ούτι
Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι
Ηλέκτρα Μηλιάδου, βιόλα ντα γκάμπα
Νίκος Βαρελάς, κρουστά
Ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.
Κρατήσεις και πληροφορίες στο τηλ. 6931-818.614 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

SAMSUNG CSC

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.