Μάριος Σούσης: «Μπήκα στο Επικρατείας της “Πλεύσης Ελευθερίας” για να τονίσω την ανάγκη για ειρήνη»

Επισήμανε στο Ράδιο Ένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος

απαρτίζεται από πολλές προσωπικότητες, που δίνουν ένα διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα.

Μεταξύ αυτών είναι και ο κ. Μάριος Μέγερ Σούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που επί χρόνια δίνει την δική του μάχη για την αναγνώριση θυμάτων του Ολοκαυτώματος αλλά και για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την χώρα μας, που αποτελεί και πολιτικό- προγραμματικό στόχο του κόμματος.

Ο κ. Μάριος Μέγερ Σούσης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον λόγο που δέχτηκε να εισέλθει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ζωής Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος ναζιστικών και φασιστών πολιτικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, αλλά αναζωπυρώνεται όπου του δίνεται η ευκαιρία.

«Υπάρχει ακόμη ο φασισμός και ο ναζισμός»

«Απόδειξη είναι και στην Ελλάδα με τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, που συνέβησαν στη Βουλή, που καταδικάστηκαν οι φασίστες και ναζιστές κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ο φασισμός, ο ναζισμός και όλα αυτά προσπαθούμε να τα πολεμήσουμε.  Γι’ αυτό και τάχθηκα στο ψηφοδέλτιο της Ζωής Κωνσταντοπούλου σαν προτελευταίος στο Επικρατείας για να τονίσω την ανάγκη για ειρήνη», επεσήμανε ο κ. Σούσης.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος και στις προσπάθειές τους να μείνει ζωντανή η ιστορία υπογράμμισε πως όλα αυτά τα εγκλήματα χαράχθηκαν στις ψυχές όσων τα έζησαν. «Αυτά τα γεγονότα χαράχθηκαν μέσα στην ψυχή μας για δύο λόγους. Πρώτον γιατί χάσαμε ανθρώπους αγαπητούς, τους πατέρες μας, τους παππούδες μας, τις ξαδέρφες μας, τους συγγενείς μας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη μανία των Γερμανών εναντίον των Ισραηλιτών, αλλά και όλων των Ελλήνων κι έτσι αυτά είναι τόσο βαθιά χαραγμένα μέσα στην ψυχή μας που δεν τα ξεχνάμε, ούτε επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τα ξεχάσει και πρέπει οπωσδήποτε να τα μεταφέρουμε στη νεολαία, έτσι ώστε να διορθώσουμε τη φύση του ανθρώπου. Όπως είπε ο ιστορικός μας ο Θουκυδίδης η φύση του ανθρώπου είναι και θα παραμείνει η ίδια, εφόσον παραμένει ο χαρακτήρας του. Προσπαθούμε, υπενθυμίζοντας στον κόσμο όσα συνέβησαν τη θλιβερή εκείνη περίοδο να εγκαθιδρύσουμε στις ψυχές μας και στη συνείδηση των ανθρώπων το πνεύμα της ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά.

Βασική προγραμματική δέσμευση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, με τον κ. Σούση να ασχολείται εντατικά και ενεργά γι’ αυτό. «Εκτός από τις ψυχές που χάθηκαν από την γερμανική κτηνωδία η φρίκη αυτή εκφράζεται σε πολλά δις δραχμές και οι Γερμανοί δεν αναγνωρίζουν τίποτα από τη ζημιά που επέφεραν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε μαζί με την κ. Κωνσταντοπούλου», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι δεν το βάζει κάτω, γιατί έχει μάθει πως ποτέ δεν πηγαίνει τίποτα χαμένο.

«Χαμένο είναι κάτι όταν το εγκαταλείψεις. Εάν συνεχίζουμε και αγωνιζόμαστε, τότε είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε πολλά πράγματα και πρέπει να πετύχουμε γιατί είναι η δικαιοσύνη», επεσήμανε.

Προσπάθεια για αναγνώριση θυμάτων από το Ολοκαύτωμα

Ο κ. Σούσης αναφέρθηκε και στο έργο που γίνεται ώστε να ταυτοποιηθούν και να αναγνωριστούν κι άλλα θύματα του Ολοκαυτώματος, που μέχρι σήμερα τα στοιχεία τοςυ δεν ήταν γνωστά, ή δεν υπήρχαν απόγονοί τους. Σύμφωνα με τον κ. Σούση, λέγεται πως τα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν 6εκ. Εβραίοι.

«Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ έχουν αναρτηθεί 4.800.000 ονόματα. Από την Ελλάδα εμείς έχουμε διαπιστώσει έναν μεγάλο αριθμό ονομάτων, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη στις καταστάσεις και προσπαθούμε να συμπληρώσουμε το μεγάλο κενό που υπάρχει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Έχουμε επισημάνει 780 ονόματα, που φτιάχνουμε σελίδες μαρτυρίας , έγγραφα δηλαδή που συμπληρώνουμε με τα στοιχεία των απολεσθέντων και τα στέλνουμε στο Μουσείο για να συμπληρωθούν. Είναι δύσκολη διαδικασία γιατί  έχουν περάσει πολλά χρόνια, πολλοί απόγονοι έχουν αποβιώσει και συναντάμε πολλές δυσκολίες. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε», εξήγησε ο κ. Σούσης συμπληρώνοντας πως η έρευνα είναι εκτεταμένη σε όλη τις πόλεις της χώρας που ζούσαν Εβραίοι, αναζητώντας ληξιαρχικές πράξεις αλλά και κάθε είδους άλλο έγγραφο πιστοποίησης.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.