Μαθητές της Αλοννήσου δημιούργησαν εφαρμογή για το Θαλάσσιο Πάρκο

Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων, αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών του νησιού, υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Thalassa, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2-6 Μαΐου, ειδικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί της SciCo επισκέφθηκαν μαθητές από το Γυμνάσιο-Λύκειο Αλοννήσου και μέσα από διαδραστικά μαθήματα τους μύησαν στις μεθοδολογίες και τις τεχνικές δημιουργίας εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα Android.

 

Λόγω της τεράστιας οικολογικής σημασίας του θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου, αλλά και των σημαντικών πιέσεων που αντιμετωπίζει, η ομάδα επέλεξε ως case study τη συγκεκριμένη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή για τη δημιουργία μιας εφαρμογής με διαδραστικό χάρτη Google map και γεωεντοπισμό, που θα προσφέρει στον χρήστη όλη την πληροφορία ζωνοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών όρων προστασίας που ισχύουν σε κάθε ζώνη. Παράλληλα, η  εφαρμογή περιλαμβάνει φωτογραφίες και πληροφορίες από επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος της Αλοννήσου, όπως παραλίες και μουσεία, δυνατότητα ηχητικής αναπαραγωγής των κειμένων και αποστολής των γεωγραφικών συντεταγμένων του χρήστη  μέσω e-mail σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής αποτελείται από 17 μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου, οι οποίοι παρακολούθησαν 7 δίωρα μαθήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες δράσεις για τη συλλογή υλικού και  πληροφοριών, όπως συζήτηση πάνω στην έννοια της Επιστήμης των Πολιτών, επίσκεψη στον Δήμο Αλοννήσου, κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρησιμοποίησε ως ιδέα προγενέστερη εφαρμογή που είχε αναπτυχθεί προ τετραετίας από μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου, υπό την καθοδήγηση του επιβλέποντα καθηγητή τους, και η οποία επικαιροποιήθηκε, εμπλουτίστηκε και βελτιώθηκε μέσα από την πρόσφατη εκπαιδευτική διαδικασία.

Πέρα από την ίδια τη δημιουργία της εφαρμογής, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως από κατοίκους και επισκέπτες το επόμενο διάστημα, κρίσιμη παράμετρο και προστιθέμενη αξία της όλης προσπάθειας αποτελεί η γνώση που αποκτήθηκε από τους μαθητές της Αλοννήσου, οι οποίοι διαθέτοντας πλέον τη σχετική τεχνογνωσία, θα μπορέσουν να αναπτύξουν και άλλες εφαρμογές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους.

Η εφαρμογή AlonissosApp έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύσσωμη η ομάδα των παιδιών και της SciCo εργάζονται εντατικά, ούτως ώστε σύντομα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Η δράση υποστηρίχτηκε από την καθηγήτρια πληροφορικής κ. Βάγια Μαντέλα και τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μερόπη Μαχαιρίδου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται περαιτέρω δράσεις με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του Ιδρύματος Thalassa: εκπαιδευτικές δράσεις για τη σημασία της μέλισσας ως επικονιαστή σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό The BeeCamp (6/6), δωρεά και εγκατάσταση συστήματος δερματοσκόπησης με τη συνεργασία της Althexis (7 & 8/6) και το διήμερο Συνέδριο Λήξης του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο έργου, “Φύλακες της Θάλασσας” (8 & 9/6).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.