Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο “Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας”

Με μεγάλη επιτυχία και επιστημονικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο “Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας” στο Βελεστίνο, που έλαβε χώρα από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Συμμετείχαν σύνεδροι-επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία και Κύπρο), καθώς και Βελεστινιώτες σύνεδροι, οι οποίοι προέβησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αρχαίες Φερές, το νεώτερο Βελεστίνο, τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν έργα του Ρήγα, όπως η «ΧΑΡΤΑ» του, η εποχή του και οι επιδράσεις του σε όλο τον κόσμο. Αναφορά έγινε στο ετοιμαζόμενο Λεξικό του Ρήγα, με το οποίο θα αναδειχθεί ο γλωσσικός και γραμματολογικός πλούτος του Ρήγα. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των ανακοινώσεων αφορούσε την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου, όπως τα τοπωνύμια του Ριζομύλου και Μ. Περιβολακίου, καθώς και τις αρχαίες Φερές.
Με το Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την έναρξη της διοργάνωσης των Διεθνών Συνεδρίων για τον Ρήγα και τη γενέτειρά του, καθώς και της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για τον Ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Στρασβούργου Αστέριο Αργυρίου, ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Ομιλητές για το έργο του τιμωμένου, οι καθηγητές κ. Δημήτριος Παντελοδήμος και Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος τόνισε «Ο χώρος που πραγματοποιείται απόψε η έναρξη του Συνεδρίου, το Πνευματικό Κέντρο είναι αφιερωμένος στο όνομα του Ρήγα, καθώς η ανέγερση του σχετίζεται άμεσα με το έργο και την ακτινοβολία του μεγάλου μας ήρωα και η λειτουργία του ξεκίνησε το έτος 1998, έτος συμπλήρωσης 200 χρόνων από το θάνατο του. Μείζονος σημασίας για την περιοχή μας το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο που λαμβάνει χώρα, καθώς διασώζει και παράλληλα αναδεικνύει ιστορικές, λαογραφικές και αρχαιολογικές πτυχές της περιοχής μας, μια πλούσια κληρονομιά που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Όσα χρόνια και εάν έχουν περάσει δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα και το μεγαλείο της συνεισφοράς της επαναστατικής δράσης του μεγάλου συμπατριώτη μας Ρήγα Βελεστινλή. Υπήρξε ο «μπουρλοτιέρης» των ψυχών, ένας Έλληνας που αγαπούσε την πατρίδα του και το έθνος. Με το συγγραφικό του έργο συνεπήρε τους Βαλκανικούς λαούς κα αφύπνισε το υπόδουλο Γένος, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια του σε όλον τον κόσμο. Η πένα του παραμένει αιχμηρή έως και σήμερα, αναλλοίωτη στο χρόνο, διαχρονική και επίκαιρη όσο ποτέ. Σας καλωσορίζω για ακόμη μια φορά στον τόπο μας, και ελπίζω η συμμετοχή σας στο Συνέδριο να είναι ένα ταξίδι στο χθες και στο σήμερα με κεντρικούς άξονες το πρόσωπο του Ρήγα και την ιδιαίτερη πατρίδα του».

Χαιρετισμό απεύθυναν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γιώργος Κίτσιος, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, κ. Δημ. Καραμπερόπουλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, κ. Μπάτζιου Ανθή, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών, κα. Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, η Πρόεδρος Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», κα. Χρ. Κοντογεωργάκη-Τσαμανή. Χαιρετισμό απέστειλαν η υφυπουργός Οικονομικών, κα. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κ. Αθ. Καραθανάσης και η Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, κα. Μηλ. Καραθάνου. Παράλληλα, παρευρέθηκαν, ο Αρχιερατικός ιερέας, π. Αθανάσιος Τράικος, ο π. Γεώργιος Αλεξίου, ο βουλευτής Ν.Δ. Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γρηγόρης Ιγγλέσης, ο Αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Νίκος Πρίντζος, η πρώην υφυπουργός, κα. Ζέττα Μακρή και οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Καζάς και Γαρύφαλλος Γεροβασίλης.

Την Κυριακή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Ρήγα Βελεστινλή από τον ιερέα π. Γεώργιο Αλεξίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Νασίκα, από την πρώην Υφυπουργό, κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου, κ. Γιώργο Παπατόλια, από εκπρόσωπο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης «Φερών-Βελεστίνου-Ρήγας» και εκπροσώπους των Ελλήνων και ξένων Συνέδρων.
Οι σύνεδροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο συνέδριο σε 4 χρόνια με ακόμη περισσότερη γνώση και ερευνητικά συμπεράσματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.