Με νέες παιδαγωγικές τεχνικές «εξοπλίζονται» καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η κα Καφένια Μπότσογλου
Μέσα απ΄το «Κέντρο Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης» για το οποίο μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η συντονίστρια Καφένια Μπότσογλου

Με νέες παιδαγωγικές τεχνικές «εξοπλίζονται» καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , μέσα απ΄το «Κέντρο Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης», που ως βασικό στόχο, έχει, να «μεταμορφωθεί» το μάθημα στα αμφιθέατρα, με την ενεργητική συμμετοχή φοιτητών/τριών.
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων, ενώ την ομάδα έργου απαρτίζουν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από διάφορα επιστημονικά πεδία.
Η Καφένια Μπότσογλου, είναι καθηγήτρια Παιδαγωγικής, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονίστρια του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης και μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το σκεπτικό λειτουργίας και τα υπόλοιπα βασικά στοιχεία που αφορούν στο πρόγραμμα.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Τι είναι το κέντρο Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης;

Πρόκειται για μία νεοσύστατη δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που σκοπό έχει να βελτιώσει την ποιότητα διδασκαλίας προς τους φοιτητές/τριες υποστηρίζοντας τους διδάσκοντες στο διδακτικό τους έργο.

Δηλαδή απευθύνεται στους καθηγητές του ιδρύματος;

Ακριβώς! Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με επίκεντρο την αριστεία, τη διασφάλιση της ποιότητας, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας συστηματοποιεί την προσπάθεια για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του, αλλά και την υποστήριξη του έργου του διδακτικού του προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννη Θεοδωράκη και των πρυτανικών αρχών, ήταν το 3ο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα μετά το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο με δειλά βήματα δημιουργήθηκε η δομή αυτή. Σήμερα η δράση αυτή υλοποιείται σε όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Ποιοι είναι οι στόχοι του κέντρου;

Μεταξύ των στόχων του ΚΕΔΙΜΑ, είναι η ενημέρωση των διδασκόντων/ουσών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής, η δημιουργία, ανταλλαγή και συστηματοποίηση καλών πρακτικών και εργαλείων για την αποτελεσματική σχεδίαση, διδασκαλία και αξιολόγηση της μαθησιακής διαδικασίας, η καταγραφή και επεξεργασία διδακτικών αναγκών και ερωτημάτων σχετικών με τη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία, η ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνικών και μεθόδων μάθησης για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, και η πρόταση και εισαγωγή καινοτομιών με την αξιοποίηση και των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία.
Ουσιαστικά, θέλουμε να μετακινήσουμε τη διδασκαλία από τη «διάλεξη» σε μορφές συμμετοχικής διδασκαλίας που κάνουν τη διδασκαλία και τη μάθηση ενδιαφέρουσα, δημιουργική και αποτελεσματική.
Στόχος μας είναι, να «εξοπλίσουμε» τους συναδέλφους μας από όλες τις επιστημονικές περιοχές, με παιδαγωγικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να «μεταμορφώσουν» το μάθημα στα αμφιθέατρα μέσα από την ενεργητική συμμετοχή των φοιτητών/τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ποιες θα είναι οι δράσεις του κέντρου;

Η εκπαιδευτική λειτουργία του Κέντρου περιλαμβάνει ανάπτυξη προγραμμάτων σε συνεργασία τόσο με μέλη ΔΕΠ και εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και με Κέντρα, Γραφεία, φορείς, ινστιτούτα και άλλα Ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχουν ως αντικείμενο τη διδασκαλία και τη μάθηση, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αναφορικά με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την χρήση των ΤΠΕ.
Το ΚΕΔΙΜΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα οργανώνει σε ετήσια βάση κύκλους μάθησης για τους νέους συναδέλφους, αλλά παράλληλα θα πραγματοποιεί κύκλους μάθησης για όλο το διδακτικό προσωπικό πάνω σε θέματα αιχμής της Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής. Επιπρόσθετα, το κέντρο φιλοδοξεί να προσφέρει κύκλους μάθησης προσαρμοσμένους στις ανάγκες των τμημάτων, καθώς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 8 Σχολές και 35 τμήματα που θεραπεύουν διαφορετικές επιστημονικές περιοχές.

Στόχος να «μεταμορφωθεί» το μάθημα στα αμφιθέατρα, με την ενεργητική συμμετοχή φοιτητών/τριών

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.