Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες έφερε το πρόσφατο χαλάζι- Συγκέντρωση αγροτών στο Ξουρίχτι

φωτογραφία από συγκέντρωση αγροτών στο Ξουρίχτι

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αγροτών στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία του Ξουριχτίου το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία συγκλήθηκε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.  Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες από το Ξουρίχτι, Μηλιές, Βυζίτσα και Τσαγκαράδα επίσης συμμετείχαν και δήλωσαν την στήριξη τους μέλη από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Μακρινίτσας.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν στις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή μετά το πέρας της χαλαζόπτωσης, στο φυτικό κεφάλαιο και στην αγροτική οδοποιία, που έχει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Η πρόσφατη κακοκαιρία και η χαλαζόπτωση, ήρθε όπως επισημάνθηκε σαν κερασάκι στην τούρτα γιατί οι αγρότες της περιοχής είχαν πληγεί και είχαν ήδη χάσει την περσινή παραγωγή τους μετά από τις δύο καταστροφικές πλημμύρες του φθινοπώρου. Και όλα αυτά με ένα κόστος παραγωγής πολύ υψηλό που είναι  απρόσιτο για τους μικρούς αγρότες , αφήνοντάς τους ξεκρέμαστους και με τεράστια δυσκολία στην φετινή καλλιέργεια.

Οι αγρότες του Ξουριχτίου ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές για σύσταση νέου Αγροτικού Συλλόγου και συγκρότησαν μια πενταμελή  προσωρινή επιτροπή. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε και περιοδεία στα χωράφια και τους δρόμους του Ξουριχτίου.

Οι αγρότες διεκδικούν άμεσες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση στο 100% στους αγρότες που επλήγησαν, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το 100% της πραγματικής ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μείωση του κόστους παραγωγής, αΑφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση και πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.