Μεϊκόπουλος:«Να εφαρμοστεί άμεσα η ρύθμιση για σύνταξη επαγγελματιών με οφειλές σε ΕΦΚΑ»

Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σχετικά με τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της ρύθμισης που δίνει την ευκαιρία σε επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ να λάβουν υπό προϋποθέσεις τη σύνταξή τους. «Τι και αν η σχετική διάταξη που ανεβάζει το πλαφόν των οφειλών που μπορεί να έχει επαγγελματίας προς τον ΕΦΚΑ με δικαίωμα να λάβει υπό προϋποθέσεις σύνταξη από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο; Σήμερα, δεκάδες επαγγελματίες της Μαγνησίας περιμένουν ακόμα την εφαρμογή της ρύθμισης που καθυστερεί χωρίς πειστική αιτία», ανέφερε ο Βουλευτής.
Στην Ερώτησή του κάλεσε την αρμόδια Υπουργό Εργασίας να παρέμβει για την επιτάχυνση της εφαρμογής της ρύθμισης προκείμενου μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να λάβουν τη σύνταξή τους και να ανακουφιστούν οικονομικά.
Με τη νέα διάταξη δίνεται η ευκαιρία και σε άτομα τα οποία είχαν χρέος έως 30.000 ευρώ να κάνουν κανονικά την αίτηση συνταξιοδότησης με τις εξής προϋποθέσεις: 1) Να υπάρχουν τουλάχιστον 20 χρόνια καταβολής εισφορών, 2) να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και 3) να μην είναι συστηματικοί κακοπληρωτές, δηλαδή, οι τραπεζικές τους καταθέσεις να επαρκούν ώστε να καλύψουν το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα μπορούν να λαμβάνουν το 40% της σύνταξης που δικαιούνται μέχρι ποσού οφειλής 20.000 ευρώ. Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα αποπληρώνει την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα γίνεται μια μικρή παρακράτηση για τους επόμενους 60 μήνες.
Ήδη από 20/04/2024, η αρμόδια Υπουργός Εργασίας ανακοίνωνε ότι η σχετική ΚΥΑ που ορίζει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για υπογραφή και μάλιστα ότι «από την ερχόμενη εβδομάδα», ήτοι από 29/04/2024, όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να το ρυθμίσουν, να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να παίρνουν τη σύνταξή τους.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Σήμερα, βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου και οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες βρίσκονται ακόμα «στον αέρα» σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών τους και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ανακοινώσεις της Υπουργού διαψεύδονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που αναφέρουν ότι η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο! Το παραπάνω σενάριο αποβαίνει σημαντικά επιβαρυντικό για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν με αγωνία να ανακουφιστούν οικονομικά και να λάβουν ένα ποσοστό της σύνταξής τους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.