«Μειοψηφική ομάδα ανθρώπων, οπαδοί της στασιμότητας δεν θέλουν το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά»

Τονίζει σε επιστολή του ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος «Πλατανιάς το χωριό μας»

Για μειοψηφική ομάδα ανθρώπων, οπαδών της στασιμότητας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος «Πλατανιάς το χωριό μας», αναφερόμενος σε εκείνου που δεν επιθυμούν το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Πλατανιά.

 

Ειδικότερα, ο Σύλλογος σημειώνει στην ανακοίνωσή του «το λιμάνι του Πλατανιά ένα σπουδαίο έργο πολύπλευρης αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της σύναψης σύμβασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας βάζοντας τις στέρεες βάσεις για την εξέλιξη του νοτιοανατολικού Πηλίου στις επόμενες δεκαετίες.

Ένα έργο προϋπολογισμού 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτέλεσε ύστερα από καθοριστικές ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας το πρώτο αλιευτικό καταφύγιο που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020.

Το έργο αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, νέες προοπτικές, θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της.

Θα ενισχύσει καθοριστικά τον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή, και θα αποτελέσει ένα εχέγγυο ανάπτυξης που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, αλλά και νέους επενδυτές.

Τα λιμάνια και γενικότερα η άμεση πρόσβαση στους τουριστικούς προορισμούς, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια ο Πλατανιάς και η ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την υπόλοιπη ηπειρωτική Μαγνησία στον τομέα του τουρισμού και ο νέος λιμένας θα προσδώσει ένα νέο πλεονέκτημα στον τόπο. Θα αποτελέσει άλλωστε μία νέα σύνδεση με άλλους λιμένες, καθώς και με τα νησιά των Σποράδων, το Βόλο και της Εύβοιας, με ότι αυτό συνεπάγεται με αερολιμένες και σύγχρονα οδικά δίκτυα.

Παράλληλα το έργο αυτό θα αναπτύξει την αλιεία και θα την επαναφέρει στη θέση που της αρμόζει, στην περιοχή της ευρύτερης Σηπιάδας.

Με τη σημερινή επικρατούσα κατάσταση ο υπάρχων λιμένας αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες των αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, λόγω των κυματικών συνθηκών που διαμορφώνονται εντός της λιμενολεκάνης.

Τα ελλιμενισμένα σκάφη πολλές φορές αδυνατούν να παραμείνουν δεμένα στον υφιστάμενο μόλο και παραμένουν απροστάτευτα στα ανοικτά.

Με την κατασκευή του νέου λιμένα οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του θα αποτελέσουν αφ’ ενός ένα ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη της περιοχής υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες, τον ανεφοδιασμό τους και γενικότερα την καλή εξυπηρέτηση των αλιέων και τουριστών.

Απέναντι σε αυτό το σημαντικότατο  για την περιοχή έργο, που επιθυμούν διακαώς, όπως προαναφέραμε, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, επιχειρηματίες, αλιείς και επισκέπτες του Πλατανιά, βρίσκεται μία μειοψηφική ομάδα ανθρώπων, οπαδών της στασιμότητας οι οποίοι ίδρυσαν σύλλογο με την επωνυμία Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα» και θέτουν από την πρώτη στιγμή εμπόδια στην υλοποίηση του έργου. Όλες δε οι ενέργειες, αναφορές και καταγγελίες, επώνυμες ή μη, έπεσαν στο κενό, με επιστέγασμα την απόφαση του ΣτΕ το 2020 που απέρριψε ολοσχερώς την προσφυγή τους, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ότι δηλαδή « η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει στην οργάνωση του παράκτιου χώρου της περιοχής και στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας και τουρισμού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η μειοψηφική αυτή ομάδα ανθρώπων υποβάλλει διαρκώς σωρεία εγγράφων, ερωτημάτων προς τις δημόσιες αρχές και είναι δε τέτοια η εμμονή τους για την «υποανάπτυξη» του Πλατανιά, που αμφισβήτησαν και έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και το έργο οριοθέτησης-διευθέτησης ρέματος «Χαλόρεμα» στον Πλατανιά. Ενα έργο καθαρά περιβαλλοντικό και σημαίνουσας ασφάλειας για την περιοχή, τους κατοίκους και τις ιδιοκτησίες τους, ώστε να διαφυλαχθούμε από τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία συνεχώς μας ταλαιπωρούν και μας απειλούν.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι όσοι θεωρούν την περιοχή μας «κτήμα» τους και με σπασμωδικές ενέργειες προσπαθούν να κρατήσουν την περιοχή του Πλατανιά όμηρο των προσωπικών τους προτιμήσεων, της ιδέας ενός προσωπικού ησυχαστηρίου και της στασιμότητας θα μας βρουν δυναμικά απέναντι.

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πλατανιά, η τουριστική του ανάπτυξη και η βελτίωση των συνθηκών της παράκτιας και μέσης αλιείας αποτελούν για εμάς βασικές αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους προσβλέπουμε στην συντομότερη δυνατή έναρξη των εργασιών στο λιμάνι του Πλατανιά και γενικότερα σε όλους τους λιμένες της περιοχής τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Την παρούσα θέση μας υποστηρίζουν, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, οι Ενώσεις Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, η Πανελλήνια Ένωση Μέσης Αλιεία Ελλάδος, οι Σύλλογοι Παράκτιας Αλιείας Μαγνησίας και ο Τοπικός Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ» που ιδρύθηκε το 1984, αλλά και γενικότερα επαγγελματίες και κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.