Μελέτη για το Ξενία Τσαγκαράδας θα δημοπρατήσει η ΕΤΑΔ

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγοράς - Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης

Μελέτη αποκατάστασης του Ξενία Τσαγκαράδας θα δημοπρατήσει σύντομα η ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), προκειμένου το ιστορικό κτίριο και «βαρύ» χαρτί για τουριστική αξιοποίηση να αποκατασταθεί και να καταλήξει σε κάποιον επενδυτή, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Παναγιώτης Κουτσάφτης δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Δημοτική Αρχή σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, για να μπορέσει να αξιοποιήσει την μεγάλη περιουσία η ΕΤΑΔ στον Δήμο, που είναι το Ξενίας Τσαγκαράδας και το Τουριστικό Περίπτερο Ζαγοράς.
Δεν υπάρχουν καλύτερα κομμάτια για τουριστική αξιοποίηση, από τα συγκεκριμένα. Πάντα κάναμε προσπάθεια. Και με την προηγούμενη υφυπουργό Οικονομικών, πήγαμε στην ΕΤΑΔ βρήκαμε επενδυτή που είχε σκοπό να επενδύσει σοβαρά, ειδικά στο Ξενία Τσαγκαράδας, φτάσαμε σε ένα σημείο και, όπως όλα, βάλτωσε το θέμα, ανέφερε ο κ. Κουτσάφτης.

Επίσης είπε ότι έγινε μια συζήτηση με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, εδώ και πάνω από έναν χρόνο και σήμερα φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι για να προχωρήσει το θέμα, πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο και αυτή τη στιγμή η ΕΤΑΔ θα δημοπρατήσει μια μελέτη αποκατάστασης του Ξενία, θα γίνει η αποκατάσταση, υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές και στη συνέχεια θα κάνει διαγωνισμό για να το αγοράσει επενδυτής.

Ο κ. Κουτσάφτης εξήγησε ότι είναι δύσκολο να γίνει διαγωνισμός για το κτίριο στην τωρινή του κατάσταση, γιατί από τότε που έγινε το Ξενία Τσαγκαράδας (μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για έναν χώρο που διαθέτει υποδομές, αλλά χρειάζεται ανακατασκευή και αλλαγή διαρρύθμισης του εσωτερικού χώρου και για να γίνει αυτό, πρέπει να εγκριθεί από τον ΕΟΤ. Η υπογραφή ης μελέτης αποκατάστασης είναι ένα πολύ σοβαρό και αξιοποιήσιμο βήμα, γιατί ο επενδυτής που θα έρθει πρέπει να γνωρίζει τι θα κάνει.
Επίσης ο κ. Κουτσάφτης αποκάλυψε ότι το Ξενία μπορεί να αξιοποιηθεί για θεματικό τουρισμό (όπως ιατρικό, συνεδριακό κλπ.).

Ξανά πρόβλημα με οδηγούς στο Κέντρο Υγείας
Ενώ το πρόβλημα με τους οδηγούς ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς είχε λυθεί με τρία άτομα και η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά, η συνταξιοδότηση του ενός και η πρόσληψη του δεύτερου στο ΕΚΑΒ, είχε αποτέλεσμα να ξεμείνει ξανά το Κέντρο Υγείας με έναν οδηγό και η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε ξανά τις ενέργειες για την ενίσχυση στον τομέα αυτό.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι πάνω που το Κ.Υ. ενισχύθηκε με τρεις γιατρούς και οδηγούς, οι υπηρεσίες βρισκόταν σε ένα καλό επίπεδο, παρουσιάστηκε ξανά πρόβλημα και παλεύουμε για να το λύσουμε.

Για το θέμα δημιουργίας Σταθμού του ΕΚΑΒ ο κ. Κουτσάφτης είπε ότι το θέμα έχει συζητηθεί, υπάρχει πρόταση, έγινε η σχετική προεργασία, αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα από το καταστατικό του ΕΚΑΒ (κριτήρια πληθυσμού και αποστάσεων), το θέμα είναι υπό διερεύνηση, αλλά είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθεί.

Τα έργα
Σε σχέση με τα έργα ο δήμαρχος ανέγερε ότι γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί ένα θέμα που προέκυψε με τη χωροθέτηση του Βιολογικού Καθαρισμού της Ζαγοράς.
Επίσης είπε ότι αναμένεται να υπογράψει η Πολεοδομία για να προχωρήσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
Ο κ. Κουτσάφτης έκανε λόγο για έργα υποδομών που είναι ενταγμένα και χρηματοδοτημένα και υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, που εμποδίζουν την υλοποίησή τους.

Επίσης είπε ότι είναι σε εξέλιξη έργα της Περιφέρειας υψηλότατου κόστους και σοβαρότατου επιπέδου, για αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνίες το 2018 και το 2021.
Ακόμη τόνισε ότι έχει δημοπρατηθεί αντιπλημμυρικό έργο τον οικισμό Μακρυράχης, ενώ για τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις εντός των δασών αφορούν μικρά έργα στα σημεία που κατευθύνονται οι χείμαρροι. Ο Δήμος κατέθεσε πρόγραμμα διευθέτησης χειμάρρων, ενώ για το αντιπλημμυρικό έργο της Ζαγοράς, υπάρχει διεκδίκηση.
Επίσης, ανατέθηκε με προγραμματική σύμβαση μελέτη στο ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) για 250 σημεία του Δήμου που χρειάζονται αντιπλημμυρική παρέμβαση, που αναμένεται να παραδοθεί είναι δύο τόμοι μεγάλοι και βάζει των οποίων ο Δήμος θα διεκδικεί για να γίνονται αποκαταστάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.