«Μέσα από τα παιδιά μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον» (video)

Ο διακεκριμένος Βολιώτης ερευνητής Δ. Ηλιόπουλος βράβευσε μικρούς μαθητές για τις εργασίες τους στα βότανα

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική διαδικασία έλαβε χώρα στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπου τα παιδιά εργάστηκαν και παρουσίασαν στον Βολιώτη, διεθνούς φήμης ερευνητή κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο τις εργασίες τους πάνω στα βότανα και τα αρωματικά φυτά της περιοχής. Από τις 80 εργασίες, ξεχώρισαν τρεις και χθες ο κ. Ηλιόπουλος βρέθηκε στο σχολείο και βράβευσε τους μικρούς μαθητές που έκαναν τη δική τους έρευνα.

Στο επίκεντρο τα βότανα του Πηλίου
Μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, όμως οι μικροί διακριθέντες μαθητές του 30ου Δημοτικού Σχολείου επέστρεψαν στο σχολείο τους αυτή τη φορά, όχι για μαθήματα αλλά για να λάβουν βραβείο για τις εξαιρετικές εργασίες τους πάνω στα βότανα και τα αρωματικά φυτά! Σύμφωνα με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Πασχάλη Δήμου, η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί εργάζονται για την ευτυχία των παιδιών, αλλά και για τη γνώση που μπορούν να λάβουν.
” Προσπαθούμε να έχουμε ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία, ένα ανοιχτό σχολείο στον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων, το “Κοινό των Μαγνήτων” και κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, δεχόμαστε επισκέψεις από καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν τις πολύτιμες γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Κορύφωση αυτών των δράσεων είναι η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Βολιώτη ερευνητή Δημήτρη Ηλιόπουλο, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά επέλεξε μία ομάδα σχολείων, ανάμεσα και το 30ο Δημοτικό, για να δουλέψουν τα παιδιά για τα αρωματικά φυτά και βότανα, τη χρήση, την αξιοποίηση και τις επιστημονικές προοπτικές που μπορεί να έχει η απασχόληση μέσα από τον συγκεκριμένο τομέα.”, επεσήμανε ο κ. Δήμου.
Στο κάλεσμα αυτό του κ. Ηλιόπουλου, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 80 μαθητές και επελέγησαν οι τρεις καλύτερες εργασίες, ενώ και οι υπόλοιπες εργασίες των μαθητών , ακόμη και των πιο μικρών τάξεων, ήταν εξαιρετικές. Μάλιστα όλες οι εργασίες θα συμπεριληφθούν σε ένα λεύκωμα στη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται. Χθες, ο κ. Ηλιόπουλος βρέθηκε στο σχολείο και βράβευσε ο ίδιος τους τρεις μαθητές που διακρίθηκαν. Δόθηκαν βραβεία στους απόφοιτους της Δ’ τάξης Παναγιώτη Ευθυμίου και Αμαθέο Ταφάι και στο μαθητή της Ε’ τάξης Κωνσταντίνο Κοντό.

Μέσα από τα παιδιά θα σώσουμε το περιβάλλον
Ο ερευνητής κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια της βράβευσης ανέφερε πόσο σπουδαία δουλειά έκαναν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σ’ αυτό το project. Αναφορικά με το σκοπό της εργασίας, ο ίδιος τόνισε πως “Ο σκοπός αυτής της εργασίας ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας και να εξοικειωθούν. Ο τομέας αυτός έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό και θεωρώ απαραίτητο όλα τα παιδιά από μικρή ηλικία να μάθουν και να γνωρίζουν τι έχουν στη περιοχή μας, τι φυτά και βότανα υπάρχουν στο Πήλιο, τι ιδιότητες έχουν και πως στη συνέχεια μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε”.
Σημείωσε πως η εργασία αυτή ήταν σύνθετη, καθώς τα παιδιά έπρεπε να βρουν στοιχεία από διαφορετικές πηγές και χρειάζονταν κριτική σκέψη κι όχι αποστήθιση. “Είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από την παπαγαλία. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν στοιχεία από διαφορετικές πηγές και ζούμε σε μια περίοδο υπερπληροφόρησης. Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να σκέφτονται, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να συνθέτουν”, υπογράμμισε οκ. Ηλιόπουλος. Η ενασχόληση των παιδιών με τη φύση, όπως υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος έχει ακόμη ένα βασικό σκοπό.
“Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τη φύση και το περιβάλλον από αυτή την ηλικία, θα το αγαπήσουν και μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να λύσουμε και το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας και όλο τον κόσμο, που είναι η κλιματική αλλαγή. Βλέπουμε ακραία φαινόμενα ακόμη και στην Ελλάδα και νομίζω ότι από τα σχολεία θα αρχίσει αυτή η αλλαγή, όπου τα παιδιά αγαπώντας το περιβάλλον θα το σέβονται κι έτσι θα βελτιώσουμε και το περιβάλλον και όλο τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανέφερε πως ο τομέας των βοτάνων και των αρωματικών φυτών έχει έντονο ενδιαφέρον στο εξωτερικό.

Οι διακριθέντες μαθητές
Με μεγάλα χαμόγελα και με τους γονείς τους συμπαραστάτες οι μαθητές που διακρίθηκαν, βρέθηκαν χθες στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το σχολείο. Ο Κωνσταντίνος Κοντός μιλώντας στη “ΜΑΓΝΗΣΙΑ” ανέφερε ότι δημιούργησε ένα μικρό βιβλίο, με δικά του κείμενα για τη χρησιμότητα των βοτάνων, περιγραφές από τα βότανα, αλλά κι ένα μικρό κόμικ που συνόδευε τα κείμενα.
Ο Αμαθέο Ταφάι δημιούργησε ένα μικρό θερμοκήπιο. “Τα βότανα τα είχα κάνει σαν θερμοκήπιο. Μερικά βότανα, τα κάλυψα με διαφάνειες κι από δίπλα έγραψα τη φαρμακευτική τους χρήση και τα χαρακτηριστικά τους. Το βότανο που ξεχώρισα ήταν το χαμομήλι, καθώς έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, κάνει καλό στην υγεία και στον βήχα”, είπε ο μικρός μαθητής και συμπλήρωσε ότι του άρεσε πολύ η διαδικασία αν και ξόδεψε πολύ χρόνο για να την κάνει.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ευθυμίου ανέφερε η εργασία του είχε θέμα τα αντικαρκινικά βότανα. “Έκανα ένα βιβλίο που περιείχε την κολιτσίδα και τη λιαστή ντομάτα. τα έφτιαξα αυτά για να μπορέσουν οι γιατροί να βρουν τη θεραπεία για τον καρκίνο. Δεν ήξερα ότι τα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Με βοήθησε η μαμά μου να το μάθω και με τη βοήθειά της κατάφερα να είμαι μέσα στους τρεις νικητές’, είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης. Ο κ. Ηλιόπουλος προσέφερε δώρα από την Αμερική στους μαθητές που διακρίθηκαν και ο Διευθυντής του 30ου Δ.Σ. του προσέφερε τιμητική πλακέτα, αλλά και ένα t-shirt με το λογότυπο του σχολείου.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.