Μεταξάς κατά Τριαντόπουλου: «Μπάχαλο με ευθύνη της κυβέρνησης για τους πλημμυροπαθείς»

«Δύο μήνες χρειάστηκε να περάσουν για να απαντήσει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις σοβαρές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία αλλά και τους κινδύνους για τον αποκλεισμό από τη στεγαστική συνδρομή με ευθύνη της κυβέρνησης.

 

Και δύο μήνες που “ετοίμαζε” την απάντηση, τι μας παρουσίασε; Ένα κείμενο που επιβεβαιώνει ότι  οι πληγέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύπλοκες και αναποτελεσματικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή κρατικής βοήθειας. Ότι επικρατεί κυριολεκτικά ένα μπάχαλο με ευθύνη της κυβέρνησης με το να ζητάει κάθε λίγο και διαφορετικά δικαιολογητικά, να δίνουν οι υπηρεσίες αντικρουόμενες οδηγίες σε κόσμο κατεστραμμένο που δεν έχει να πιαστεί από πουθενά! Είναι χαρακτηριστικό το μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στο Υπουργείο και τον Δήμο Βόλου, με ευθύνη και των δύο σε σχέση με τις αποζημιώσεις και τις σοβαρές καθυστερήσεις σχεδόν δέκα μήνες μετά τις καταστροφές», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Βασίλης Μεταξάς.

 

Και συνεχίζει λέγοντας  ότι «Βλέπετε  το βιος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών επαγγελματιών δεν είναι …επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων για να εφαρμόζονται οι γνωστές fast track διαδικασίες όπως στην περίπτωση του LNG στον Παγασητικό ή της καύσης σκουπιδιών. Η ζωή και η περιουσία των λαϊκών οικογενειών λογαριάζεται ως κόστος από το αστικό κράτος, που σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποθέσεις του είναι επιλεκτικά ανίκανο, αλλά την ίδια στιγμή ικανότατο για τις υποθέσεις του κεφαλαίου.

 

Μάλιστα στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις που αφορούν στην επιστροφή χρημάτων που δόθηκαν σε δικαιούχους, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται όχι μόνο να κλείσει την κάνουλα των αποζημιώσεων, αλλά και να ζητήσει χρήματα πίσω.

 

Η πραγματική κατάσταση, αυτή που προσπαθεί να ωραιοποιήσει η κυβέρνηση, είναι άλλη. Δίχως επαρκή υποστήριξη και την ανάλογη καθοδήγηση στους πληγέντες, πολλές αιτήσεις δεν διεκπεραιώθηκαν άμεσα. Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που επανεξετάστηκαν, επιβεβαιώνει ότι το κράτος αδυνατούσε να επαληθεύσει τα στοιχεία των αιτούντων, φέρνοντας έτσι τους πλημμυροπαθείς σε ακόμη πιο δυσμενή θέση μετά τη διπλή καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου.  Οι απαραίτητες αυτοψίες για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής δεν έχουν ξεκινήσει καν και ο κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος εννέα και πλέον μήνες, δίχως να μπορεί να προβεί σε καμία εργασία επισκευής.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι για μία ακόμη φορά, ο υφυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα ποσοτικά δεδομένα. Όπως δεν παρείχε στοιχεία για τον χρόνο διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης και δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πάρουν επιτέλους την αποζημίωση οι πληγέντες.

 

Και όχι μόνο. Ανακοινώνει και νέα αλλαγή στις διατάξεις (!) με νέα τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά στη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής, χωρίς καν να λέει πότε αυτή θα έρθει, διατηρώντας το καθεστώς ομηρίας των πληγέντων!

 

Και φυσικά, ούτε συζήτηση για αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Χρήματα υπάρχουν μόνο για τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους και τις προκλητικές χρηματοδοτήσεις τους, για τη πολεμική στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι, για τη φρεγάτα στην Ερυθρά και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

 

Το ΚΚΕ καλεί σε δυνάμωμα των αγώνων για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, αποκατάστασης των καταστροφών, κατασκευής όλων των απαραίτητων έργων υποδομής με βάση τις ανάγκες του λαού.

 

Πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης της ΝΔ και της αντιλαϊκής της πολιτικής είναι οι αγώνες του λαού που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους οποίους το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.